Helpen, is dat moeilijk? In de psychische zorg, de jeugdzorg, de sociale zorg en de langdurige zorg – overal gaat het mis. ‘Marktwerking’ en ‘bureaucratie’ zijn de oorzaken. Meer professionals en meer geld zijn de oplossingen, zo luidt het overheersende verhaal. Klopt dit beeld?
Het is crisis in de zorg, als we de berichten mogen geloven. Maar is dat zo? Gaat onze analyse diep genoeg? Zijn de werkelijke verklaringen voor onze moeite met zorgen niet kleiner, menselijker en complexer?
Valt er echt zoveel heil te verwachten van meer experts en meer geld – de standaardaanpak van de laatste decennia?
Bauke Koekkoek zoekt naar antwoorden in achttien korte columns uit de crisisdienst van de psychische zorg en vijf langere essays over het zorgsysteem als geheel. Als verpleegkundige op de werkvloer, epidemioloog en sociaal wetenschapper combineert hij verschillende perspectieven en komt hij tot een dwarse maar unieke visie op de Nederlandse zorg.
Bauke Koekkoek is crisisdienstverpleegkundige, epidemioloog en wetenschapper. Hij is lector Onbegrepen gedrag, veiligheid en samenleving aan de Politieacademie. Hij combineert dit met zijn lectoraat Onbegrepen gedrag, Zorg en Samenleving aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Koekkoek is auteur van onder meer De kwestie verwarde personen (2019) en Verward in Nederland (2017) en schrijft columns over de zorg in Trouw en De Correspondent.
Meer lezen?