Antidepressiva afbouwen kun je het beste doen als de depressieve klachten voldoende zijn verminderd en je inzicht hebt gekregen in jouw kwetsbaarheid én weerbaarheid.
Voorbereiding voor het afbouwen
ACT kan hierbij heel behulpzaam zijn. Wat zijn jouw triggers, wat zijn voor jou signalen dat je klachten toenemen, en hoe ga je daar vervolgens mee om? Het is belangrijk bij deze vragen stil te staan als je wilt gaan afbouwen. Een signaleringsplan kan helpen om jezelf en je naasten handvatten te geven in dit proces.
Het kan fijn en steunend zijn om contact te zoeken met lotgenoten en/of ervaringsdeskundigen. Praten met mensen die ook in dit proces zitten of het al hebben doorgemaakt kan heel prettig zijn.
Antidepressiva gaan afbouwen
Onttrekkingsverschijnselen door antidepressiva
Antidepressiva zijn niet verslavend zoals kalmeringsmiddelen dat bijvoorbeeld wel zijn. Maar als je te snel afbouwt of in een keer helemaal stopt kun je wel last krijgen van onttrekkingsverschijnselen. Bouw dus niet af op eigen houtje maar stel samen met je behandelaar een afbouwschema op en houd regelmatig contact over hoe het afbouwen je vergaat.
Vereniging Afbouwmedicatie
Patiëntenvereniging Afbouwmedicatie behartigt de belangen van mensen die op een verantwoorde wijze de dosering van hun medicatie willen verlagen. Of helemaal willen stoppen.
Venlafaxine en paroxetine
De antidepressiva venlafaxine en paroxetine gaan vaker gepaard met onttrekkingsverschijnselen bij afbouwen. Steeds meer artsen vermijden deze middelen dan ook.
Hoe verloopt het afbouwen?
Het verschilt per persoon hoe iemand op afbouwen reageert. Sommige mensen merken helemaal niets, anderen hebben enige tijd last van ontwenningsverschijnselen.
Taperingstrips
Heel geleidelijk medicatie afbouwen kun je goed doen met taperingstrips. Een taperingstrip is ‘medicatie op rol’ voor een periode van 28 dagen waarmee de dagelijkse dosis van een medicijn in 28 dagen geleidelijk een stuk wordt verlaagd. Voor veel verschillende antidepressiva zijn al taperingstrips verkrijgbaar.
Langzaam en geleidelijk afbouwen
Langzaam en geleidelijk afbouwen, zeker wanneer je langere tijd antidepressiva hebt geslikt, verkleint het risico op vervelende bijwerkingen.
Meest voorkomende onttrekkingsverschijnselen
Hieronder vind je de meest voorkomende onttrekkingsverschijnselen per type antidepressiva:
• SSRI: duizeligheid, slaapproblemen, je geïrriteerd voelen, levendig dromen, griepachtige verschijnselen (hoofdpijn, zweten, rillen), huilerig zijn
• SNRI: vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, slaapproblemen, nachtmerries, droge mond, misselijkheid, agitatie, tintelingen in je lijf
• TCA: slaapproblemen, veel dromen, griepachtige verschijnselen
• MAO-remmer: sufheid, je angstig en geïrriteerd voelen, slaapproblemen, veel dromen, vertraagde spraak en gebrek aan spiercoördinatie
Ben je bekend met de 33 tips voor het afbouwen van medicatie?
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Verder lezen over goede zorg en GGZ?
Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.