Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Deborah Ham

Deborah is blogger voor PsychoseNet. Ze is psychosegevoelig. Het motto van haar en haar man: Er is te leven met psychosegevoeligheid.

De (vele) gezichten van de psychose

de gezichten van de psychose

Gezichten van de psychose. Hét “gezicht” bestaat waarschijnlijk niet. Wanneer vind jij iemand in de war?

De mens, die in de winkel scheldend naar een tijdschrift toeloopt, nadat hij er minuten stil starend voor gehurkt op de grond gezeten heeft?
Hij loopt, scheldt en wandelt in mijn woonplaats, ook op de stoep voor ons huis.

Ik ken zijn patroon

Ik mis hem soms weken, soms maanden. En dan ineens is hij d’r weer. Meteen herken ik ook weer zijn patroon.
Als ik hem weer zie roep ik dat door het huis. Mijn gezin reageert er inmiddels niet meer op, ik heb afgedwongen dit te mogen constateren.

Ik ben niet beter dan hij. Op het moment van schrijven zitten we middenin een verhuizing. In het afscheid nemen van mensen hoor ik het af en toe: “Ik heb je zo vaak zien lopen, in je eigen wereld, onbereikbaar.” Ze zeggen het met liefdevolle bewogenheid/compassie in hun ogen en stem. De man en ik hebben zeer waarschijnlijk dezelfde diagnose.
In de krant (red.) kreeg een deskundige op het gebied van verwarde personen het woord. Iemand die lesgeeft hierover en onderzoek gedaan heeft.

Wat me raakte was de opmerking waarin hij (ik maak er in mijn hoofd ‘sussend’ van) aangeeft: mensen met een psychose onttrekken zich veelal aan de maatschappij. Conclusie voor de lezer zal logischerwijs een verlichtend ‘gelukkig’ zijn.

Gezichten van de psychose

Maar wat als je psychose in de ogen hebt gekeken, of dat nou je eigen ogen waren of niet. Dan ‘herken’ je het gezicht van psychose. Een intuïtief gebeuren, voor wie het toe laat. Dan weet je: er lopen veel mensen rond die in dit bewustzijn verkeren of er tegenaan zitten.

Wat is het knap dat de mens die hiermee om moet gaan zijn weg vindt, de bestemming van dat moment. Dat is in de maatschappij. Dan loopt hij scheldend naar een tijdschrift in het rek. Leef en laat leven. Aanspreken, corrigeren….
Denk je dat je beter bent dan deze verwarde persoon? Dat je hem moet opvoeden ofzo? Misschien dat je hem kan redden, uit daar waar hij door moet gaan?

Deze mens wijkt op dat moment een beetje af van dat wat algemeen geaccepteerd gedrag is.
Laat hem met rust in deze bubbel. Motivatie (in de taal van de maatschappij): met rust laten geeft sowieso de grootste kans op:
‘no harm will be done to you.’

Lovende woorden van deze deskundige betreffende de vooruitgang sinds de politie meer betrokken is bij deze doelgroep.

Tendens is dat daar waar mensen wel concreet een gevaar vormen, omdat ze grenzen overgaan, je als omgeving kunt melden, melden en melden (graag met bewijsvoering).
Terwijl politie toch echt geen GGZ is en het motief om landelijk geen vaste GGZ medewerker in te roosteren uiteindelijk slechts een kosten/baten analyse is. We settelen als maatschappij voor de huidige aanpak. Mag ik dat gewoon triest vinden? (Check eventueel de site van de Rijksoverheid over het meldpunt ‘verward gedrag.’)

Week 29 ging er een fimpje viraal van een jong volwassen normaal uitziend mens, die in een vliegtuig dealde met psychotisch bewustzijn (een hallucinatie). Haar reageren werd een ‘meme.’ De angst in haar stem, bezorgt me rillingen.

Wat is het gezicht van psychose voor jou?

– De groezelige man (bij 30 graden in trui, vanaf zes uur ‘s morgens op pad, scheldend in de winkel naar iets dat hij alleen lijkt te ervaren).
– De jonge verzorgde vrouw (nette kleding, net haar, maar angstig roepend, proberen te relativeren dat wat ze ziet niet echt is of te waarschuwen voor wat ze waarnam).

Over de één hoor en zie je het personeel smoezen, de ander beland in een heuse ‘meme’ (want grappig? Werkelijk, hoe ethisch is dat?).

De één gaat feitelijk geen grens over, de ander bezorgt mensen een uur vertraging.

De één wordt als bedreigend ervaren, de ander is inmiddels voer voor ‘complotdenkers’ (want hoe echt is wat zij zag?)

Pfffff, ooit was er een tijd (gelukkig ligt hij achter ons) waarbij verzonnen werd dat psychose zou zijn als gezichten van de gespleten persoonlijkheid ‘Jekyll and Hyde’ uit de novelle van Stevenson (1886). Ik denk dat de ware ‘Jekyll and Hydes’ ook naar de winkel gaan en het vliegtuig nemen. Waarbij onze intuïtie vaak niet afgaat.

Foto Hung Pham voor unsplash

Geen meme, wel interessant en je steunt PsychoseNet:

Reacties

3 reacties op “De (vele) gezichten van de psychose”

  1. Yvonne Schellen

    Mijn zoon gaat van mama ze komen me halenn naar ik wil euthanasie
    Hij is 32 en sinds 1 juni in psychose
    De haldol olazepine en lorazepam werken niet en hij was een zombie met nog steeds dezelfde stemmen zijn eerste psychose
    Maar wat is hij continue bang
    En wat is de GGZ makkelijk met medicijnen

    1. Deborah 🌻

      Vanuit mijn ervaring het volgende: In de diepte van psychose is de informatie verwerking zo anders en ‘beperkt.’ De lijdensdruk is zo hoog. Ggz zal over meer gaan dan medicatie op het moment dat dat weer mogelijk is. Nu eerst is het: ‘onder controle krijgen’ en uitzitten van de psychose. Allerbelangrijkste is (denk ik) dat u in deze immense verlieservaring (ook voor u) voor ogen houdt, dat uw zoon nog steeds onder de psychose zit. Houd hoop voor 2. Er komt een dag dat hij weer uit de psychose komt. Laat het een troost voor u zijn, dat hij met u deelt wat er in hem omgaat. Zorg goed voor uzelf! Blijf stilstaan met anderen, bij hoe u hem kent. Geef uzelf wat u nodig hebt om hem als compleet prachtig mooi mens te blijven zien. Dat gaat ook nodig zijn, wanneer de medicatie, vanuit stabiliteit, in een latere fase kan worden aangepast.

      1. Inge

        Bijzonder Deborah, denk dat het helemaal klopt wat je zegt.
        Als moeder zou ik willen toevoegen:je bent terecht kritisch Yvonne,
        er wórden fouten gemaakt.
        Dus verzamel zo veel informatie als je kunt , gelukkig is dat zo veel meer toegankelijk dan vroeger en met name voor Corona…en twijfel niet aan je buikgevoel als je het gevoel hebt dat er iets niet pluis is.
        Vertrouw op jezelf en kom voor jezelf op…de ggz is hiërarchischer dan gezond is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *