Leven met een dwangstoornis? Menno Oosterhoff put in zijn boek Vals Alarm niet alleen uit zijn ervaring en kennis als psychiater, maar ook uit zijn eigen belevingen als dwangpatiënt.
Wat gaat er om in mensen met een dwangstoornis?
De dwangstoornis is vooral bekend in de vorm van smetvrees of controledwang, maar er zijn meer, intrigerende, verschijningsvormen zoals ongewenste indringende voorstellingen over agressie of seks, permanente angst een ongeluk te veroorzaken, overgevoeligheid voor onvolledigheid en dwang om handelingen steeds opnieuw te doen.
In Vals alarm verweeft Oosterhoff zijn eigen verhaal – hij heeft al veertig jaar een dwangstoornis – met de verhalen uit zijn praktijk.
Het resultaat is een sprankelend, informatief en vaak geestig, maar steeds respectvol portret van de dwangstoornis.
Over Menno Oosterhoff
Menno Oosterhoff is (kinder- en jeugd) psychiater en werkt bij een grote GGZinstelling. Hij is initiatiefnemer van het OCD Netwerk, www.dwang.eu en schrijft columns in Medisch Contact. In 2015 kreeg Oosterhoff een eervolle vermelding bij de Psyche Mediaprijs voor de bevlogenheid waarmee hij begrip vraagt voor psychische problemen.
Bij de Mediaprijs van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie kreeg hij in 2017 een eervolle vermelding voor zijn genuanceerd en positief kritisch schrijven over de psychiatrie. Oosterhoff is getrouwd en heeft drie kinderen.
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Meer lezen over Menno Oosterhoff?
- Website van Menno Oosterhoff
- Ik zie anders niks aan je – Menno Oosterhoff
- Als de patiënt meer van jou weet dan andersom – Menno Oosterhoff
Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?
Bekijk PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.