Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Seks na een psychose – over de behoefte aan intiem contact

Een blog van Phalaenopsis over een onderwerp dat binnen de GGZ weinig bespreekbaar is: de behoefte aan seksueel en intiem contact.

Je bent ziek. Maar je hebt zin in seks. Problem. Daarnaast heb je geen zin meer om jezelf een handje te helpen, om het maar zo even te zeggen. Je hebt behoefte aan écht lichamelijk contact, en warmte. Je denkt vast bij jezelf: ‘Há, ga naar de kroeg!’

Maar zo makkelijk is dat niet in je psychotische fase. De één vermijd de drukte, de ander praat niet zo gemakkelijk en weer een ander wordt minder snel of goed begrepen. Het is niet gemakkelijk.

Kan hier tijdens de behandeling in een GGZ-instelling of in een ziekenhuis geen rekening mee worden gehouden? Dat men cursussen geeft in het opbouwen van je zelfverzekerdheid, die door de medicatie je ontnomen kan worden. Ik ‘vervlakte’ bijvoorbeeld op het gebied van emoties.

Deze gevoelsafvlakking verdween toen ik andere medicatie kreeg. Maar goed. Hoe kun je patiënten die hier mee worstelen hulp bieden?

Hoe komen de vrijgezelle, psychotische patiënten weer aan meer sensueel en intiem contact?

Zoals ik hierboven al benoemde lijkt een cursus mij het beste. Aanspreekvaardigheden oefenen. Oefenen met gespreksonderwerpen. Oefenen met grenzen aangeven et cetera. Dat zou veel goed moeten doen voor deze patiënten neem ik aan. Althans, het kan ze een stuk meer zelfvertrouwen geven zodat ze weer normaal kunnen functioneren in de maatschappij. Is dat niet wat alle behandelaars willen uiteindelijk?

Ik zelf was een gesloten meisje. Verloor al mijn vrienden in tijden van ziekte en had er vrede mee. Tot de jaren aan mij voorbij vlogen en ik nu inmiddels tweeëntwintig jaar oud ben.

Onlangs heb ik een relatie beëindigd. Ik had hem ontmoet tijdens mijn opname in de GGZ. We vonden elkaar leuk. Mijn eerste relatie ooit zag ik in mijn optiek als een flinke vooruitgang in mijn herstel. We hebben het heel leuk gehad samen. We maakten elkaar gelukkig.

Dat is precies wat ik iedere mede-patiënt gun: gelukkig worden!

Voor iedere vrijgezelle psychotische patiënt zou ik willen dat ze op zijn minst een cursus hierin kunnen krijgen, wanneer ze dat willen.

Ik hoop dat ze daardoor sneller anderen aanspreken die ze leuk vinden, en wie weet ontstaan daar mooie dingen uit.

Sex without love is as hollow and ridiculous as love without sex.

Hunter S. Thompson


Phalaenopsis maakte een paranoïde psychose mee.

Meer informatie:

De website durfjijmetmij.nl is een gratis contact/ontmoetingssite voor mensen met psychiatrische of psychosociale problematiek.

Reacties

7 reacties op “Seks na een psychose – over de behoefte aan intiem contact”

  1. Daan

    Tijdloos stuk. Maar jammer om te zien dat er na al die jaren van publicatie weinig veranderd is op het gebied van cursussen en aanbod. Ik denk dat hier een grote kracht zou liggen voor ervaringsdeskundige. Verpleegkundigen en artsen hebben inmiddels wel – voorzichtig – bewezen dat zij het niet op willen pakken.

  2. Marcel

    Neem contact met mij op tanja

  3. Tanja

    He Joris ik kan je aanraden dat er genoeg meiden zijn die het graag willen bijvoorbeeld ik maar eerst wil ik je ontmoeten

    1. Marcel

      Hoi neem contact met mij op

  4. Stefan

    Heey,

    Seks is wel belangrijk. Maar wanneer je een jongen bent die antipsychotica slikt kan het zijn dat je nogal problemen hebt met je libido. Dat is opzich geen probleem. Maar wel lastig als je nieuwe relaties begint. Want iedereen wil graag “normaal” zijn en goed funtioneren.

    ik heb na mijn psychose helemaal geen seks gehad. Wel gezoend maar mijn libido is zo onvoorspelbaar dat ik het gewoon niet aan durf. Of het zou heel vertrouwd moeten zijn en het zou dan fijn zijn om niet perse te “presteren”. Het is echt een drama. Ik krijg moeilijk een erectie en wanneer ik een erectie heb is het moeilijk om dat vast te houden. Maar ja, that’s life.

    Een cursus is idd wel goed. Dat mensen die psychose hebben gehad kunnen werken aan onzekerheden en libido problemen.

    Maar goed. Van stigma met potentiele partners heb ik geen problemen ondervonden. Ik zeg gewoon dat ik risperidon en ritalin slik en dat ik het volledig onder de controle heb. De beloop studies zijn negatief maar veel mensen hebben de kennis niet om in te schatten hoe ernstig het eigenlijk is. En dat is maar goed ook! Ik merk dat de mensen van de dag het zien als overspannen/burnout, die mensen geven vaak reacties zoals: ojoh, ik ben ook wel eens overspannen geweest.

    Ik denk dat wanneer je een psychose gehad hebt. Dat je vrijblijvend in alles moet zijn. Dat houd in dat je op elk moment alles uit je handen kan laten klappen. Niet te veel binden. Dat geld voor werk en relaties. We hebben in Nederland een geweldig land met uitkeringen,ggz,medicijnen enzo. Dus in dit land kan je goed met die kwetsbaarheid leven.

  5. Loek de Bruijn

    Check ook de site http://www.vriendstap.nl !

  6. Joris van Velzen

    Mooi gezegd. Maar wie wil er nou verkering met mij?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *