Veel gezochte termen

Alles over medicatie

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Alles over antipsychotica

Wat zijn antipsychotica, welke bijwerkingen kun je verwachten en waar moet je opletten als je weer wilt afbouwen? Lees erover op PsychoseNet.

Wanneer je psychotische ervaringen hebt waar je veel last van ondervindt en/of die je leven dreigen te ontregelen, kan je arts of psychiater adviseren om hiervoor medicatie te gebruiken. Antipsychotica kan soms helpen om weer uit de psychose te komen.

Het is belangrijk te beseffen dat antipsychotica de achterliggende sociale en andere problemen niet oplossen. Soms kunnen ze iemand er door de bijwerkingen zelfs verder van af brengen.

Wat is een psychose

Wanneer je een psychose hebt kan het zijn dat je dingen hoort of ziet die anderen niet waarnemen (hallucinaties), of dat je ideeën of overtuigingen hebt die anderen om je heen niet kunnen volgen en waarover conflicten kunnen ontstaan (waanideeën).

Sommige mensen beschrijven het als een breuk met de gedeelde realiteit. Artsen beschrijven het vaak als psychotische symptomen, een psychotische episode of een psychotische ervaring.

Er valt veel over psychose te vertellen

We hebben er een hoofdstuk overgeschreven. Druk op de knop om naar het hoofdstuk over psychose te gaan.

Wat zijn antipsychotica?

Je arts of psychiater kan adviseren om hiervoor medicatie, een antipsychoticum, te gebruiken om je te helpen om weer uit de psychose te komen.

Bekijk de animatie “Moet ik medicatie nemen?”

Wat doen antipsychotica?

Een antipsychoticum heeft geen genezende werking.

Het neemt de oorzaak van de psychose niet weg en lost achterliggende problemen niet op. De medicatie zorgt er wel voor dat angst en agitatie worden gedempt. Dit kan je helpen weer meer controle te krijgen op je leven, zeker als je merkt dat de psychotische ervaringen voor veel stress en angst zorgen.

Je kunt er hier meer over lezen:

Hoe werken antipsychotica?

Hoe ze precies werken weten we niet. Er is wel een hypothese met een beetje wetenschappelijke steun – maar zeker weten doen we het niet. Antipsychotica zijn in feite experimenteel. Je hersenen bevatten namelijk chemische boodschappers (neurotransmitters) die ervoor zorgen dat informatie van het ene deel van je hersenen naar het andere deel wordt overgedragen.

Meer weten over de werking? Klik dan hier.

Dopamine

Eén van deze stoffen die hiervoor zorgt heet dopamine. De vooralsnog onbewezen hypothese is dat hoge concentraties dopamine maken dat de hersenen anders gaan werken en dat informatie anders wordt doorgegeven, waardoor er een staat van ‘hyper-betekenis’ kan ontstaan — dus psychose.

Antipsychotische medicatie verminderen de signalen van dopamine in je hersenen, waardoor de staat van ‘hyperbetekenis’ weer vermindert.

Welk middel is het beste voor mij?

Welk middel bij iemand gaat werken is niet te voorspellen. Het is een kwestie van trial-and-error. Wat bij de een goed werkt doet bij de ander niets.

Antipsychotica Keuzetool

Vergelijk diverse antipsychotica en hun bijwerkingen met de Antipsychotica Keuzetool.

Pagina Antipsychotica Bijwerkingen Keuzetool

Antipsychotica kunnen forse bijwerkingen geven

Dit verschilt per medicijn. Je kunt niet van tevoren voorspellen welk middel bij jou het beste zal werken, het is een kwestie van proberen. Gelukkig zijn de bijwerkingen van de verschillende medicijnen wat beter te voorspellen. Je kunt het beste kiezen op de bijwerkingen.

Met onze Antipsychotica Keuzetool kun je de bijwerkingen van diverse antipsychotica met elkaar vergelijken. Je kunt met deze tool dus wel kiezen op basis van bijwerkingen.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Meer lezen over medicatie en goede zorg?

Jim van Os is auteur van deze boeken over goede zorg en GGZ. Heb jij ze al gelezen?