Het boek ‘Goede GGZ! – Nieuwe concepten, aangepaste taal en betere organisatie’ is uit. In dit boek wordt een Nieuwe GGZ gepresenteerd die op menselijke maat is gesneden: goed uitgewerkt, goed onderbouwd en praktisch uitvoerbaar. Bovendien een ggz die op het niveau van de (unieke) persoon, de familie én de community individueel herstel faciliteert.
Philippe Delespaul (hoogleraar zorginnovatie), Michael Milo (E-hulp), Wilma Boevink (senior onderzoeker Trimbos) en Jim van Os (hoogleraar psychiatrische epidemiologie) beschrijven in hun boek Goede GGZ! een kanteling van de huidige ggz. Deze kanteling gaat niet alleen uit van een andere organisatie, maar vooral ook van andere taal, concepten en uitgangspunten in het denken over psychische kwetsbaarheid.
Het boek is opgebouwd uit drie delen. In het eerste deel wordt een aantal belangrijke vragen en concepten onder de loep genomen. Wat is eigenlijk goede GGZ? Wat is psychische gezondheid, en wat zijn psychische klachten (niet)? Wat betekent ‘hulp nodig hebben’ voor psychische klachten; wat wordt bedoelt met evidence-based behandelen; wat is een hulpverlener? En: wat is er nodig, nieuwe technische behandelingen zoals transcraniële magnetische stimulatie en deep brain stimulation, of een Nieuwe GGZ?
Aandacht voor multideskundigheid
In de Nieuwe GGZ is aandacht voor ‘multideskundigheid’, waarbij ervan uit gegaan wordt dat ieder persoon meerdere bronnen van deskundigheid bezit en kan (leren) inzetten. In de Nieuwe GGZ werken professionele hulpverleners, familieleden en patiënten idealiter dan ook samen in een kader van multideskundige rollen, waarbij rollen gewisseld kunnen worden zowel binnen als tussen personen.
Optimale hulpverlening heeft behoefte aan een zorgomgeving die zorg op maat vanzelfsprekend maakt
Aan het eind van deel I wordt geconcludeerd dat Nederland een Nieuwe GGZ nodig heeft. Een GGZ die is opgebouwd from scratch, niet verzuild, responsief en maatschappelijk geïntegreerd. In deel II wordt een blauwdruk voor die Nieuwe GGZ beschreven: ‘De Wijkcommunity’.
In het laatste deel wordt een overzicht gegeven van wat eHealth/mHealth is en hoe het tot nu toe is ontworpen en ingezet. Wat er aan wetenschappelijk onderzoek en praktijkkennis beschikbaar is over hoe het werkt en voor wie. Wat er goed gaat en wat nog niet.
Centraal in de oplossingen van De Nieuwe GGZ staan het denken over persoonlijk herstel zoals ontwikkeld in de patiëntenbeweging, en de nieuwe definitie van gezondheid. De Nieuwe GGZ is gebaseerd op deze gedachte en wordt gefaciliteerd door een online community (eHealth/mHealth) die fungeert als een GGZ-webwarenhuis.
Het boek ligt vanaf zaterdag 6 februari in de winkel en is al te bestellen via bol.com
Auteurs: Philippe Delespaul, Michael Milo, Frank Schalken, Wilma Boevink en Jim van Os
Het boek wordt officieel gepresenteerd tijdens het congres Goede GGZ! Herstel van de menselijke maat op 17 maart.
Speciaal voor ervaringsdeskundigen en ervaringswerkers komt PsychoseNet binnenkort met een bijzondere actie. Hou de site in de gate!
Lees meer over De Nieuwe GGZ.
Geef een reactie