Jan Willem Slabbekoorn is al dertig jaar psychosegevoelig. De gevoeligheid is niet meer zo nadrukkelijk aanwezig maar hij is daardoor zijn daadkracht flink kwijt geraakt.
“Ik heb een HBO opleiding gedaan, maar ik heb er de capaciteit niet meer voor. Toch heb ik nog wel een aardig denkniveau, dus zeker niet alle mogelijkheden gaan verloren na een psychose.”
Jan Willem wil zich graag verder ontwikkelen door het bedenken van creatieve werkstukken en technieken en constructies
Hij is daarbij op zoek naar werkstukken met verkoopkansen.
“De pop-up winkels of conceptstores die tegenwoordig opkomen bieden mogelijkheden om producten aan te bieden. Misschien is dit ook een waardevolle mogelijkheid voor andere werken van psychiatrische patiënten.”
Het liefst wil hij van het bedenken, maken en verkopen een ‘grijs baantje’ maken
Werk doen naar zijn eigen interesse en talent, maar wel in deeltijd en in zijn eigen tempo en met de mogelijkheid de druk aan te passen als het niet goed met hem gaat.
“Het zijn bezigheden die best wat vragen aan denkwerk, kennis, vaardigheden en leervermogen, dus het is een mooie kans om me te ontwikkelen. Ik heb honderden ideeën bedacht in de laatste jaren. Van meubels tot lampen tot amateur designplannetjes. Bijvoorbeeld een schuimrubber zeerob-kussen voor op het bed van een tiener om tegenaan te zitten, of een tienerkamerbank in de vorm van een boot met (witte) kussens bij wijze van zeilen. Ik dacht nog aan de bedrijfsnaam Medisign voor designactiviteiten die werken als medicijn voor herstel.
Ook een idee van Jan Willem: diertjes knippen uit lege plastic flesjes
Recyclingprojecten in Bali en Brazilië hebben mogelijk interesse om ze te gaan maken.
“Die contacten heb ik zelf gevonden via internet. Iets doen aan de armoede daar heeft me altijd aangesproken. Deze contacten zijn voor mij een sociale vaardigheidsoefening en ik heb een doel waar ik mijn aandacht op kan richten. Bovendien is het een mooie manier om lichte commerciële vaardigheden te leren.”
Jan Willem surft graag op het web op zoek naar inspirerende websites met bijvoorbeeld instructievideo’s om zelf iets te maken
“Deze sites vind ik een heel aardige stimulans om wat te gaan doen bij onze zogenaamde negatieve symptomen; de lage aandrang om iets te doen. Iets maken kan hopelijk ook helpen als afleiding tegen stemmen of chaos in het hoofd of piekeren. Het kan lege dagen (bij opname of thuis) helpen invullen. En het helpt een doel te vinden, nut te hebben, iets zelf te maken, wat voldoening geeft. Nadeel is dat het meestal knutselwerkzaamheden zijn en dat spreekt niet erg aan voor degenen met hogere doelstellingen en vaardigheden.”
Hoewel hij al tien jaar bezig is op het creatieve vlak, is Jan Willem teleurgesteld in hetgeen hij ermee bereikt in de maatschappij
Die teleurstelling ervaart hij soms als last. Het gebrek aan doorzettingskracht of mentale kracht zorgen ervoor dat hij niet sterk genoeg is om zijn creaties in de markt te zetten.
“Dat komt ook doordat ik ondanks vele pogingen en contacten, geen kader voor support of samenwerking kan vinden, binnen de psychiatrie of daarbuiten. Een overleggroepje of wat ondersteuning van buitenaf zou een oplossing kunnen zijn.”
Toch ziet Jan Willem zijn creatieve uitingen vooral als positieve ervaringen waardoor zijn focus minder op ziekte mistroostigheid ligt. “Mogelijk verminderen hierdoor zelfs de ziekteverschijnselen die daarmee samenhangen. Mijn kwetsbaarheid verschuift meer naar de achtergrond.”
Geef een reactie