Marijn vertelt over zijn interesse, welke je vormen van bijgeloof kunt noemen, maar het is iets waar veel mensen waarde aan hechten. De betekenis van namen van mensen die hij ontmoet. “Zo kan ik deze mensen beter plaatsen. Dit ‘geloof’ grenst in dergelijke tijden bijna aan weten.”
Ik heb altijd wat met de naam Sofie gehad. En Noa. Ik weet niet waarom. Mijn scooter heet Sofie. En ik heb mijn toekomstige dochter Sofie willen noemen. En, dat was raar, toen ik dat bedacht had, kreeg ik een geboortekaartje met de naam Sophie erop. Niet helemaal hetzelfde, maar als je overal verbanden tussen wilt zien, dan is dat toch wel raar. Zeker als je je zoon Tijmen wilt noemen en er op het volgende geboortekaartje Tijme staat. Dan geeft je toch wel te denken …
In manische / psychotische tijden zoek ik altijd de naambetekenis op
van mensen die ik ontmoet. Zo kan ik deze mensen beter plaatsen. Dit ‘geloof’ grenst in dergelijke tijden bijna aan weten. En dat is maf. Maar waarom wil ik dan mijn dochter Sofie noemen? Even naar google en de betekenis opzoeken:
Sofie is afgeleid van Sophia. Sophia, wier naam in het Grieks ‘wijsheid’ betekent, en is verbonden met de verschillende incarnaties van de goddelijke vrouwelijke kennis, zoals Athena bij de Grieken als godin van de wijsheid en de krijgskunst, Minerva als de Romeinse godin van wijsheid en oorlog, Tara, de boeddhistische godin van mededogen die de wijsheid van de onthechting onderwijst, en Inanna, een oude Sumerische godin.
Kijk, en dat wil een ouder in spe natuurlijk
dat is nog eens een naam voor een dochter. Maar, en laten we dat niet vergeten, ik geef heel veel om kinderen, maar ik denk niet dat het verstandig is dat ik vader ga worden. Al mijn gekke genen doorgeven aan een ongeboren kind, wetende dat zij, hoe wijs ze ook zal kunnen zijn, even gek kan worden als ik, nee, dat is niet slim. Trouwens, een toekomstige vader heeft een toekomstige moeder nodig, dus … laat het maar bij dagdromen blijven.
Een van de boeken die ik met heel veel plezier heb gelezen is ‘De Wereld van Sofie’. Een prachtig boek, over de grondbeginselen van de filosofie. Echt een aanrader.
Geef een reactie