Daniel Schreiber zoekt in Alleen antwoorden op vragen rondom alleen-zijn. Nog nooit hebben zoveel mensen alleen geleefd, en niet eerder werd het zo duidelijk hoe wreed zelfverkozen vrijheid kan omslaan in eenzaamheid. Is het mogelijk om alleen gelukkig te zijn?
Hoe kan het dat in onze individualistische samenleving zoveel mensen zich schamen om alleen te leven? Kunnen vriendschappen een remedie zijn?
Puttend uit zijn eigen ervaringen en filosofische en sociologische ideeën
onderzoekt Daniel Schreiber het spanningsveld tussen enerzijds de behoefte aan vrijheid en alleen-zijn, en anderzijds het verlangen naar nabijheid, liefde en gemeenschap. Als geen ander weet hij gebeurtenissen uit zijn leven te verbinden met inzichten van gerenommeerde denkers en auteurs als Hannah Arendt, Virginia Woolf, Annie Ernaux, Bessel van der Kolk en Maggie Nelson. Alleen is een uiterst verhelderend boek over de vraag hoe we willen leven.
“Schreiber verweeft het persoonlijke met cultuurhistorische bespiegelingen en actuele wetenschappelijke inzichten, zoals alleen Amerikaanse essayisten als Hannah Arendt of Rebecca Solnit dat kunnen.” – Die Tageszeitung
“Een van de interessantste denkers van ons land.” – Süddeutsche Zeitung
Daniel Schreiber (1977) is journalist en kunstcriticus. Eerder schreef hij een biografie over Susan Sontag en een persoonlijk boek over zijn alcoholverslaving.
Meer lezen?
- Een bevrijd leven – Peter Pijls over wonen in vrijheid
- PRISM2 – onderzoek naar sociaal functioneren bij mensen met een psychosegevoeligheid
- Hikikomori – de Japanse eenzaamheidsstoornis
Behoefte aan een luisterend oor?
Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.
Ken je de PsychoseNet Shop al?
Goede boeken over de Nieuwe GGZ, Psychosegevoeligheid, Trauma en nog veel meer!