Als voormalig ‘cowboy in de psychiatrie’ (de Volkskrant) blikt Bram Bakker in Oud zeer terug op zijn eigen verleden en de oude en niet verwerkte pijn die dit soms lastige verleden met zich mee heeft gebracht. Hij beschouwt de gebeurtenissen van vroeger met een nadruk op dat wat er niet was. Een gevoelsarm klimaat, dat zoveel mensen uit eigen ervaring kennen.
Veel mensen dragen traumatische gebeurtenissen van vroeger met zich mee. Ze lijden onder de beperkte emotionele beschikbaarheid van ouders, of gebrek aan knuffels en complimenten. Ook al kan het jaren lijken dat het er niet is, oud zeer verstopt zich in je lichaam en kan ineens tevoorschijn komen.
Het oud zeer stak bij Bakker pas na zijn vijftigste flink de kop op en dit proces veranderde zijn leven ingrijpend
Naast de persoonlijke verhalen diept Bram Bakker uit wat een onveilige jeugd later met zich meebrengt. Waarom lukt het hulpverleners niet om naar de eigen kwetsuren te kijken? Hij schrijft over het voor hem herkenbare gevecht met de trauma’s waar veel van zijn cliënten mee worstelen. Aan de hand van hun verhalen probeert hij de lezer te laten zien hoe hij ze probeert te helpen
Hiernaast is in Oud zeer veel aandacht voor de feitelijke kennis rond trauma’s en affectieve verwaarlozing, met speciale aandacht voor de rol van het lichaam.
Lichaamswerk bleef in de psychiatrie decennialang onderbelicht, maar er lijkt een inhaalslag op komst
Bakker hoopt met dit boek een bijdrage te leveren aan de herwaardering van oud zeer als belangrijke verklaring voor veel psychische én lichamelijke klachten in het hier en nu.
Bram Bakker: “Om je te verbinden met je oud zeer heb je tijd en dus geduld nodig. Laag voor laag kom je dieper, het is geen werk, het is overgave.”
“In mijn werk als schoolleider kom ik veel mensen tegen met oud zeer en door jou heb ik handvatten om hen beter te begrijpen en aan te sturen.” – een recensie op Lucht.nl
“Vooral echte verhalen over echte mensen zonder schone schijn.” – een recensie op Lucht.nl
Bram Bakker (1963) is een ondernemende gezondheidszorgprofessional en auteur, met een passie voor sport en bewegen, die heel graag wil dat er meer aandacht komt voor het aandeel van een ongezonde leefstijl bij het ontstaan van ziekte.
Meer lezen over jeugdtrauma?
- Mijn kinderlijke reactie op jeugdtrauma
- Is er een relatie tussen mijn moeilijke jeugd en mijn postpartum psychose?
- Het domino effect in de psychiatrie: over de gevolgen van een kwetsbare jeugd
Behoefte aan een luisterend oor?
Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.
Wil je PsychoseNet steunen?
Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.