Hoe herschrijf of update je je curriculum vitae als er een gat in de tijdlijn zit door ziekte of door andere omstandigheden? Geeske is haar eigen CV aan het updaten. Hoe erg is een periode van ziekte op je curriculum vitae? Ze gaat op onderzoek uit.
Het is vier jaar geleden dat ik mijn curriculum vitae (CV) voor het laatst een update gaf. Ik zoek hem -met enige moeite- weer op en werp er een blik op.
Wat valt me op?
De lay-out:
Wat enkele jaren geleden nog goed genoeg was, oogt vandaag de dag verouderd. Mijn oude CV heeft een zachtgroen kleurverloop dat ik nu overheersend vind. Ik maak er iets nieuws van, net wat ingetogener dan de oude versie.
De foto en adresgegevens:
Het adres is verouderd. Deze loop ik na en geef ik een update.
Qua foto had ik jaren geleden een mooie zakelijke foto laten maken die toen dus actueel genoeg was. Inmiddels is het 10 jaar geleden dat die foto genomen werd. Vandaag de dag oog ik ouder. Ik vervang de oude foto en plaats een mooie, actuele foto van mezelf.
Cursussen:
Heb je weinig cursussen of opleidingen kunnen volgen? Of heb je jezelf alle verschillende werkzaamheden aangeleerd zonder dat je daarvoor cursussen of opleidingen nodig had? Lastig! Ik worstel hier ook mee. Probeer te achterhalen of je invulling kunt vinden. Zorg wel dat het een klein beetje relevant is zodat je de toegevoegde waarde uit kunt leggen als er naar gevraagd wordt.
Werkervaring:
Ik vind het bijwerken van mijn werkervaring eigenlijk zelf de lastigste stap. In mijn loopbaan ben ik van een IT opleiding direct jaren de business in gegaan in diverse rollen. En dan weer terug naar IT. En dan opeens in de zorg. Kortom: Er zit niet echt veel structuur in mijn loopbaan. Ik vind alles leuk om te doen, en kan het ook. Wat wil mijn toekomstige werkgever zien?
Ik besluit mijn werkervaring per sollicitatie aan te passen. Het voordeel van een brede werkervaring is dat ik een echte allrounder ben geworden met een brede ervaring. Ik kan me zaken zelfstandig zaken maken. Daar zit voor mij de winst.
Uitkeringspaspoort:
Ik besluit open te zijn over het gat op mijn CV. Ik maak daarom het kopje ‘uitkeringspaspoort’ aan in mijn curriculum vitae.
Uitkeringspaspoort
01-06-2016 – 31-07-2018 : WIA – WGA
01-08-2018 – 30-06-2021 : WIA – IVA
Het is qua weergave simpel en eenduidig. Het is op deze manier in de tijdlijn zichtbaar dat ik afgekeurd ben geweest. Maar ook is via de beschreven werkervaring zichtbaar dat ik tijdens mijn uitkeringsperiode veel heb gewerkt.
Ook is zichtbaar en uit te leggen dat ik ben gegroeid. Echter… Een logische aanname van een werkgever kan zijn dat ik kwetsbaarder ben dan gemiddeld. En dat klopt ook. Willen ze dat niet? Dan hebben ze voldoende info om me niet uit te nodigen. Dat scheelt me een negatieve ervaring. Willen ze mensen met een kwetsbaarheid wel een kans geven? Dan kan ik open het gesprek in. Wel zo fijn!
Ik denk dat deze manier voor mij voldoende open en transparant is. Het voelt goed. Dat is wel heel persoonlijk. De beslissing of en hoe je je kwetsbaarheid wil vermelden zal voor iedereen anders zijn. Er zijn geen verkeerde keuzes.
Hoe kom je binnen bij een bedrijf?
Solliciteren is hard werken als je te maken hebt met een ziektegeschiedenis. Je moet niet alleen solliciteren en erover vertellen. Je moet van tevoren een heel (keuze)proces en emotionele voorbereiding doordoor om je voor te bereiden en je krijgt te maken met onzekerheid:
- Vertel ik het wel of niet?
- Hoe zet ik in mijn CV?
- Gaan ze me op ziekteachtergrond afwijzen? Hoe ga ik om met die frustratie?
- Hoelang gaat dit proces duren?
- Kom ik op een goede plek terecht?
Een eerlijk advies uit de buitenwereld
Ik vroeg deze week face-to-face advies over solliciteren aan een ervaren manager van een groot Nederlands bedrijf. Hij vertelde me het volgende:
“Geeske, je kunt beter een gat in je CV uitleggen dan het geheim houden. Ook als dat met ziekte te maken heeft. Ook dan is het beter om het eerlijk te vertellen. Ik zou dat namelijk graag willen weten als ik je aannam. Dan is het in ieder geval eerlijk. Want een gemiddeld mens valt toch wel 1 a 2 keer in zijn leven uit. Ik vind dat niet raar”.
Ik vroeg hem of hij mij aan zou nemen als iemand als ik bij hem zou solliciteren:
“Als de kunde er is, dan zou ik er geen problemen mee hebben dat je een gat in je CV hebt”.
Dat is hoopgevend
Ik heb al meer fijne, goede managers gekend die er geen probleem van maakten. Ze bestaan. Echt. De kunst is dus (of eigenlijk is het gewoon meer toeval) om de juiste tegen te komen.
Solliciteren met een gaatje in je CV
Het kan, beslis van tevoren wat je zoekt, bepaal waar je voor staat en of je open bent over de open ruimte(s) in je CV. Wees voorbereid.
Een emmer met een scheurtje
Mijn favoriete gedicht van PsychoseNet sluit goed op deze blog aan. Ook een emmer met een scheurtje heeft waarde. Net als een CV met een gaatje.
Meer lezen over solliciteren?
- May-May & Jim – werken als ervaringsdeskundige (3)
- Wat als een WIA uitkering een beperking wordt? – Over herstel gesproken
- Annemarije Sjoerdsma over werken bij Enik Recovery College
Wist je al dat PsychoseNet informatieve hoofdstukken heeft?
Deze zijn geschreven door onze professionals
Geef een reactie