Heerlijk vind ik het om met mijn camera in de weer te zijn, schrijft Geeske Roorda. “Soms verlang ik naar net even iets anders op het gebied van de fotografie. Daarom maak ik steeds meer creatieve foto’s met een lens met een speciaal effect, mijn Lensbaby lensje. Op een plezierige manier even mijn comfort zone. Maar wat maakt een goede foto? Hoe helpt het bij herstel? Ik vertel er meer over in deze blog.”
Kiezen voor het onbekende
Door steeds te blijven verbreden, en buiten de gebaande paden te blijven gaan, blijft een hobby leuk en verrassend. En op die manier kom ik mezelf nog eens flink tegen.
Sinds vorig jaar heb ik een nieuwe camera
Samen met mijn oude professionele camera ruilde ik mijn zorgvuldig uitgekozen lenzen die op deze camera pasten. Door van lens te wisselen kan je met dezelfde camera totaal verschillende foto’s nemen of video’s maken. Mijn loopbaan met mijn nieuwe camera begon als een soort van schone lei, ik begon met 3 basislenzen (voor de liefhebbers: een NIKKOR 24-70mm f/2.8 S en een TAMRON 70-200 f/2.8 en een simpel NIKKOR 50mm f/1.8 lensje).
Daarnaast begon ik extra lenzen te sparen om mijn werk mee uit te breiden die niet te duur of in de aanbieding en/of vaak tweedehands waren. Goede, hoogwaardige professionele lenzen voor (al dan niet professionele) fototoestellen zijn over het algemeen erg duur. Er zijn met wat zoekwerk en geduld goede tweedehands lenzen te krijgen met een jaar garantie, vaak via speciaalzaken. Dat is voordelig en toch heb je garantie dat je ‘nieuwe’ lens oké is.
De keuze voor creatieve foto’s met creatieve lenzen
Ook zijn er lenzen van andere merken verkrijgbaar die goedkoper zijn. Zo zijn er ook meer onbekende merken waarmee je ‘kunstzinnige foto’s’ kunt maken. Bijvoorbeeld Lensbaby en LAOWA. Er zijn meer merken. Dit zijn de merken waar ik persoonlijk bekend mee ben en waar ik zelf ook lenzen van in mijn bezit heb.
Lensbaby
Lensbaby is zo’n merk dat lenzen verkoopt die buiten de gebaande paden vallen. Hoewel ze nieuw alsnog niet heel goedkoop zijn (200 – 600 euro), zijn ze toch redelijk schappelijk geprijsd vergelijken met de hoogwaardige professionele lenzen (2000 – 20.000 euro). Vergelijkbare foto’s maken ze dan ook niet echt. Ze baseren hun beeld op het uitvergroten van wat men op andere plekken ‘lensfouten’ zou noemen, waardoor een kunstzinnige schoonheid ontstaat.
Ook communiceren deze lenzen vaak niet met de fotocamera. Je stelt het diafragma bijvoorbeeld op de lens in, in plaats van via de knoppen op je camera. Je F-getal is en blijft onbekend voor je camera en deze verschijnt dus bijvoorbeeld ook niet in de EXIF gegevens van je foto.
Mijn eerste Lensbaby lens
Vorig jaar vond ik een tweedehands Lensbaby met een jaar garantie erop, een Velvet 56 mm f/1.6 lens. Ideaal! Het is een macro lens (vergroting 1:2), maar deze velvet-lens kan voor veel meer doeleinden gebruikt worden. Alles wat op de foto komt krijgt als het ware een soft laagje als je een velvet-lens gebruikt. En dat geeft de foto die je maakt een bepaalde charme die op 1001 manieren in te zetten is.
Foto 1: De vintage ketting
Alles waar je mee begint binnen de fotografie begint natuurlijk met missers en vele mislukte foto’s. Ook bij mij. Dat is heel normaal en het vraagt om geduld en oefenen, oefenen, oefenen. Ik maakte de afgelopen jaren al heel wat minder goed gelukte foto’s en missers. Je mag het ook gerust ‘oepsjes’ noemen, ‘blunders’, of gewoon ‘niet niet foto’s’. Allemaal prima, het hoort erbij. Ik gooi deze foto’s gewoon weg.
Wat is een net-niet foto?
Ik wil een vintage halsketting met facet geslepen glas positioneren en correct uitlichten. De poging is goed. Ophangen van de ketting in de opnametent geeft een uniek beeld op het glas.

Voorbeeld van een net-niet foto:
Compositie: De hangende positie t.o.v. de gekozen positie van de camera werkt’ niet. De scherptediepte is niet aantrekkelijk. Er ontstaat door de belichting optisch een ‘zwart oog’ in het glas van het sieraard, dit doet denken aan kikkerdril.
Resultaat:
Uiteindelijk, en enkele tientallen foto’s en probeersels verder, leidt het naar dit resultaat. Bij deze foto duurde het even om een bedacht effect te vertalen naar een goede foto. Maar uiteindelijk met een beetje spelen, omdenken, opnieuw proberen en geduld lijkt het me uiteindelijk goed genoeg. Niet perfect. Maar dat hoeft ook niet.

Fotograaf: Geeske Roorda
Studio: Eigen studio
Toestel/lens: Nikon Z8 met Lensbaby Velvet 56 mm f/1.6
Foto 2: De lelie uit het rouwboeket
Ik had onlangs een rouwboeket in huis. De bloemen in het boeket zijn groot en prachtig. Ik besluit er een roze lelie uit te halen en in mijn opname tent te fotograferen met mijn lensbaby lens. Het is even zoeken naar de juiste positie om een knappe foto te nemen.

Voorbeeld van een net-niet foto:
Positionering van de camera t.o.v. de bloem geeft niet een ideaal beeld. Er is meer drukte dan noodzakelijk in beeld; de eenheid ontbreekt. Qua compositie is het mooier de bloem losstaand in beeld te krijgen.
Resultaat:
Ik wilde graag een nette close up van de lelie waarbij de scherpte (voor zover aanwezig) op de meeldraden van de bloem zit. Ik zoek daarbij een positie waarbij ik geen bladeren en andere bloemen in beeld krijg. En waarbij ik de bloem wat meer van bovenaf kan fotograferen.

Fotograaf: Geeske Roorda
Studio: Eigen studio
Toestel/lens: Nikon Z8 met Lensbaby Velvet 56 mm f/1.6
Fotografie is ‘simpelweg’ beginnen
Inmiddels heb ik meerdere, verschillende soorten Lensbaby lenzen. Ik heb sinds kort de Lensbaby SPARK 2.0 en ook de Composer Pro II die allebei werken met losse inzetlenzen. Dat is weer een ander verhaal qua gebruik en een hele nieuwe ontdekkingstocht. Voor mij een leuk vooruitzicht om daarmee aan de slag te gaan! Ook al zit er soms, zeker ook bij mij, een drempel voor om er aan te beginnen.
Zin in fotografie moet ik zelf ook vaak maken en plannen. Mezelf overreden om het toestel op te pakken om ermee aan de slag te gaan. Mijn enthousiasme voor iets ontstaat ook door ’te doen’ en door ’te beginnen’. Simpel beginnen is dus in de praktijk niet altijd zo simpel. Met iets beginnen is wel de start van veel dingen. Raar eigenlijk hè… Maar eenmaal gestart ervaar ik de fotografie als fijn om te doen, creatief uitdagend en helend. Ik maak graag af waar ik aan begin. De fotografie heeft me op deze manier al veel gebracht.
Doe niet aan perfectie
Wat ik ook merk om mijn omgeving is dat foto’s er vaak zo goed uitzien bij anderen. Wanneer je op je eigen camera aan de slag gaat ziet het er aanvankelijk niet zo uit als in de magazines, op het internet of op de socials. Stel je eisen en verwachtingen bij, deze zijn al snel te hoog en vaak niet realistisch. Veel foto’s worden intensief bewerkt of zijn met op AI gebaseerde software bewerkt/gemaakt.
Mijn tips: Begin klein, verwacht weinig. Kijk bijvoorbeeld op YouTube en Google om alles wat je maar wilt te leren. Begin bij de basis (check de belichtingsdriehoek). Houd het initiatief bij jezelf en bedenk wat je ongeveer wilt bereiken. Volg bijvoorbeeld een cursus fotografie in de buurt samen met anderen. Leer en probeer uit in je vrije uurtjes. Stel je plan en doelen steeds bij, maak je doelen kleiner, of groter. Laat je verrassen door succesjes. Neem stappen. Zet stappen terug. Faal, blunder of misluk keer op keer. Sta op en ga weer verder.
Meer lezen van Geeske Roorda?
Meer lezen over creatieve foto’s en creativiteit lezen?
- De waarde van creativiteit en fotografie bij herstel – Hand of God
- Afgeschreven, en toch teruggekeerd op de werkvloer – wie is Geeske Roorda?
- De kracht van Creativiteit – video door Geeske Roorda
- Straatfotografie, je moet het maar durven! – met foto’s
Ps: Ik heb geen banden met Lensbaby of andere partijen. Deze blog is niet gesponsord. Het betreft een persoonlijke hobby.
Behoefte aan een luisterend oor?
Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.
Ken je de PsychoseNet Shop al?
Goede boeken over de Nieuwe GGZ, Psychosegevoeligheid, Trauma en nog veel meer!
Geef een reactie