Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

May-May Meijer

May-May Meijer is ervaringsdeskundige bij het UMC Utrecht en oprichter van een vredesorganisatie.  Ze schreef onder andere de boeken ‘Hier ben ik‘ en ‘Missie Wereldvrede.

May-May heeft ook een website.

Meer lezen?

Je vindt hier een overzicht van de blogs die May-May schreef.

Dankbaar voor mijn uitkering

May-May: "Het is geweldig als je een betaalde baan vindt, maar je bent ook oké met een uitkering. Al moet ik dat soms aan mezelf vertellen."

May-May: “Als kind werd ik opgevoed met het idee dat ik voor mezelf moest kunnen zorgen later als ik groot was. En al gauw had ik door dat dat ook financiële zelfstandigheid inhield. Het leek me destijds verschrikkelijk en een enorme afgang om een uitkering te moeten krijgen”.

Ik legde mijn lat hoog

Groot was mijn vreugde toen ik aangenomen werd voor een baan als promovenda op de universiteit. Met erg veel plezier deed ik mijn wetenschappelijke werk en was ik daarnaast lid van de buitenlandcommissie van de PvdA en een vermogensfonds op het gebied van microkredieten. Als universitair docent legde ik de lat (te) hoog voor me zelf.

Aangemoedigd door goed bedoelende en enthousiaste collega’s, werkte ik hard aan mijn publicatielijst om hoogleraar te kunnen worden. Ik nam nauwelijks nog pauzes, wisselde nauwelijks nog woorden met mijn collega’s en was druk bezig met te publiceren. Door de enorme druk die ik mezelf oplegde verloor ik de plezier in het schrijven en onderzoek doen en kreeg ik het gevoel dat ik moest publiceren. Enfin, ik kreeg psychosen en nam ontslag bij de universiteit.

Op een gegeven moment werd ik gedwongen opgenomen. Mijn zusje regelde toen een arbeidsongeschiktheidsuitkering voor me. Vervolgens kreeg ik verschillende psychosen en had ik last van jarenlange depressie.

Ik bleef solliciteren

Ongeveer acht jaar lang bleef ik solliciteren op een baan, maar ik werd vaak afgewezen. Als ik navraag deed waarom ik afgewezen was, kreeg ik als antwoord dat ze liever een van de sollicitanten namen met die specifieke werkervaring en/of dat ik te hoog opgeleid was.

Een GGZ organisatie voerde een gesprek met mij toen ik solliciteerde op een betaalde baan, maar vroegen me om als vrijwilliger te gaan werken toen ze hoorden dat ik een psychische kwetsbaarheid had. Bij elke afwijzing voelde ik me wanhopiger worden. Totdat ik besloot mijn hart te gaan volgen en een vredesorganisatie op te richten. Tot op heden hou ik me onder andere hiermee bezig en doe ik vrijwilligerswerk, want aan fondsenwerving heb ik een hekel.

Tijdens een van de vredesbijeenkomsten vroeg een deelneemster me hoe ik aan mijn inkomsten kwam. Dus ik vertelde dat ik een uitkering en alimentatie kreeg. Ze antwoordde liefdevol: “Mooi, het universum zorgt voor jou.” Ook bedacht ik me later, dat de koning en koningin eigenlijk ook een uitkering krijgen voor het werk dat ze doen. En dat veel vrijwilligerswerk van enorme waarde is en dat geld eigenlijk maar een beperkt middel is.

Vrijwilligerswerk is van onschatbare waarde

De zon gaat namelijk gratis op, maar is van onschatbare waarde. Net zoals de lucht, de bomen en het water. Zo wil ik mij ook inzetten. Voor het publieke belang. Ik kan ook niet meer functioneren onder een ‘echte leidinggevende’ en me aan werktijden houden. Dan krijg ik teveel stress. Ik wil graag vrij zijn en dat doen wat God van me vraagt. Zo was er iemand die via een tussenpersoon geld wilde bieden voor een foto die ik had gemaakt. Dat voelde echter niet ok voor me, omdat ik mijn foto’s, die ik maak met hulp van God, aan iedereen ter beschikking wil stellen. De boeken die ik schrijf geef ik ook graag als gift weg om zo andere psychisch kwetsbare mensen te helpen.

Een ander groot voordeel van mijn vaste inkomsten was dat ik er voor mijn zoon kon zijn om voor hem te zorgen. Tenminste, toen hij naar de middelbare school ging was hij de ene week bij zijn vader en diens vrouw en haar kinderen, en de andere week bij mij. Als ik tenminste niet opgenomen was. Zo kon ik er na schooltijd voor hem zijn met zogezegd het kopje thee en koekje, althans mijn zoon drinkt veel water. Ik ben erg dankbaar dat het goed met hem gaat. Inmiddels is hij volwassen en uit huis.

Je bent oké, ook met een uitkering

Dus, wat ik je wil zeggen is, dat je er mag wezen. Natuurlijk is het geweldig als je (weer) een betaalde baan kunt vinden, maar je bent ook ok als je een uitkering krijgt. Je hoeft je daarover niet schuldig te voelen of te schamen, al moet ik dat soms ook wel eens aan mezelf vertellen. Geniet van het prachtige en unieke wezen dat je bent. Geniet van de prachtige natuur en al het moois dat het leven te bieden heeft, zoals een bloemetje dat groeit op de stoeprand.

En het is geweldig als je iemand anders een glimlach kan bezorgen en het is werk van God als je (eventueel later) iemands pijn kan verlichten.

Liefs,

May-May

Ps: Veel dank aan de jonge dame die me geïnspireerd heeft dit blog te schrijven.

Meer lezen over het ontvangen van een uitkering?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Reacties

20 reacties op “Dankbaar voor mijn uitkering”

  1. Ton

    Hoi May-May,
    Hier nog een wat late reactie na mijn vorige.

    Ik moet soms lachen als mensen die een baan hebben mij verwijten dat ik hun belastinggeld opmaak dat zij zuur verdienen. Als iemand mij zegt “Die uitkering van jou wordt door mij betaald he”, kun je 2 dingen doen:
    – Je kruipt in je schuld en voelt je schuldig,
    – je zegt lachend tegen zo iemand:
    “Elke keer als ik een frietje bestel denk ik: dit frietje is mede mogelijk gemaakt door [naam persoon];
    Elke keer als ik boodschappen doe: deze boodschappen zijn mede mogelijk gemaakt door [naam persoon];
    Elke keer als ik met de bus ga, een bioscoopje pak, enzovoort.

    Die mensen kunnen zo’n antwoord van mij verwachten.

    Ook eens een buurman gesproken die me vroeg of ik nog op vakantie ging. Hij gaf daarop zelf het antwoord: Ach, jij hebt iedere dag vakantie.

    Een mooi antwoord is dan: Ja het is zoveel meer genieten in een wachtkamer van het ziekenhuis dan in de vertrekhal van Schiphol.

    Ze vergeten vaak dat sociale verzekeringen ook kunnen uitkeren, ook als ze het zelf nodig hebben.

    Groetjes, Ton (weerbaar)

    1. Ha (weerbare) Ton,

      Wat een mooie antwoorden heb jij paraat!

      Haha, gevat hoor.

      >Ze vergeten vaak dat sociale verzekeringen ook kunnen uitkeren, ook als ze het zelf nodig hebben.
      – precies.

      Bedankt voor je reactie!

      May-May

  2. Maria

    Beste May-May,
    Met mijn psychische kwetsbaarheid heb ik vele jaren gewerkt. Pas toen daar enige lichamelijke aandoeningen bijkwamen kon ik dat niet meer bolwerken.
    Natuurlijk ben ook ik dankbaar voor mijn uitkering maar ik had liever gewoon gewerkt. Het universum mag dan ook voor mij zorgen met een uitkering, ik had liever gehad dat ze daarboven minder royaal met ziektes hadden gestrooid.
    Dank voor je blog.

    1. Bedankt Maria!

      Wat goed dat je nog gewerkt hebt met een psychische kwetsbaarheid!

      Ja, inderdaad, het is erg fijn om met God te praten, maar tegelijkertijd was ik liever ook niet ziek inderdaad. Ik heb nu het gevoel dat ik op een bepaalde manier ‘wijzer’ ben geworden, maar ik was ook erg gelukkig toen ik nog gewoon bij de universiteit werkte en gezond was.

      Maar ja…

      Alle goeds Maria!
      May-May

  3. Els

    Ja, vrijwilligerswerk is ook werk toch! Mooi wat je allemaal doet.

    En ook als dat niet lukt; je bent nog steeds van waarde.

    Ik ben zelf ook hoogopgeleid en door mijn mentale struggles is het nooit gelukt om goed op niveau te werken.
    Sinds kort werk ik bij de supermarkt, omdat ik geen uitkering krijg ivm bedrijf samen met mijn man. Ik heb het er super naar mijn zin en er is genoeg ruimte om evt. cognitieve haperingen wat betreft geheugen op te vangen (wat in hoogopgeleide omgeving erg onhandig was geweest). Andere collega’s blijken ook zo hun gebruiksaanwijzing te hebben.

    Wel moet ik zeggen dat ik niet de vrijheid heb gevoeld om psychische kwetsbaarheid te melden, zoals jij wel schrijft. Wie weet, ooit…
    Ik denk niet dat ik dan aangenomen zou zijn eerlijk gezegd… Ik heb nu geluk dat ik al langer stabiel ben 🙂

    Bedankt voor de inspiratie en mooie levensinstelling!
    Els

    1. Ha Els,

      Mooi gezegd, ieder mens is van waarde.

      Wat ontzettend fijn dat je het super naar je zin hebt bij de supermarkt!

      Ja, open zijn over je psychische kwetsbaarheid kan vaak niet als je een baan hebt…

      Wat ontzettend fijn dat je al langer stabiel bent!

      Alle goeds,
      May-May

  4. Ton

    Hoi May-May,
    Ik heb 13 psychosen gehad, laatste was in 2004.

    Stress bleek telkens de oorzaak en deze ondervond ik telkens in bijvoorbeeld mijn werkkring. Bureaucratie, autoritaire leidinggevenden en dergelijke zorgden voor een hoge druk in mijn ‘snelkookpan’ (ik bedoel mijn hersenen uiteraard).

    Telkens weer probeerde ik te re-integreren en telkens ging dat fout en in een gesprek met de jobcoach van Odibaan werd me verteld dat zelfs onbetaald re-integreren bijna ondoenlijk bleek, niemand leek op me te wachten.
    Ook meer praktisch zou ik mijn financiële zekerheden op het spel zetten en een armoedeval kunnen maken omdat fulltime werken niet meer mogelijk was.

    Zij vroeg mij of ik niet beter kon berusten in een rustig leven zonder re-integratie.

    En toen wist ik het: ik ben medisch gepensioneerd en zie mijn uitkering las het ‘Zwitserleven-pensioen’. Ik voel me er niet langer schuldig over.

    Na die beslissing rolde ik in de mantelzorg van mijn moeder, mijn ex-vriend en mijn beste vriend. Dit ging zonder veel problemen. Dus evengoed, met medische pensionering kon ik mij nuttig maken.

    Ik geniet zoveel mogelijk elke dag en heb een hecht netwerk vrienden. Verder richt ik mij spiritueel op de boeken van Neale Donald Walsch die veel herkenning en bevestiging geven op mijn eigen inzichten zoals ik die opdeed tijdens en na psychoses.

    1. Ha Ton,

      Ah, wat goed dat je laatste psychose alweer zo’n tijd geleden is!

      Wat ontzettend mooi dat je je nu nuttig maakt onder andere als mantelzorger. Dat is super fijn voor degenen die zorg ontvangen!

      En wat fijn dat je zo’n hecht netwerk vrienden heb. Dat heb ik ook, en daar voel ik me erg gezegend door.

      Wat mooi dat je je spiritueel ook verdiept. Ik ken Neale Donald Walsch niet, ik zal eens kijken. Ik voel me fijn in de natuur en in de kerk.

      Alle goeds,
      May-May

      1. PS en ik praat met Christus, mocht je het interessant vinden, ik heb hier ook blogs over geschreven voor PsychoseNet. Ik heb even gekeken op Wikipedia bij Neale Donald Walsch. Interessant, ik herken veel, een liefhebbende God.

        1. PS2 Wat echter belangrijk is, is dat Christus vindt dat we elkaar lief dienen te hebben, elkaar niet doden in ieder geval… Maar goed, ik heb zijn boeken niet gelezen… Dit is echter hoe Christus mij de wereld liet zien. Hij was vol liefde voor alles dat leeft.

  5. wil overman

    Nou May-May ik ben weer blij verrast over jou artikel. Vooral het feit dat je positief mag zijn over je uitkering, dit overkomt jou en mij, we hoeven ons echt niet te schamen voor het feit dat ” we ons handje ophouden” ik kan vooral genieten van de kleine dingen, een kind dat lacht, de geuren van het bos , het geluid van een fluitende vogel. Ook vrijwilligers brengt mij veel plezier en geeft zin aan mijn leven.

    Bedankt

    1. Ha Wil,

      En ik ben blij verrast jouw reactie te lezen!

