Meindert Inderwisch schreef het boek Slikken of stikken. In de VS stierven de afgelopen jaren honderdduizenden mensen door een verslaving aan pijnstillers (opiaten). Ook in ons land zijn slaap- en kalmeringstabletten de oorzaak van veel ellende. En toch krijgt medicijnverslaving weinig aandacht.
Meindert Inderwisch is verslavingstherapeut, maar worstelde zelf ook met een ernstige afhankelijkheid van slaappillen. Die combinatie maakt van ‘Slikken of stikken’ een bijzonder boek, over een onderbelicht probleem in onze samenleving.
Alles wat je moet weten over een medicijnverslaving
‘Op een dag kwam Bram langs bij mij in mijn spreekkamer. Hij was heel lief en vroeg: ‘hoeveel gebruik je nu per dag?’
Diverse Vlaamse apotheekhouders hadden hem uiteindelijk gealarmeerd gebeld toen ik steken begon te laten vallen. Zo gaf ik het kortingspasje van de ene apotheek aan de assistente van een andere. Ik was niet alert genoeg meer. In plaats van mij uit te foeteren, was mijn vriend zachtmoedig. De veroordeling die ik voor mijzelf in petto had, speelde kennelijk niet bij hem. Ik antwoordde: ‘ik durf het niet te zeggen. Het is zo gênant.’
‘Zal ik ernaar raden?’, vroeg hij.
‘Graag’, antwoordde ik naar waarheid.
‘Twintig?’
‘Meer. Veel meer.’
‘Dertig?’ De verbazing klom langzaam in zijn stem.
‘Helaas, meer.’
Bram krijgt een hoge stem als hij verbaasd is. ‘Veertig, nee toch?’
‘Vijfenzestig’ zei ik, werkelijk ten einde raad.
‘Vijf-en-zestig?!? Dat meen je niet…’
‘Toch wel.’
‘Dan gaan we hulp voor je zoeken. Niet in een kliniek. Dat is traumatisch voor je verlopen. Ik ken een goed bureau. Dat begeleidt je, ziet erop toe dat je kalm kunt afbouwen. Niet meer die nachtmerrie van Madrid. Ik bel ze nu. Ga je akkoord?’
‘Ja, ik wil toch leven.’ Ik verbaasde mijzelf. Dat wist ik niet, dat dat nog kon.
Tip! Deze podcast sluit aan bij het boek
Medicijnverslaving is een groot probleem. Volgens Meindert Inderwisch zijn er zeker een miljoen Nederlanders die de dag niet doorkomen zonder het overmatig gebruik van geneesmiddelen.
Meindert Inderwisch, voormalig N.A.P.-geregistreerd psychotherapeut en twintig jaar werkzaam binnen de G.G.Z.-verslavingszorg, vertelt openhartig over zijn verslaving (in remissie) aan slaappillen.
Zijn doel is om de, grotendeels verborgen, groep medicijnverslaafden (meer dan één miljoen geregistreerd in Nederland) te voor zien van een voorlichting die, tot nu toe, schromelijk tekortschiet. Zie ook de website van Meindert Inderwisch.
Meer lezen over medicatie en verslaving?
- Medicatie voorgeschreven krijgen, waar moet je op letten?
- Verslaving en Abilify – Ervaringsverhaal
- Verslaving is een chronische ziekte – iedere verslaving bedekt een vorm van pijn
Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?
De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.