Mijn naam is Freya Spillemaeckers, en ik ben de auteur van “A Nightmare Called Adolescence”. In mijn boek deel ik mijn persoonlijke reis door een tumultueuze periode van tien jaar, waarin ik worstelde met mijn identiteit, pesten, trauma’s zoals seksueel geweld, automutilatie, zelfdoding en psychoses.
Mijn verhaal
In deze blog wil ik een boodschap van hoop overbrengen en laten zien dat niemand alleen is in zijn of haar gevoelens, hoe donker die ook mogen lijken.
Tijdens mijn adolescentie heb ik moeilijke jaren doorstaan, vaak in eenzaamheid. Ik voelde me uniek in mijn lijden en dacht dat niemand me zou begrijpen. Dit is echter een misvatting die veel jongeren hebben. Met mijn boek wil ik laten zien dat het oké is om je slecht te voelen en dat het essentieel is om hulp te zoeken. Het delen van mijn verhaal, hoe kwetsbaar het me ook maakt, is bedoeld om anderen te inspireren en te laten zien dat er altijd hoop is.
Een bijzonder krachtig moment in mijn boek is wanneer ik mezelf vergeef en begin voor mezelf te leven. Dit was een keerpunt; het symboliseert hoe lang ik heb volgehouden en hoe ik uiteindelijk hoop vond en mezelf opnieuw ontdekte. Dit fragment is voor mij het meest ontroerende, omdat het de kracht van zelfvergeving en herstel toont.
Schrijven als herstelproces
Het schrijven van mijn boek was een essentieel onderdeel van mijn herstel. Het gaf me de mogelijkheid om woorden te geven aan mijn gevoelens en ervaringen. Door te schrijven kon ik vergeving zoeken en vinden, zowel voor anderen als voor mezelf. Het manuscript werd een manier om mijn verleden te verwerken en mijn heden te begrijpen.
Dit is het boek dat ik schreef:
Freya Spillemaeckers bestrijdt innerlijke demonen en zoekt in de liefde richting een diepgaande transformatie:
A Nightmare Called Adolescence.
Ik hoop dat lezers die met vergelijkbare problemen kampen, inzien dat vasthouden aan hoop cruciaal is. Zelf dacht ik nooit dat ik liefde zou vinden of zelfs mijn 26e verjaardag zou halen. Nu ben ik verloofd, heb ik een huis en twee honden, en ben ik dolgelukkig. Zelfs in de donkerste tijden is er altijd licht aan het einde van de tunnel, en ik wil dat jongeren weten dat ze niet alleen zijn. Er zijn mensen die om hen geven, zoals ik, anders had ik dit boek niet geschreven.
Psychose en herstel
In mijn boek beschrijf ik ook mijn ervaringen met psychose. Op een gegeven moment zag ik een warrige figuur tijdens een autorit en op een andere keer vochten blauwe en rode mannetjes met elkaar, terwijl ook mijn overleden grootvader verscheen. Deze ervaringen waren verwarrend en beangstigend, maar ik beschrijf ze om anderen te laten weten dat psychoses een deel kunnen zijn van hun worstelingen en dat hulp zoeken belangrijk is.
Het is een cliché, maar: wees niet bang om hulp te zoeken! Het duurde voor mij veel te lang voordat ik de moed vond om hulp te vragen. Er zijn zoveel manieren om anoniem hulp te zoeken, dus blijf nooit met je problemen zitten en praat erover. Je bent echt niet alleen, en er zijn mensen die om je geven.
Advies aan naasten en hulpverleners
Voor naasten:
Luister en wees empathisch. Geef jongeren de ruimte om hun verhaal te vertellen en zoek samen hulp als je het niet begrijpt.
Voor hulpverleners:
Het is cruciaal om jongeren beter te begrijpen en samen te werken aan betere geestelijke gezondheidszorg.
Mijn ervaringen met de geestelijke gezondheidszorg waren vaak negatief, en dit moet verbeteren.
Conclusie
“A Nightmare Called Adolescence” is mijn poging om de dialoog over mentale gezondheid en herstel te bevorderen. Ik hoop dat mijn verhaal anderen inspireert om hun eigen pad te vinden en te erkennen dat zelfs in de donkerste momenten er altijd hoop en veerkracht is. Laten we samen werken aan een betere toekomst voor jongeren met psychische kwetsbaarheden.
Freya Spillemaeckers (26) is webredacteur en e-expert bij PsychoseNet België. Met een diploma als Psychologisch Consulent en persoonlijke ervaringen met mentale gezondheid, deelt ze in haar boek A Nightmare Called Adolescence haar verhaal om anderen te inspireren en te ondersteunen.
Verder lezen over mentale gezondheid?
- De Aard van Mentale Gezondheid – van bewustzijn tot emotie
- Ecosysteem Mentale Gezondheid (GEM) – het vernieuwende zorgproject van Jim van Os
- A Nightmare Called Adolescence – Freya Spillemaeckers
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?
Bekijk PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.
Geef een reactie