Veel gezochte termen

Psychosenet blog

De juiste medicatie – gevonden dankzij cocreatie met mijn psych

Larry schrijft over zijn diagnose, bipolair type I en de zoektocht naar de juiste medicatie. Ik vind co-creatie zéker het vernoemen waard".

Larry schrijft over zijn diagnose, bipolair type I en de zoektocht naar de juiste medicatie; “Uiteraard spreek ik hier alleen in naam van mijn eigen persoon, maar vind de evolutie, in samenspraak met mijn toppsychiater zéker het vernoemen waard”.

Op mijn zeventigste heb ik al heel wat medicatie geslikt

Gaande van lithium carbonaat, over camcolit, tegretol, quetiapine, sycrest, effexor, trazolan, rivotril voor de spasmen die ik overhield door het teveel aan lithium, akineton voor andere nevenwerkingen, depakine….

Een 4-tal jaren terug was er een psycholoog die mij lambipol aanraadde. Met deze stemmingsstabilisator beleefde ik veel ups en downs. Er kwam geen einde aan, het enige voordeel was, dat in een depressieve fase ik na minimum 2 tot 5 weken er terug bovenop was. Maar dan stegen we weer naar een hypomanie, met uiteraard als gevolg een nieuwe depressie.

Als bijkomende medicatie heb ik ook 4 wekelijks een spuit zypadhera toegediend gekregen, eerst 300, dan 410, dan terug 300 en uiteindelijk 210. 2 maand terug ben ik terug overgeschakeld naar depakine. Dit maakte mij stabieler, maar depressief.

In samenspraak met mijn psychiater, waar ik tegen gezegd heb dat ik zo niet wou verder leven vermits cocoonen niet meer hielp en dat ik maar depressief bleef, hebben we drastische wijzigingen doorgevoerd. Wijzigingen waar ik me oh zo blij om voel. 1000 mg depakine en 2,5 mg zyprexa in de plaats van de spuiten zypadhera.

Ik ga weer stabiel door het leven

Dit had als bijna onmiddellijk gevolg dat ik uit mijn put ben geraakt en voorlopig perfect stabiel door het leven ga. We blijven wel alert, vooral op het vlak van uren slaap en zorgen goed voor onszelf, zowel psychisch als fysisch. Een zeer groot voordeel is dat ik mijn psych alle 3, max 4 weken zie.

De laatste keer ben ik er zelfs een vol uur bijgebleven. Mijn leven heeft een complete wending gekregen, er is een band van wederzijds vertrouwen en de verstandhouding tussen mijn psych en mezelf is een type voorbeeld van co-creatie.


Larry is bipolair type I en deed aan co-creatie met zijn hulpverlening.

Fotocredits: Tamara Scheers

Meer lezen over co-creatie in de zorg?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?

Bekijk PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.

Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie? door Jim van Os
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat betekenen de DSM-diagnoses die bij psychose gesteld worden?
Mini-college: Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?
Mini-college: Wat is psychisch lijden – en wat doe je er aan?
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat is psychisch lijden en wat doe je er aan?
previous arrow
next arrow

Reacties

Eén reactie op “De juiste medicatie – gevonden dankzij cocreatie met mijn psych”

  1. Nandy

    Mijn naam is Nandy, inmiddels 57 jaar, heb 23 jaar lang quetiapine gebruikt en ben sinds vorig jaar september vrij van gangbare psychofarmaca.
    Ik zou heel graag mijn verhaal willen delen over hoe ik de afbouw tot goed resultaat heb weten te voltooien.
    In juni 1994 kwam ik voor het eerst in verwarde toestand in aanraking met ggz , werd in de separeer gezet en met cisordinol ingespoten.
    Toen ik vanuit deze wijze van symptoom bestrijding en stagnatie van het herstelproces bijkwam verviel ik in depressieve toestand en sinds dien werd ik een soort van draaideur patiënt en toen in in 2000 wederom werd opgenomen vanwege psychotische klachten werd mij door een psychiater een onderhoudsdosering geadviseerd en zo raakte ik verslaafd aan de quetiapine.
    Het herstel werd gestagneerd en symptomen onder de deksel gehouden, totdat er weer een episode zich aandiende, omdat alles neigt naar terugkeer van het natuurlijk gezonde evenwicht.
    Ik zou graag meer willen delen. Ook over de natuurlijke medicamenten die ik erbij ben gaan gebruiken toen ik de afbouw ben gaan doen.

    Misschien dat ik mijn verhaal kan delen met Jim van Os?

    Ik hoop op een reactie op dit bericht.

    Vriendelijke groet,
    Nandy

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *