Wat is de aard van Mentale Gezondheid? Zoals we in de vorige blog bespraken, zijn we in de wereld van de geestelijke gezondheidszorg en academische vakgebieden zoals psychologie en psychiatrie een beetje verstrikt geraakt in een model dat primair gericht is op het diagnosticeren van ziekten.
Hierdoor hebben we misschien het fundament gemist, namelijk: wat definieert mentale gezondheid eigenlijk? Laten we deze kwestie in deze blog nader onderzoeken, met name vanuit het perspectief van menselijke ervaring.
Het mysterie van bewustzijn
Voordat we dieper duiken in de mentale gezondheid, is het essentieel om te begrijpen wat bewustzijn is. Bewustzijn kan worden gedefinieerd als het instrument waarmee we onszelf, ons lichaam en onze omgeving kunnen waarnemen en ervaren. Het is het bewustzijn van ervaring zelf – het besef dat je ervaart. De intrinsieke relatie tussen het brein en bewustzijn is een complex mysterie.
Hoewel we weten dat een brein essentieel is om te kunnen ervaren, is de inhoud van ons bewustzijn niet noodzakelijkerwijs rechtstreeks te herleiden tot specifieke hersenactiviteit.
Emotie is de kleur van bewustzijn
Recent onderzoek suggereert dat de aard van het bewustzijn in wezen emotioneel of affectief is.
Stel je voor:
Je zintuigen vangen informatie op uit de buitenwereld. Deze informatie wordt vervolgens in je hersenen vergeleken met eerdere ervaringen en herinneringen. Uit deze ‘onderhandeling’ ontstaat een idee of beeld van de omgeving. En het unieke is dat dit beeld een emotioneel tintje heeft. Deze emotionele respons, of het nu positief of negatief is, geeft ons een signaal over hoe we ons tot die omgeving moeten verhouden.
Wat betekent dit nu voor mentale gezondheid?
Welnu, als we deze ervaring volgen, kunnen we zeggen dat mentale gezondheid te maken heeft met het ritme en de fluctuatie van deze emotionele signalen. Mentale gezondheid kan worden gezien als een continue op-en-neer beweging van onze emotionele percepties. Deze dynamische golf van emoties, die varieert tussen positief en negatief, geeft ons een gevoel van zelfregulatie en controle. Wanneer dit ritme consistent is, voelen we ons mentaal gezond.
Een vooruitblik richting mijn volgende blog
Als we dit concept van mentale gezondheid omarmen, kunnen we ook beter begrijpen wat een verstoring van de ervaring van mentale gezondheid betekent. Maar dat, lieve lezers, is een onderwerp voor de volgende blog.
Ik hoop dat dit inzicht geeft in de prachtige complexiteit van onze mentale ervaringen en hoe we daaruit een idee van mentale gezondheid kunnen halen. Laten we doorgaan met het verkennen, begrijpen en koesteren van ons bewustzijn en onze mentale gezondheid.
Met warme groet,
Jim
Afbeelding: AI generated door Jim van Os
Meer lezen over emoties en PsychoseNet?
Heb je een vraag voor Jim?
Je kunt Jim van Os jouw persoonlijke vraag stellen in het eSpreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?
Bekijk PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.
Geef een reactie