Myrrhe heeft meerdere psychoses doorgemaakt. Zij weet net als vele anderen op dit platform hoe dat voelt. Wat je ervaart, wat spiritual emergency is. In dit blog deelt ze 10 tips die kunnen helpen in deze (acute) fase van je leven”.
Hoi, ik ben Myrrhe en maakte drie keer een psychose door
Hier ben ik over gaan nadenken en ik ben er over gaan lezen. Ook heb ik bijgehouden wat voor mij werkt en wat niet. Door alles heen heb ik mijn psychoses ervaren als belangrijke momenten van spirituele groei.
Al worstelend en nadenkend heb ik 10 tips geformuleerd die ik met je zou willen delen voor het geval je door een gelijksoortig proces gaat of bent gegaan.
Let wel op. Mijns inziens is elke psychose uniek. Daarom is het ook moeilijk om precies te bepalen wat iemand nodig heeft. Vandaar dat ik de tips vrij algemeen gehouden heb.
En dan nu de spiritual emergency tips!
1.
Ben je in een acute crisis? Accepteer hulp!
Later kun je gaan nadenken over integratie. Eerst is het belangrijkste dat jij veilig bent en dat er goed voor jou wordt gezorgd.
2.
Ben je uit de crisis? Vind dan een goed dag/nacht ritme en een goede balans gedurende de dag.
Door overprikkeling van je systeem heb je veel rust nodig. Probeer vooral ‘s nachts te slapen en overdag ook te wandelen (het liefst in de natuur).
3.
Ben je al wat verder? Vind een manier om je te uiten.
Dit kan bijvoorbeeld creatief zijn zoals tekenen, maar ook zingen is heel goed net als dagboek schrijven, dansen of sporten.
4.
Vind mensen die je vertrouwt en deel je ervaringen.
Dit kunnen bijvoorbeeld lotgenoten zijn, maar ook bijvoorbeeld goede vrienden of familieleden. Zo sta je er niet alleen voor en ben je minder eenzaam.
5.
Laat je niet gek maken.
Wat jou overkomt is volkomen natuurlijk. Niet iedereen begrijpt dit nog, maar hou je eigenwaarde hoog.
6.
Informeer jezelf.
Op internet is veel te vinden als je bijvoorbeeld zoekt op begrippen als “Spiritual emergency”, kundalini awakening, “spriritual crisis” enz. Ook kan je kijken op PsychoseNet waar je ook anoniem kan chatten. Zie voor verdere leestips de referenties onderaan dit document.
7.
Vind een therapeut die jou begrijpt en jouw ervaringen serieus neemt.
Als je geluk hebt kan dit een psychiater, psycholoog of social worker uit de reguliere GGZ zijn. Daar zijn ook vaak ervaringsdeskundigen die goed kunnen ondersteunen en jou begrijpen. Als je dit niet helemaal naar jouw zin is kan je nog buiten de reguliere GGZ kijken. Bijvoorbeeld in het alternatieve circuit. Kijk wel kritisch met wie je in zee gaat. Autonomie en eigen regie zijn natuurlijk erg belangrijk.
8.
Haal de gift uit het gif.
Deze ervaring is jou niet voor niets overkomen. Er was blijkbaar een bedoeling en ga daar naar op zoek. Misschien moet er een trauma geheeld worden. Misschien kan je je huidige relaties en lifestyle onder de loep nemen en op zoek gaan naar (verborgen) talenten.
9.
Maak de heroe’s journey.
Jouw gebeurtenis lijkt misschien eerst op een crisis, maar je kan daar een positieve draai aangeven door iets met jouw ervaring te doen. Misschien zet het je aan authentieker te worden, een film te maken of een boek te schrijven. Alles is mogelijk!
10.
En als laatste omarm je ervaringen en gaven.
Wat jij meemaakt is bijzonder en waardevol. Het kost misschien wat tijd, maar je kan er mee leren werken en het heeft jou gemaakt tot wie jij bent.
Literatuur tips van Myrrhe:
- Am I Bipolar or waking up, Sean Blackwell
- Spiritual Emergency, Stanislav Grof
- Afdalen in je ziel, Alberto Villoldo
- Hans Stolp, De grote Aartsengel Michael
- Geestelijke geneeskracht, Inayat Khan
- Waslijn, Alje Bosma
- Wegen en riten van inwijding, Wladimir Lindenberg
- Het sprookje van de dood, Marie-Claire van der Bruggen
- Super attractor, Gabrielle Bernstein
- Starseed, Rebecca Campbell
- Inwijding, Stefan Lubienski
- Van stoornis naar gave, Yama Voorhorst
- Mens op de drempel, Bernard Lievegoed
Geef een reactie