Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Pien

Pien is nu 24 jaar bij een GGZ instelling met psychosegevoeligheid. Zij heeft ervaring met het opgroeien met een ouder met  psychiatrische klachten, emotionele verwaarlozing en trauma door buitenlandse opnames.

Pien heeft net een zesde, pittige psychose ervaren.

Als je lichaam praat – negeer stress en traumaklachten niet

Pien: "Het lichaam praat. Het draagt wat je meemaakt. Soms uit zich dat in somatische klachten, zeker bij stress of trauma".

Pien schrijft: “Het lichaam is de drager van alles dat je meemaakt is mijn mening. Soms uit zich dat in somatische klachten, zeker bij stress of trauma. Wanneer je lichaam praat is het belangrijk om te luisteren. Ik wil daarom ook waarschuwen voor het negeren van stress en traumaklachten: het lichaam gaat een keer gillen”.

Ik heb last van trauma

Na ongeveer acht verschillende opnames in binnen en buitenland, en zes psychoses, is er best wat trauma binnengeslopen bij mij. Tijdens één opname in een ziekenhuis het buitenland, waar geen opnamefaciliteit was, werd ik vastgebonden aan het bed en platgespoten, bijvoorbeeld. Ik werd bij de comapatiënten neergezet.

Daarnaast draag ik nog jeugdtrauma door kind te zijn van een ouder met psychische problemen (KOPP).

Flight modus

 Na de afgelopen opname kwam ik in flight modus: een constante staat van spanning, stress en angst. Deze werd mogelijk verergerd door het gebruik van Abilify waarbij onrust en angst een bijwerking kan zijn. Nog steeds ben ik elke dag gestrest of angstig na bijna een jaar na opname.

Tinnitus

In 2020, tijdens Corona, kreeg ik plots last van somatische tinnitus: een vorm die door kaak en nekklachten wordt veroorzaakt en bij bewegen kan het geluid wijzigen. Het sissend geluid is ook nog pulsatiel: op de hartslag. Waarschijnlijk hoor ik een bloedvat. In 2022 kwam er een vervelende brom bij in hetzelfde oor, samen heel erg kwellend.

Onverwerkte emoties

De kaak en nekklachten (TMJ) zocht ik op, en kwam vaak als oorzaak tegen: stress, trauma, en onverwerkte emoties, die zich bijvoorbeeld vaak in de kaak manifesteren (boosheid, pijn, frustratie). Het niet bewaken van grenzen kan ook een rol spelen. (Langdurig) medicatiegebruik kan mogelijk ook zorgen voor onverwerkte /onderdrukte emoties. Ook slechte houding kan te maken hebben met de nek/kaakklachten (de ’telefoon nek’ bijvoorbeeld), maar definitely ook stress.

“If you don’t know how to say no, your body will say it through physical illnesses”

Gabor Maté

Signalen

Wat betreft veel voorkomende klachten bij trauma en stress is het als signalering voor zowel cliënten als hulpverleners wellicht ook handig om bepaalde klachten te herkennen?

Van boven naar beneden;

Hoofd: hoofdpijn, kaakklachten, knarsen, oorsuizen
Nek: nekklachten/spierpijn of spanning
Schouders: optrekken schouders/spierpijn of spanning
Borst: spanning/hoge of strakke ademhaling
Buik: buik en darmklachten
Blaas: blaasontsteking
Rug: lage rugklachten

Andere klachten: spierklachten, gewrichtspijn, immuniteitsproblemen, duizeligheid, hartkloppingen, slaapproblemen, vermoeidheid, schrikrespons, onverklaarbare pijn, vermoeidheid.

Therapie

Voor deze klachten kunnen bepaalde lichaamstherapieën helpend zijn zoals Somatic Experience, Haptonomie, therapieën gebaseerd op de Polyvagaal theorie, andere traumatherapie, Mindfulness. Maar (aangepaste) beweging en sport kunnen ook helpend zijn.

Mijn vervolgstappen

Ikzelf sta op de wachtlijst voor Somatic Experience, waar ik goede ervaring mee heb, en ga ik in gesprek bij de GGMD (GGZ voor doven en slechthorenden, maar ook voor tinnitus behandeling).

Ik zit er behoorlijk doorheen met mijn klachten, ik wil daarom ook waarschuwen voor het negeren van stress en traumaklachten: het lichaam gaat een keer gillen.

Verder lezen over trauma, spanning en stress?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Reacties

9 reacties op “Als je lichaam praat – negeer stress en traumaklachten niet”

  1. Dank voor je blog Pien! Fijn dat je jouw ervaring deelt dat het van belang is om naar onze lichaamssignalen te (leren) luisteren. Je zou kunnen zeggen dat wat je van binnen ‘beroert’ zich in je houding en in je lichaamssignalen of lichamelijke klachten laat zien en horen. Als aanvulling op jouw artikel wil ik noemen dat voor een deel van de klachten/lichaamssignalen die je beschrijft cranio therapie heel helend kan zijn (mn. tinitus). Cranio is een vorm van lichaamsgerichte therapie die werkt met het ‘luisteren’ naar de wijsheid van ons lichaam.

    1. Pien

      Hallo Yvonne, dank voor je reactie en de tip!

  2. Alonie

    Dat je na zoveel opnames en trauma dit zo goed kan overzien en opschrijven vind ik bewonderenswaardig. En naar mijn ervaring gaat het wel zoals je beschrijft.

    Waar ik zelf gemerkt heb dat vooral de veiligheid die je bij de therapeut voelt de grootste invloed heeft. Neem jezelf serieus in wat je daarin voelt vanaf het eerste contact. Niet nadenken, maar dat eerste gevoel, ontspanning of iets anders. Ga je door co-regulatie in je parasympaticus?
    Ga je uit je hoofd en minder nadenken?
    Kun je jezelf een beetje zijn?
    Gaat je buik borrelen, je ademhaling trager en andere tekenen van ontspanning?
    En zo meer…

    Ik heb eerst met meerdere therapeuten kennis gemaakt, de verschillen ervaren was al heel leerzaam. En fijn dat ik keuzevrijheid had, ik kreeg weer meer autonomie.

    Veel succes, je gaat een mooie weg waarbij de hobbels en gaten je vormen door hoe jij ze aangaat. Zijn het oefeningen voor veerkracht, misschien inzichtgevend, vormend, verrijkend? Vaak weet je dat pas daarna. En de weg kan heel lang zijn… ik wilde vaak veel te snel

  3. Friso

    Ik herken diverse stressklachten waar ik ook mee stuw. Ben nu bezig met een online cursus om je zenuwstelsel te kalmeren. Dit gaat er veel over om de triggers van spanning te vinden. En patronen van stress te vinden. Ik heb hier veel baat bij.

  4. Hallo Pien,

    Ja, dat is echt een hele lijst… Inderdaad is het lichaam de ‘route’ om het op te lossen.

    Ik volgde een cursus via Eurythmy4You (HSP) en dat leert je onafhankelijker te worden van irritaties die je voelt via je lichaam. Je verlegt je focus. Ook mijn denken is in de war, en hierdoor heb ik weinig weerstand innerlijk. Nu kan ik het meer en meer corrigeren en kom in een andere stroom.

    Ik heb nu twee keer een massage behandeling gehad, volgens Volkier Bentinck, ik las een artikel erover en kennelijk (zeggen ze) kan het invloed hebben op trauma. Ik was er afgelopen vrijdag, en het is echt intens. Overal waar ik in de knel zit voel ik nu beursheid.

    Het is voor een buitenstaander nauwelijks een herkenbaar beeld, dat wat een ‘psychische dwarslaesie’ en ptsd veroorzaakt. Je beschrijft het heel goed. Ik kan jouw hele rijtje aftikken!

    De omgang ermee is lastig vind ik. Het eerste wat je voelt is irritatie (ga weg!!!). Maar vanuit het inzicht, dat dit een ‘gevroren’ deel is, kan je met een gezond sterk deel, er innerlijk heengaan. Het iets schenken, bijvoorbeeld een klein lied, of alleen een toon. Iets waardoor het zich gehoord voelt en getroost.

    Voor het slapen gaan, programmeer ik mijn onderbewustzijn: ‘mijn lichaam is gezond en sterk. Ik ben een krachtig wezen, etc.’.

    Je moet je 100% loskoppelen van je familiesysteem. Je emotioneel onafhankelijk maken. Voor elke vorm van rancune en bitterheid, ben jij de enige die verantwoordelijkheid kan nemen. Met ‘onbewustheid’ kan je geen gesprek voeren: er zijn in die zin geen ‘daders’. Jij gaat jouw weg, that’s it.

    Succes met je proces!

    1. Pien

      Dank en voor de mooie reactie.

  5. Gehemie.

    Lichaam en Geest zijn een geheel. Is het Lichamelijk serieus mis, door of om wat voor reden ook, dan kan er een moment komen dat er een total body collapse ontstaat. Let wel, dit geldt enkel bij extreme gevallen, bij wie ernstige lichamelijke onherstelbare schade is wat niet meer door behandelingen verholpen kan worden. Euthanasie is dan overbodig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *