Wat zijn antidepressiva? Antidepressiva zijn medicijnen die worden ingezet om depressieve klachten te verminderen. Ze worden veelal toegediend in de vorm van tabletten en capsules, soms ook in vloeibare vorm.
Serotonine en noradrenaline
Een antidepressivum heeft effect op de neurotransmitters serotonine en noradrenaline, waarvan gedacht wordt dat ze betrokken zijn bij de regulatie van stemming en emoties.
Neurotransmitters
De hypothese is dat een tekort aan deze neurotransmitters kan leiden tot depressie- en angstklachten. Echter wat precies speelt bij een depressie is een stuk complexer. Meerdere factoren, waaronder genetische-, sociale-, psychologische- én omgevingsfactoren, spelen hierbij een rol.
Een antidepressivum geneest niet
Een antidepressivum is geen geneesmiddel in de zin dat het een depressie, of depressieve klachten, geneest. Dat kan ook niet, want een depressie heeft zelden maar één zuivere oorzaak, laat staan één biologische.
Je kunt een antidepressivum daarom beter beschouwen als een steuntje in de rug. Ze worden ingezet om je klachten te verminderen, zodat je weer meer energie hebt om met andere gebieden in je leven aan de slag te gaan.
Vaak worden medicijnen daarom ook voorgeschreven in combinatie met therapie, waarin je kan werken aan de achterliggende oorzaken van jouw klachten.
Antidepressiva Keuzetool
Wist je dat je diverse antidepressiva en hun bijwerkingen met elkaar kunt vergelijken met onze handige antidepressiva Keuzetool?
Voorspel de bijwerkingen van verschillende medicijnen
Antidepressiva kunnen forse bijwerkingen geven. Dit verschilt per medicijn. Je kunt niet van tevoren voorspellen welk middel bij jou het beste zal werken, het is een kwestie van proberen. Gelukkig zijn de bijwerkingen van de verschillende medicijnen wat beter te voorspellen.
Heb je een vraag?
Wat zijn antidepressiva? Of heb je een andere vraag? Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Meer lezen over dit onderwerp?
In deze boeken die zijn geschreven door Jim van Os lees je meer over psychose, goede GGZ en herstel.