Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Lonneke Tomas

Lonneke Tomas schrijft over haar leven. Haar bipolaire stoornis, persoonlijkheidsproblemen en chronische suïcidaliteit maken dat haar leven stormachtiger verloopt dan bij de meeste mensen. Je kunt op Lonneke haar website meer over haar lezen. Ook is Lonneke de auteur van het boek Dansen!

Boos – over emoties aanvaarden, begrijpen en uiten

Blog Boos

De ene persoon is sneller boos dan de andere. Iedereen uit boosheid op op een eigen manier. Lonneke heeft vaak moeite om haar emoties te aanvaarden, ze oefent in deze blog hoe het is om boos te zijn.

Stampvoetend ren ik de trap op. Ik sla met de deuren, het vensterglas rinkelt gevaarlijk en ik kruip op mijn slaapkamer in het kleine hoekje tussen de kast en de muur. Dan ga ik kei- en keihard huilen.

De héle wereld mag van mij ophouden te bestaan

Nou ja, niet de hele wereld. Alleen alle mensen die erop staan. Met name mijn papa, mijn mama, mijn zussen en in het speciaal met klasgenootjes. Nou ja, niet mijn klasgenootjes. Alleen maar die hele kloteschool met zijn stomme schoolpleinpesterijen en zijn projecten die ik moet maken. De foto’s die ik daarvoor moet uitzoeken. Dat ik altijd over blijf met de gym of als ik op het schoolplein mee wil doen met voetbal.

Mijn stomme zussen die zich altijd te groot voor mij voelen, want zij zitten al op de middelbare. Dat ze samen spelletjes spelen die ik niet snap. Dat ze me verklikken als ik ’s avonds laat in bed nog aan het lezen ben. Dat ik stil op mijn stoel moet zitten tijdens het avondeten. Dat ik mijn speelgoed op- en de vaatwasser moet inruimen. Ik wil niet mee boodschappen doen. Ik wil niet helpen mijn zusje in bad en bed te doen of medicijnen geven. Ik wil niet naar de kerk. Ik wil in de vakantie buiten spelen en niet mee koffie drinken in de pastorie.

Ik wil achter de computer ‘snake’ spelen en niet weggestuurd worden omdat papa moet telebankieren. Ik wil de valsspeelcode’s van ‘Prince’. Ik wil een nieuwe jurk uit de winkel en niet van mama’s naaimachine. Ik wil elke dag mijn rode kikkertrui aan. Ook in de zomer.

Ik wil dat iedereen mij met rust laat

Laat mij lezen op mijn kamer. En anders stampvoet ik op de trap, gooi ik met deuren en kruip ik huilend in mijn hoekje. Ik wil groot zijn.

Als dat hoekje nog zou bestaan, zou ik er allang niet meer in passen. Maar hoe graag zou ik alle boosheid toch in die trap gooien. Met de deuren slaan tot ze kapot gaan. Compleet onredelijk de hele wereld haten. En dan heel erg hard huilen. Gewoon om mijn woede en mijn verdriet er op die manier uit te gooien zodat mezelf niet hoef te beschadigen.

Vanuit mijn persoonlijkheidsproblematiek heb ik erg veel moeite om mijn emoties te uiten

De emoties aanvaarden, begrijpen en (met veel moeite) uiten door bijvoorbeeld te huilen zorgt ervoor dat ik er minder last van zelfdestructief gedrag heb.

Deze blog schreef ik naar aanleiding van een oefening van mijn psycholoog om één van mijn laatste, compleet onredelijke woede-uitbarstingen te beschrijven, in de hoop vaker onredelijk boos te zijn.

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’  te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen.  Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Reacties

2 reacties op “Boos – over emoties aanvaarden, begrijpen en uiten”

  1. Smurf

    Hoi Lonneke, wat een mooi en herkenbaar stuk heb je geschreven. Dankjewel.

  2. Sylvia

    Moedig Lonneke, dat je dit deelt. Dank?
    Herkenbaar ook.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *