Bart: “Naar aanleiding van mijn eigen ervaringen in de GGZ heb ik een droom: een betere behandeling voor mensen met een psychose”.
Gedachten horen en emoties voelen
Zelf merk ik dat de antipsychotica op de langere termijn hun werk niet goed doen. Ondanks de medicatie had ik lange tijd 1 of 2 keer per week last van een crisisachtige situatie. Dit zijn sterke emoties, stemmen (die andere mensen niet kunnen horen) en het gevoel dat ik binnenstebuiten gekeerd word. Dit laatste houdt in dat ik het gevoel heb dat mensen mijn gedachten kunnen horen en dat mensen mijn emoties kunnen voelen. Gelukkig heb ik hier de laatste maanden minder last van.
Na gelezen te hebben over het dopamine supersensitiviteit syndroom en de nadelige lange termijn effecten van antipsychotica wil ik op zoek naar de laagst mogelijk werkbare dosering.
Zie hierover ook:
- Het boek Minder Slikken van Remke van Staveren
- Het boek over de Harm Reduction Methode van Will Hall en bijvoorbeeld ook hoofdstuk 20 uit het uitgebreide boek over stemmen horen begrijpelijk maken van Romme, Escher en Corstens.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de zeer nare bijwerkingen en de significant kortere levensverwachting. Medicijnen zijn blijkbaar niet de oplossing. Ze kunnen op de korte termijn helpen, als major tranquilizers, om de heftigheid van de acute psychose te verzachten. Maar ze onderdrukken slechts de symptomen en zijn vaak geen goede oplossing voor de lange termijn.
Hoe zou het dan wel kunnen?
Ik geef een aantal ingrediënten die ik ervaar als belangrijk voor een moderne, goede behandeling van psychose.
1. Praten
Mijn ervaring bij mijn opnames is dat er te weinig serieus wordt gepraat met de psychosegevoelige persoon. Zorg dat er goede psychologen aanwezig zijn die de diepte in durven te gaan. Dit kan voor veel opluchting zorgen bij de ‘patiënt’. Welke methode precies gehanteerd moet worden weet ik ook niet precies. In de huidige psychologie zijn heel veel richtingen te vinden.
- Mijn ervaring is dat Cognitieve Gedragstherapie (CGT) kan helpen. Maar zeker ook Voice Dialogue.
- En een cursus Acceptance en Commitment Therapy (ACT) heeft mij ook goed gedaan.
Door te praten voelt de ‘patiënt’ zich serieus genomen, kan hij hoop krijgen op verbetering van de klachten en kan het herstel beginnen. Het gaat erom overtuigingen te vinden die je verder kunnen helpen in je leven. Het is heel belangrijk om deze overtuigingen te vinden samen met een helpende omgeving.
2. Het betrekken van naasten
Hiermee zijn mijn ervaringen tijdens mijn twee opnames beter. Mijn ouders werden redelijk goed betrokken bij mijn proces. Mijn beide ouders hebben echter wel een trauma opgelopen door de gebeurtenissen en het donkere perspectief dat werd geboden (“uw zoon heeft de hersenziekte schizo-affectieve stoornis en daar is niets aan te doen”).
3. Sporten
Sporten is, naar mijn mening, heel belangrijk. Eigenlijk doe ik dat momenteel te weinig. Een gezond lichaam draagt bij aan een gezonde geest. Mijn ervaringen bij het AMC (nu Amsterdam UMC) waren hiermee heel goed. We sportten bijna elke dag. En we deden vaak teamsporten – wat zorgde voor een goede groepsdynamiek.
4. Zingeving
In het huidig overheersende paradigma gelooft men alleen in platte wetenschap, maar gelukkig is dit wel aan het veranderen. Er zijn veel verschillende manieren om het leven zin te geven.
Een boekje dat mij heeft geïnspireerd is De zin van het bestaan van de psychotherapeut Viktor Frankl (1905 – 1997). We kunnen van hem leren dat zelfs als we tijdens de holocaust in een concentratiekamp zitten we zin aan het leven kunnen geven. Als grondlegger van de logotherapie geeft hij aan dat het geven van een hogere betekenis aan het leven van vitaal belang is voor een gezonde psyche.
