Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Rianne Levi

Rianne Levi werkt als ervaringsdeskundige, 3 principe facilitator en IZR practitioner. Voor meer informatie kun je de website van Rianne raadplegen.

Rianne heeft ook een boek geschreven: Gestreept door het leven. Dit is gratis te downloaden van de website denkpunt.nl.

Angst of angst voor de angst – over vertrouwen in onszelf

blog-angst of angst voor de angst

Pas had ik een client die nogal last had van angst en angst voor angst, het leek me een mooi thema om eens over te schrijven. Angst is een heel basale emotie, op instinctief niveau waarschuwt angst ons voor gevaar.

Zoals ook bij dieren wordt er tijdens deze emotie adrenaline geproduceerd zodat je klaar bent om te vechten of te vluchten. Het helpt je jouw fysieke lichaam in veiligheid te brengen. Angst is te voelen in je hele lichaam, want je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk, je kunt gaan zweten, wordt duizelig of misselijk. Angst voelt als een verkramping.

Stel dat je bijvoorbeeld een bergwandeling maakt, en je staat op een rand, kijkt naar beneden, en de angst vliegt je even aan, dan helpt angst je om een stapje terug te nemen, en te zorgen dat je veilig blijft en niet over het randje valt. In de natuur helpt het angst systeem ook om ons te beschermen tegen wilde dieren. Maar in onze huidige maatschappij hoeven we niet bang te zijn voor wilde tijgers die ons bespringen.

Toch kennen best veel mensen de emotie angst

Ons brein slaat bewust maar vooral onbewust heel veel herinneringen op, over wat we meemaken. Hierdoor kunnen we in een split second een risico analyse maken of we veilig zijn of niet. Maar soms gebeurt het dat er allerlei dingen worden opgeslagen als onveilig die wel degelijk toch veilig waren.

In mijn eigen leven heb ik ook angst en paniek gekend. Ik was bang voor liften, bang voor vet eten, bang om dik te worden, bang om met het ov te gaan, en ik kende een periode dat ik bang was voor mensen en niemand vertrouwde. Angst kent twee aspecten namelijk. Het gaat om de mogelijke gevaren in de buitenwereld maar het gaat ook over het vertrouwen in jezelf om deze gevaren te trotseren.

Toen ik een jaar of 17 was en deze angsten kende, ontstond er ook angst voor angst. Zo was ik bang voor vet eten, maar als er dan een feestje was bedacht ik van te voren al dat daar ‘vet eten’ zou zijn. Mijn gedachten vlogen alle kanten op over de mogelijke gevaren en opties mezelf te beschermen. Maar dus ook ‘een feestje’ kreeg al gauw het stempel gevaarlijk/eng. Want ik was bang dat ik op het feestje geconfronteerd zou worden met ‘vet eten’ angst, dus angst voor angst. Zo begon ik van alles te vermijden omdat ik bang was, dat ik bang zou worden. Hierdoor belandde ik nogal in isolement. Wat overigens voor veel mensen met angsten op de loer ligt.

Angst hoeft niet alleen over ons fysieke lichaam te gaan

je kent vast ook wel de uitspraak ‘bang om je gezicht te verliezen’. Het is iets wat eigenlijk heel veel mensen kennen. Soms kunnen we bang zijn om onze identiteit te verliezen, of hebben we het gevoel dat we deze moeten beschermen. Stel dat je voor een groep moet spreken dan ben je misschien bang om te spreken, allerlei gedachten kunnen daaraan zijn gekoppeld maar veelal gaan ze over ‘wie we denken te zijn’ of ‘wat de ander van ons denkt’.

Angst gaat dan niet over de werkelijke gevaren in de buitenwereld maar veelal over het vertrouwen in onszelf. Het gaat ook over het beeld dat we hebben van onszelf waarvan we het gevoel hebben dit te moeten beschermen. Maar in feite valt er niets te beschermen want ‘het beeld van onszelf’ hebben we gecreëerd. En al zou je afgaan op een podium door een hoop versprekingen of gestotter en gestuntel, en al zouden er mensen dan iets van je vinden? Is dat beeld van wat zij denken dat je bent, jij?

Hoe reëel is je risico analyse eigenlijk? Hoe reëel zijn je angsten?

Angst wil ons vertellen dat wat we extern hebben gelegd, weer intern wil komen. Jij bent de creator van jouw leven, Jij hebt de leiding.Jij maakt met jouw gedachten wereld jouw beleving van jouw menselijke ervaring. Dus als je veel angstgedachten ervaart, zul je veel angst kennen en zien in de wereld om je heen. Angst over dat je misschien gek wordt, of angst wat mensen van je vinden, angst om te praten, noem het allemaal maar op. Als je angst ervaart vraagt het je dus om de leiding terug te pakken, je hebt iets buiten je gelegd door allerlei ideeën en gedachten. Of je bent gaan twijfelen over je vermogen dat jij de wereld aan kunt.

Alle mensen zijn creators, ze zien allemaal iets verschillend als ze naar de buitenwereld kijken. Het hangt dus ook af van jouw filter hoe je de wereld ziet. Dit inzicht alleen al kan mensen helpen zomaar rustig te worden, soms heb ik er zelf ook baat bij. Dan heeft iets me getriggerd, een gebeurtenis die lijkt op iets uit mijn verleden, en ik voel een vlaag van angst, kramp en verdriet. Gedachten gaan door mijn hoofd dat ik het onprettig vind voelen, en het liever weg wil hebben.

Maar dan weet ik weer ‘Ik heb de leiding over mijn leven’

‘Mijn hart is groot genoeg om ook dit oncomfortabele te voelen’ ‘Er is niets in mij waar ik bang voor hoef te zijn, want ik ben degene die gedachten en gevoelens ervaart’ ‘Ik ben vrij zelf te kiezen welke gedachten ik wil geloven’. Door mezelf te herinneren verzacht het oncomfortabele gevoel eigenlijk vanzelf. Doorzie je gedachten en angsten, Jij hebt de leiding! Veel mensen zijn door alle ervaringen in hun leven vergeten dat ze een enorme kracht hebben, dat ze als mens oneindige potentie zijn. Door levensenergie, bewustzijn en denken; creatie vermogen.

Nelson Mandela schreef:

“Onze diepste angst is niet dat we onmachtig zouden zijn. Onze diepste angst betreft juist onze niet te meten kracht. Niet de duisternis, maar het licht in ons is wat we het meest vrezen”.

Gebruikte bron; De emotie encyclopedie van Vera Helleman
Foto creative commons Piqsels

 

Reacties

8 reacties op “Angst of angst voor de angst – over vertrouwen in onszelf”

  1. Karin van Duuren

    Hallo 👋 ook deze zijn herkenbaar ! Dankjewel ! ❤ van Karin

  2. Odile

    Het is een mooi artikel en het lezen waard. Ik wil een kanttekening plaatsen. We zijn kwetsbaar en er kunnen dingen gebeuren die je schaden. Bij trauma is het anders dan jij benoemt. Die herinnering is sterker en komt vanuit je onderbewustzijn. Langzaam, met positieve ervaringen kan deze angst minder vaak, hevig en bedreigender worden. Hij blijft echter in je onderbewustzijn opgeslagen en de oorzaak is helaas niet denkbeeldig maar echt geweest. Het kan helpen jezelf voor te stellen dat je kans op herhaling net zo is als bij een willekeurig mens en te bedenken dat angst je verzwakt in plaats van sterker maakt. Dat je ontspannen waarschijnlijk het ergste beter op zult lossen dan door angstig te zijn. Neemt niet weg dat het onderbewustzijn opnieuw getriggerd kan worden en je weer opnieuw angst voelt. Ook probeer ik mijn spieren die zich automatisch spannen te ontspannen. Dit kan veel tijd en concentratie kosten.

  3. Jos Raaphorst

    Het voelen van angst in de Geest is een graadmeter in hoeverre ons vaak bange zieke Geest is hersteld.
    Een belangrijke oplossing voor de angst is, om in de Geest en daarmee in je leven de confrontatie met je angst aan tegaan. Dit heeft mij met behulp van een exposure-programma geholpen.

  4. Lieke

    Wat ontzettend duidelijk verwoord, heel begrijpelijk (en herkenbaar) zo. Dankjewel!

  5. Marion

    Heel herkenbaar en een heel aangaan met jezelf.

  6. Vlinder

    Hoi Rianne,

    Wat een mooi artikel. ‘Grappig’ ook dat dit aspect wederom, na heel veel jaren opnieuw in mijn leven is gekomen door slaapgebrek wat een gevolg 8s van afbouwen paroxetine, angst, angst voor de angst.. de bekende negatieve spiraal. Gelukkig heb ook ik nu genoeg kennis en ervaring om hiermee te dealen maar toch overviel het me en raakte ik in paniek. Ik ga hier eerdaags nog een blog over schrijven.

    Maar mooi, ’toevallig’ én herkenbaar. Toevallig tussen ” omdat ik niet geloof in toeval, maar meer in dat dingen samenkomen op momenten dat ze samen moeten komen. Dát is hoe energiestroom én het leven werkt 🤗

    1. Rianne

      Mooi! Synchroniciteit zoals ze dat ook wel noemen, dat wat je in de buitenwereld op je pad krijgt, wil je iets vertellen over de binnenwereld. De binnenwereld spiegelt en projecteert weer naar de buitenwereld. indd de energiestroom van het leven.

  7. Saskia

    Soms moeten dingen zo zijn. Ben nu net zelf hard aan het werk met mijn angsten. Wat een herkenbaar en hoopvol artikel. Bedankt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *