Uit cijfers van Sciensano blijkt dat steeds meer mensen kampen met
angst. Maar liefst 15 tot 19 procent van de Belgische bevolking leidt
zelfs aan een angststoornis (tov 11 procent in 2018). In Nederland zou
ongeveer 15 tot 20 procent van de jongeren onder achttien jaar met een angststoornis kampen. Lees meer over wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn.
Preventie speelt hierbij een grote rol
Het is dan ook heel belangrijk dat angst al bij jonge kinderen wordt opgemerkt en aangepakt. Een goede voorlichting geven aan opvoeders is vaak even effectief als de behandeling van kinderen zelf, zo blijkt uit onderzoek. Psycholoog en gedragstherapeut Wendy de Pree schreef vanuit die optiek het boek ‘Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn’, waarin ouders, leerkrachten, opvoeders en hulpverleners leren om met kleine stapjes
zelf toe te passen wat nodig is om de angst van kinderen te verminderen.
De onderliggende behoeften van het angstige kind vormen daarbij de leidraad. Door te zorgen voor basisveiligheid, verbinding met onszelf en met het kind en coregulatie van zijn emoties en stress, ervaart het angstige kind meer controle en komt er ruimte vrij in zijn hoofd voor meer helpende gedachten en gedrag.
Het is geen quick fix
‘Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn’ is geen quick fix, maar een praktische gids waarin je ontdekt wat angst doet met kinderen én met jou, wat de belangrijkste tien behoeften van deze kinderen zijn en hoe je hen hierin kunt ondersteunen en begeleiden. Het boek biedt concrete tools en eenvoudige strategieën aan, zodat je als (groot)ouder, leerkracht, opvoeder of hulpverlener samen met het kind op zoek kunt gaan naar wat écht helpt om met meer (zelf)vertrouwen in het leven te staan.
“Wanneer kinderen angstig zijn, wordt ons eigen alarmsysteem als volwassenen mee geactiveerd en proberen we vaak om zo snel mogelijk
de rust terug te laten keren.
In een poging om het kind te beschermen, proberen we oplossingen te zoeken en de emotie kleiner te maken: ‘Je hoeft niet bang te zijn’, ‘Probeer het maar, het is niet zo eng’, ‘Zeg dan wat er is, dan kan ik je helpen!’
Vaak verwachten we dingen van kinderen die we als volwassene zelf niet beheersen: dat ze hun emoties kunnen herkennen en uiten, hulp kunnen vragen en aannemen, met negatieve gedachten kunnen omgaan en hun gestreste lichaam vlotjes tot rust kunnen brengen. Bij het overwinnen van hun angsten, verwachten we dat zij het harde werkgaan doen, en wij hen waar nodig daarbij zullen helpen.
In dit boek keer ik terug naar de basis van opvoeden
“Ik ga naar de functie van angst bij kinderen: het installeren van veiligheid via verbinding en afstemming. Een centrale rol is dan ook weggelegd voor ons als volwassenen”, licht Wendy de Pree toe.
Het begeleiden van kinderen vraagt veel van ouders en leerkrachten en komt vaak bovenop de berg van andere ‘moetjes’. Je ‘moet’ ook nog een warme, aanwezige, voorspelbare, consequente, rustige en ontspannen ouder of leerkracht zijn. Dat is niet vanzelfsprekend.
In dit boek ligt de nadruk dan ook op mild en zorgend zijn naar jezelf.
“Elke aanstaande ouder zou zichzelf dit boek cadeau moeten doen tijdens de zwangerschap zodat ze kunnen starten met een sterke basis van rust, verbinding en emotieregulatie”, zegt Wendy de Pree.
Een praktisch boek met online bijlagen.
Wendy de Pree is de oprichter van expertisecentrum Leer Positief Denken. Als psycholoog en gedragstherapeut heeft zij meer dan 25 jaar ervaring in het werken met kinderen, ouders en leerkrachten. Zij is een veelgevraagd spreker over mentaal welzijn.
- Wat echt werkt bij kinderen met autisme – Peter Vermeulen, Kobe Vanroy
- Waarom scholen een belangrijke rol spelen voor kinderen met een psychische kwetsbaarheid
- Tekenpraat – gespreksondersteunend tekenen met kinderen en jongeren
Ervaart jouw kind angst?
Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.
Wil je PsychoseNet steunen?
Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.