Daarnaast kunnen we uit de Oosterse wijsheid tradities leren dat het belangrijk is om in het nu te leven. In onze westerse samenleving staan ‘doen’ en ‘veroveren’ centraal, terwijl het in de oosterse tradities meer gaat over ‘zijn’ en ‘vrede’. Aangezien veel psychoses en burn-outs ontstaan vanuit een te grote nadruk op het ‘doen’ en ‘uitputting als statussymbool’ kunnen westerlingen hier veel van leren.
Voor een bespreking hiervan zie Wegwijzer 7 (Neem de tijd om te spelen en te rusten: laat uitputting als statussymbool en productiviteit als maatstaf voor eigenwaarde los) van het boek De moed van imperfectie van Brené Brown.
5. Lichaamsgerichte therapie (voelen)
In overlap met het sporten is het goed om veel met het lichaam bezig te zijn. Op het moment doe ik een paar keer per week een actieve meditatie van Osho. Dit helpt mij om meer te aarden en mijn lichaam te ervaren. Ook helpt het actieve gedeelte van de meditatie om beter in het moment aanwezig te kunnen zijn gedurende het passieve gedeelte van de meditatie (mindfulness). Daarnaast merk ik dat de trauma’s die in het lichaam verscholen liggen (zowel individuele als collectieve trauma’s) verwerkt kunnen worden en dat bepaalde spierblokkades zich langzaamaan oplossen.
Zie voor meer over het oplossen van zulke trauma’s het boek Traumasporen van Bessel van der Kolk.
6. Liefde
Mijn ervaring tijdens mijn opnames bij het AMC en het UMCU is dat er veel teveel nadruk werd gelegd op de medicatie. Je wordt als het ware lamgelegd door de medicatie. Samen met andere bijwerkingen zorgde dit er bij mij voor dat ik de behandelaars niet helemaal vertrouwde. Ik had het gevoel dat ik een nummer was en dat er te weinig aandacht was voor mijn verhaal.
Al waren er zeker veel uitzonderingen, ik ervaarde toch een gebrek aan liefde. Liefde moet het uitgangspunt zijn bij de behandeling, niet de medicijnspiegel. Dit cynisme van de medicalisering (waarvan veel hulpverleners ook de intuïtie hebben dat het op de lange termijn niet goed is) zorgt misschien voor het gebrek aan liefde. Het is, naar mijn mening, trouwens een gebrek aan liefde wat we in zekere zin in de hele neoliberale samenleving zien. Het geld, de ik-gerichte cultuur en het hedonisme…
Zie over dit onderwerp ook de boeken van de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter, waaronder Borderline Times en De kunst van het ongelukkig zijn. Door kleine stapjes te zetten kunnen we misschien op de lange termijn een fijnere samenleving creëren (voor iedereen!).
Naast deze eerste zes elementen zijn er nog drie elementen die ik wil noemen.
7. Natuur
Ten eerste is er natuur. Het is fijn als je niet te ver van je woonplek een stukje natuur hebt waar je rustig kan lopen of fietsen. De natuur is helend!
8. Goede slaap
Ten tweede is goede slaap heel belangrijk. Op het moment slik ik nog een behoorlijke dosis clozapine waardoor ik altijd goed in slaap val en goed door blijf slapen. Ik hoop dit medicijn op de lange termijn af te kunnen bouwen. Dan zal ik zeker proberen om een vast ritme aan te houden, een goed slaapritueel in de avond in te bouwen en genoeg tijd in te ruimen om te slapen.
9. Stress
Ten derde is het natuurlijk goed, als je psychosegevoelig ben, om niet teveel hooi op je vork te nemen en te zorgen voor niet teveel stress.
Bart heeft sinds 2015 een psychosegevoeligheid. Hij heeft wiskunde gestudeerd en ziet zichzelf als amateurfilosoof. Op het moment is hij deeltijd werkzaam als Business Analist bij een vervoersbedrijf. Hij deelt graag de inspiratie en achtergrondinformatie die hem helpen bij zijn herstel.
Meer lezen over behandeling van psychose?
- Psychose behandelen zonder medicatie? Interview met Michèle Bijlefeld
- De 5 fasen van psychose en behandeling
- Traumabehandeling effectief bij mensen met psychose
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Wil je PsychoseNet steunen?
Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.
Geef een reactie