      Wat mooi dat je ook zo kan genieten van de kleine dingen in het leven.

      Ik volg graag jouw posts op social media. Je bent een inspiratie voor velen!

      May-May

  6. Robert

    Hoi May-May,

    Ik ben ook hoogopgeleid (Technische Natuurkunde in Delft tot aan het huidige BSc-nivo, ik hoefde alleen het afstudeerwerk nog te doen en had toen al plannen voor een promotie) en wilde ooit naar het CERN in Zwitserland.

    Het spreekt voor zich dat ik met mijn vormen van psychosegevoeligheid en autisme, waar ik jaren nadien onder meer mee te maken bleek te hebben, een te groot obstakel waren om dat voor elkaar te krijgen.

    Ook ik ben nu volledig afgekeurd (IVA zonder herkeuringen, de zwaarste categorie die er is), maar ik beschouw het als mijn “werk” om gedurende 6 dagen per week (ik neem per sé op Maandag een rustdag) zo gezond als ik kan te blijven. Dat voor mezelf, de mensen om me heen en ook wel de maatschappij.

    Ik bedoel maar te zeggen dat ik door mijn “werk” in die zin een bijdrage lever door zo weinig mogelijk een “last” te zijn, ook al zijn mentale problemen in mijn optiek net zo gewoon als de warme broodjes bij de bakker. Ik hoop dat het ooit net zo normaal om over te praten is als wanneer je een gebroken been hebt.

    Groetjes,

    Robert.

    PS: Vrijwillig werk zit er voor mij niet in, ik zou het niet voor elkaar krijgen om de indrukken die ik daar bij mee krijg “snel” genoeg te verwerken.

    1. Ha Robert,

      Ja, jij hebt ook een grote verandering in je leven meegemaakt.

      Goed om te horen dat je op jezelf past!

      En ik hoop dat je vandaag kan genieten van de herfstzon,

      Groetjes,
      May-May

  7. Joep

    May May wat een mooi artikel! Heel inspirerend en herkenbaar. Ik heb ook een uitkering en ben volledig afgekeurd. Dat geeft me (eigenlijk) veel rust en stabiliteit.voor het eerst in mijn leven. Het gaat nu beter met mij dan ooit, eerlijk gezegd. Ik functioneer op het niveau vanmijn eigen draagkracht. Daar ben ik heel
    Erg dankbaar voor. En ik kan nu meer bijdragen aan de samenleving als vrijwilliger dan als ik telkens naar werk zoek en dat dan niet lukt…. Voor niemand leuk…

    1. Ha Joep,

      Wat fijn dat je het een mooi artikel vindt!

      Was best spannend om in te sturen.

      Wat ontzettend geweldig dat het beter met je gaat dan ooit!

      Ja, mooi gezegd, het gaat er om dat je doet wat je kan dragen.

      Alle goeds,
      May-May

  8. Kyon

    Prachtig en inspirerend. Inderdaad, ook zonder betaalde baan kunnen we van betekenis zijn. Het warmt mijn hart dat je dit onder de aandacht brengt!

    1. May-May

      Dankjewel voor je hartelijke woorden Kyon! Ik vond het best spannend om dit blog te publiceren, wat ontzettend fijn dat het hart warmt! 🕊️❤️🙏🏽

  9. Roelof

    Beste Mai Mai,
    Ik heb dezelfde ervaring. Ik ben 28 jaar geleden vanuit de ggz vrijwilligerswerk gaan doen in het vrije bedrijf. Ik heb zo een aantal werkgevers af gewerkt, maar de meeste keren boden ze me geen contract aan. Die ene keer dat ik wel een contract kreeg was het werk gewoon veel te zwaar voor mij. Wel heb ik een keer een aanbod gekregen om een opleiding te volgen en dan bij het bedrijf waar ik was de praktijkervaring op te doen, onbetaald.
    Na vijf jaar ben ik bij de sociale werkplaats gaan werken, dat kon toen nog. Dat is mij altijd goed bevallen. Maar als je gelukkig bent met vrijwilligerswerk is daar niets mis mee,
    Groet,
    Roelof

    1. Ha Roelof,

      Erg bedankt voor je reactie! Ja, als je vrijwilligerswerk kan gaan doen waar je blij mee bent en je kan rondkomen is daar niks mis mee. Overigens, ik bedenk me dat er ook veel mensen met een psychische kwetsbaarheid thuis zitten volgens mij. Het is erg moeilijk om weer aan het werk te komen.

      Hartelijke groeten,
      May-May

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *