Bram-Sieben is onderzoeker en betrokken bij HAMLETT en OPHELIA, twee grote Nederlandse onderzoeken naar het gebruik en afbouw van anti-psychotische medicijnen. Hoog tijd om ook hem eens wat beter te leren kennen. Veel plezier met het lezen van dit interview met Bram-Sieben, uitgevoerd door Daniela Donmez (HAMLETT-stagiaire) en Marieke Begemann (HAMLETT project manager).
Bram-Sieben is als ervaringsdeskundige zoals gezegd betrokken bij HAMLETT en OPHELIA, waar hij het werkpakket Persoonlijk Herstel leidt, samen met Nynke Boonstra. Hij neemt interviews af bij deelnemers over wat herstel voor hen betekent.
Bram-Sieben heeft in Wageningen gestudeerd
Waar zijn interesse eerst uitging naar het laboratorium werk, maakte hij toch de overstap naar de studie Voeding en gezondheid. Tijdens zijn Master worstelde hij echter met het uitvoeren van data-analyses: hoe beperk je de zoektocht naar relevante artikelen, wat is de eerste stap? Het was moeilijk uit te leggen aan anderen waarom het niet werkte. Tegelijkertijd was Bram-Sieben steeds meer bezig met zijn geloof. Steeds vaker leek hij dingen op zichzelf te betrekken. Tijdens een etentje bemerkte zijn broer dat het niet zo goed ging, een dag later werd Bram-Sieben opgenomen vanwege een eerste psychose.
Ervaringsdeskundige
Na zijn herstel leerde Bram-Sieben Anoiksis kennen, de vereniging van mensen met een psychosegevoeligheid. Sinds 2009 zet hij zich als regiocoördinator in voor het organiseren van wandelingen, etentjes en bijeenkomsten. Zo kwam Bram-Sieben in aanraking met de wetenschap: voor een symposium nodigde hij onderzoekers uit om te vertellen over hun bevindingen. HAMLETT-onderzoeker Inge van der Heijden, zocht hulp bij het uitvoeren van haar interviews en zo is Bram-Sieben uiteindelijk de HAMLETT en OPHELIA studie ingerold.
Bram-Sieben onderzoekt hoe mensen tegen hun eigen herstel aankijken
Wat helpt hen beter te worden? “Vanuit Anoiksis is maatschappelijk herstel ook aangedragen als uitkomstmaat van de HAMLETT-studie, daar kunnen mensen met psychosegevoeligheid in achterblijven. Hoe kunnen mensen toch weer meedraaien? Ik vind maatschappelijk en sociaal herstel moeilijk uit elkaar te houden: ik heb het gevoel dat dat iedereen een rol wil hebben in de maatschappij.” Het was lang zo dat Bram-Sieben geen werk had, geen relatie en vaak thuis zat. Ondanks dat hij lange tijd geen tweede psychose kreeg en relatief goed functioneerde, had hij toch het gevoel niet helemaal mee te doen. Bram-Sieben: “Eigenlijk begin ik me nu pas echt oké te voelen. Mede doordat ik bij HAMLETT mag werken en mijn relatie nu is zoals ik het voor me zie – ik heb het gevoel dat ik weer echt meedoe.”
Hij heeft een goede band met zijn ouders en broer
In het begin sprak hij makkelijk over zijn ervaringen – soms iets te makkelijk, wat zijn familie soms wel lastig vond. Hij vindt sporten erg belangrijk, hij gaat graag hardlopen en tennissen. Daar spreekt hij niet meer zo vaak over zijn psychosegevoeligheid: “Mensen begrijpen het niet, en hebben niet altijd het geduld om het te willen begrijpen. Ze praten liever gauw weer over een gezelliger onderwerp.” Wel kan Bram-Sieben goed praten met zijn echtgenote. Tijdens hun eerste afspraakje hadden ze meteen een open gesprek, ook over het geloof dat ze samen delen. Ze vonden het spannend om de volgende stap te zetten, maar in 2016 zijn ze getrouwd met dus onlangs hun Houten huwelijksjubileum.
Als Bram-Sieben nadenkt over zijn drijfveren, dan haalt hij kracht uit zijn geloof en zijn connectie met God
Dit geeft hem een interne rust en warmte, waardoor hij met wat meer afstand en rust kan kijken naar de dingen die hij moet doen. Vanuit daar probeert hij lief en goed te zijn voor de mensen om hem heen. Daarnaast haalt hij energie uit het sporten. Hij heeft net een blessure gehad, maar kan nu langzaam het hardlopen weer opbouwen. Verder tennist hij graag. Bram-Sieben geeft aan dat zijn relatie hem veel ondersteuning biedt. Hij beschrijft het als een wisselwerking waarbij jij er voor iemand kan zijn en iemand er voor jou kan zijn.
Tijdens een moeilijkere periode probeert Bram-Sieben eerst dingen te laten vallen die niet per se hoeven en zijn rust te nemen. Verder helpt het hem om te wandelen, goed te slapen en te gaan sporten. Vooral hardlopen vindt Bram Sieben erg fijn. Hij geeft aan dat het als het even minder gaat soms moeilijk is om er tijd voor te maken, maar dat het juist dan belangrijk is. Wanneer hij hardloopt kan hij met een frisse blik naar dingen kijken en de stress achter zich laten.
Als afsluiter nog een boodschap van Bram-Sieben: “Acceptatie is belangrijk in je herstel en dat je met liefde naar jezelf en naar anderen kan omkijken. Dat kan altijd beter, maar dat geeft niet. Het is een leerproces.”
Geef een reactie