Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Walter van Gelderen

Walter van Gelderen is ex vrijwilliger/ervaringsdeskundige bij GGZ-NHN (als begeleider van intervisie ervaringsdeskundigen, runningtherapie, participatie in het HOI-project). Hij schrijft regelmatig gastblogs voor PsychoseNet.

Runningtherapie – de loopgroep geeft moed en kracht

running therapie

Wij zitten buiten, binnen is het met de zon op de ramen te warm. Flesjes water en plastic bekers staan op tafel. De deelnemers aan de loopgroep zijn stil of praten met elkaar. Ik leg het programma voor de training uit.

Twee rondjes inlopen, warming-up oefeningen, loopscholing. Daarna het schema: minimaal twee en maximaal vier maal 1000 meter met telkens twee minuten rust.

Verder vertel ik over lopen in de warmte en wat dat betekent voor kleding, drinken, intensiteit van lopen. We beginnen en gaan twee rondjes inlopen.

We blijven bij elkaar en we praten met elkaar

De sfeer is goed. De warming-up oefeningen worden in een kring gedaan, vaak op het grasveld, de loopscholing op de baan. Het schema is nu aan bod. Waar mogelijk zoeken deelnemers van deze runningtherapie met hetzelfde niveau elkaar op.

Na het programma worden nog cooling-down oefeningen gedaan en kort nagepraat over de training.

Ruud is een van de deelnemers

Met sport had hij weinig op. Toen hij het advies van zijn behandelaar opvolgde om zich bij de loopgroep van GGZ aan te sluiten verkeerde hij in een depressie.

De eerste ervaring was voor hem bemoedigend

Het gaf afleiding om aardige mensen te ontmoeten en bezig te zijn met lopen. Tot zijn verrassing gaat het lopen nu steeds beter, voor hem is dit een succeservaring die voldoening geeft.

De ontmoetingen met anderen zijn voor hem erg belangrijk, een compensatie voor het isolement dat dreigde in zijn depressieve fase.

In een mail waarin ik hem vroeg wat het lopen in de groep hem tot nu toe heeft gebracht, schrijft hij:

“Het lopen is voor mij niet alleen leuk, ik ervaar dat het ook voor mijn geestelijke gezondheid belangrijk is. Als ik een week minder heb gesport merk ik gelijk dat ik weer somberder word. En als het lopen een keer niet lekker gaat door een blessure of wat dan ook, geeft het meedoen in de groep toch voldoening en energie. De loopgroep geeft mij moed en kracht om uit het dal te klimmen.”

Samen met een sociaal psychiatrisch verpleegkundige en/of een psychomotorisch therapeut begeleid ik de loopgroep.

Lopen is mijn passie

Ik voel mij betrokken. Ik wil met hen oplopen. Ik wil met hen werken, kracht en moed geven. Ik ben een van hen.

Onder runningtherapie wordt verstaan: Het therapeutisch inzetten van de rustige duurloop ten behoeve van mensen met een depressie of andere psychische klachten. (Bram Bakker, Simon van Woerkom, 2008) Je leest er hier meer over.

Reacties

Eén reactie op “Runningtherapie – de loopgroep geeft moed en kracht”

  1. Karel Burgs

    Dit doet mij zeer goed. Hier eens een blog te lezen waarin diverse herstelmogelijkheden via het uitoefenen van een sport worden belicht. In den beginne van mijn toestand ben ik ook een tijd actief geweest binnen een loopgroep op de baan via de ggz. Ik kon bijna niks meer maar dat nog wel en dat was op dat moment erg belangrijk voor enige eigenwaarde. En er waren ook enkele sociale contacten waarmee ik wat aansluiting vond, ook iets wat toen amper meer ging. Het was voor mij ook een hernieuwd begin van wederopbouw van mijn fysieke mogelijkheden, die waren namelijk zo goed als lamgelegd toen. Door training op verschillende vlakken heb ik dat later ook kunnen verbeteren zelfs. Lees soms dat sport ook een risico kan zijn, je kan er in doorslaan, obsessief worden en het andere stuk maar overslaan. Dat is ook waar, op een gegeven moment moest ik echt wat tandjes terug en andere dingen gaan doen, het kan ook een veel te eenzijdige invalshoek zijn, sport en lifestyle. Maar ik heb er geen spijt van dat ik dat in elk geval vast heb weten te houden. Innerlijke emoties kan ik er niet mee verwerken. Het verlicht voor mijzelf absoluut innerlijke pijn. Als je niks met sport hebt zijn er waarschijnlijk een heleboel andere manieren om met lichaam geest en pijn om te gaan. Dit past bij mij, bij een ander weer wat anders, maar het doet me goed een gelijkgestemd geluid te horen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *