In deze blog legt Pien uit hoe ze de verschillende werelden van werk ervaart. Werk, vrijwilligerswerk en dagbesteding. Elke vorm van werk blijkt voor- en nadelen te hebben.
Een paar jaar geleden was ik met een goeie vriend naar een tentoonstelling van Jheronimus Bosch. Bosch is bekend van zijn andere werelden en bizarre wezens. Vooral zijn drieluik maakte veel indruk: ‘De Hooiwagen’. Hooi symboliseert het materialisme, geld, bedrog, ijdelheid en genotzucht. De andere twee werelden symboliseren het paradijs en de hel.
Werelden rondom werk, daarvan ken ik er drie
Zo een paar jaar in herstel, ervaar ik ook verschillende werelden: de werkende wereld; de wereld van het vrijwilligerswerk; en de wereld van de GGZ-activiteiten. Mijn vrienden bijvoorbeeld, leven in de werkende wereld.
De wereld van de werkenden
In de werkende wereld wordt over het algemeen druk ervaren: druk om te presteren of tijdsdruk. Er zijn echter geen zorgen om stigma: “Wat voor werk doe je?” is meestal geen probleem op feestjes. In tegenstelling tot werk, roepen antwoorden als: “Ik doe vrijwilligerswerk”, of “ik ga naar groepsactiviteiten”, vragen op. Ze kunnen een ongemakkelijk, of onprettig gevoel geven bij degene die het antwoord geeft.
De wereld van vrijwilligers
In de wereld van vrijwilligerswerk zijn er verschillende groepen mensen: onder andere mensen die geen werk hebben; mensen met meer tijd; mensen met een psychiatrische achtergrond of beperking. Als je zegt dat je alléén vrijwilligerswerk doet, wekt meestal vragen op bij mensen uit de werkende wereld: “Waarom werk je niet?”
Vrijwilligerswerk naast het werk, dat vindt men wél bewonderingswaardig
De waardering bij vrijwilligerswerk is anders: meestal wordt je gewaardeerd om het feit dát je komt werken, in vergelijk met regulier werk. Er heerst doorgaans minder tijdsdruk of prestatiedruk.
De wereld van GGZ-activiteiten
In de wereld van de GGZ-activiteiten zijn er mensen te vinden met een kwetsbaarheid of beperking. Hier valt mij meer zelfstigma op. Mensen doen ook vrijwilligerswerk of alléén GGZ -activiteiten. Er zijn mensen die werken, maar dit is geen meerderheid. In de wereld van de GGZ-activiteiten is er in het algemeen weinig druk en ligt de nadruk op dagbesteding, sport en educatie.
Zijn deze drie werelden te verenigen?
Tijdens het herstel pendel ik tussen deze drie werelden: contact met mensen die werken, vrijwilligerswerk en activiteiten via de GGZ. Alle werelden hebben voor- en nadelen, hoewel ik het werkend bestaan soms idealiseer op bepaalde vlakken. Dit komt ook door herinneringen aan een werkend bestaan.
Ik was toen trots op mijn beroep en wat ik had bereikt
Hoewel, elke wereld biedt kansen om trots te zijn.
Geef een reactie