De Finse psychotherapeut Jaakko Seikkula ontwikkelde een succesvolle methode om psychose te behandelen. Deze methode heet Open dialogue (afgekort: POD). Kracht van de methode is dat, als iemand een psychose heeft, de mensen uit z’n omgeving er vanaf het allereerste gesprek bij worden betrokken.
Iedereen die voor die persoon belangrijk is, dus ook z’n oma, een docent van school, of de buurvrouw.
Wat is Open Dialogue?
Client, hulpverlener en naastbetrokkene samen aan tafel
Peer-supported open dialogue is een vorm van zorg bij psychische crises die mensen van iemands netwerk in het gesprek betrekt. Het gesprek richt zich op het bespreken van identificeren van zorgen, wensen van de deelnemers, betekenissen en passende deskundige behandelingen.
Tijdens brede dialooggesprekken luistert wordt er geluisterd naar de verschillende ervaringen en perspectieven van de deelnemers. Open dialogue bespreekt alle stappen met alle betrokkenen. Er zijn geen hiërarchische verhoudingen tijdens het gesprek. Het gesprek biedt een social perspectief; tijdens het gesprek wordt er gezocht naar verbinding en samenspraak met álle betrokkenen, door in de gesprekken open naar de verschillende ervaringen en perspectieven te luisteren.
Psychiater Dirk Corstens werkt met Open dialogue
Dirk Corstens werkt als psychiater in Limburg en is gespecialiseerd in stemmen horen. Hij volgde een training bij Seikkula en past de methode ook zelf toe.
7 principes van Open Dialogue
De eerste vijf principes van Open Dialogue zijn organisatorisch / inhoudelijk:
- Onmiddellijke hulp
Vaak binnen 24 uur (bijvoorbeeld binnen/via de crisisdienst/FACT). - Perspectief sociaal netwerk
Belangrijke naasten worden betrokken bij het gesprek. Hierbij kan je heel breed denken. Naast het gezin of familie kan het bijvoorbeeld ook je buurman zijn, of andere mensen die bij jou betrokken zijn. - Flexibiliteit en Mobiliteit
Er is voldoende tijd om het gesprek te voeren. Er wordt tijd genomen en zo nodig wordt er tijd gemaakt. Een Open Dialogue gesprek kan bijvoorbeeld ook bij je thuis gevoerd worden. - Verantwoordelijkheid bij één hulpverlener
Als er contact is gelegd zorgt één hulpverlener ervoor dat het contact ook blijft. - Psychologische continuïteit
Je blijft bij één team. Er zitten niet iedere keer andere hulpverleners of mensen die je niet kent in het gesprek.
De laatste twee onderdelen zijn meer Inhoudelijke aspecten
- Onzekerheid verdragen
Er wordt geen diagnose gesteld. De hulpverleners hebben het nodig om om te kunnen omgaan met de onzekerheid van zichzelf. Het vraagt ook om met de eigen ervaringen en de ervaringen van het netwerk om te gaan. - Dialogisme en meerstemmigheid
De begeleiders kunnen -waar nodig- een boventoon voeren in het gesprek, wat het netwerk helpt om ‘in the lead’ te blijven.
Meer weten over Open Dialogue?
Of wil je een open dialogue sessie plannen? Open Dialgue wordt niet overal aangeboden in Nederland. Heb je interesse? Neem dan contact op met Dirk Corstens, dat kan bijvoorbeeld via deze link naar het eSpreekuur van PsychoseNet.
Of neem een kijkje op de website dirkcorstens.com.
Meer weten over Peer-supported Open Dialogue?
- Een expert die niks doet? – over Peer-supported Open Dialogue en volwassenwording
- CHIME begrippenkader van herstel – Goede informateie van PsychoseNet
- Wat is de herstelbeweging? – Goede informatie van PsychoseNet
- Meerstemmige zorg: het voorbeeld van POD – familiepraktijk.be
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Wil je PsychoseNet steunen?
Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.