Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

François de Waal

François werkte als tv-maker en jurist. Hij werkte ook als ervaringsdeskundige bij de Depressie Vereniging. Dit is de website van François.

François publiceerde vijf boeken, waaronder het boek ‘Vijftig manieren waarop ik mijn leven verpestte’. Zijn nieuwste boek is getiteld: ‘Depressie, de dwangmatige denkziekte’

Je vindt een overzicht met blogs van François via deze link.

Depressie en perceptie

Wat zijn depressie en perceptie? Je kijkt door pikzwarte brillenglazen (depressie). Perceptie is de bril die je op je neus zet.

Wat zijn depressie en perceptie? Depressie is doemdenken. Wat is doemdenken? Je kijkt niet door roze brillenglazen (verliefdheid), maar door pikzwarte brillenglazen (depressie). Perceptie is de bril die je op je neus zet.

François de Waal vertelt erover in deze blog.

Wat is perceptie?

Je bent opgewekt en ziet een jong stel en denkt: wat een pril geluk. Maar als je triest en bang bent, dan zie je het¬zelfde jonge stel en denk je: wacht maar op alle ellende die gaat komen!

Dit verschijnsel heet perceptie. We kennen het allemaal.

Hoe zit dat met depressie?

Dat geldt helaas ook voor depressie; Dan kijk je door een zonnebril met hele donkere brillenglazen.

Ik begon de hele wereld zo te zien

Een afschuwelijk aspect van mijn depressie was die perceptie

YouTube player

Toen ik me echt ongelooflijk klote, wanhopig, angstig en boos (op mezelf) begon te voelen, toen begon ik de hele wereld zo te zien. De wereld was ineens veranderd. Alles werd bedreigend, lelijk, vies, slecht, zwart, onheilspellend, alsof ik rondliep in een griezelfilm met enge muziek.

Ik voelde me een vreemde in een vreemd land

Niks had meer zin. Ik durfde het huis niet meer uit en was bang van alles en iedereen, dat heet pleinvrees. Het nieuws maakte me bang, veel banger dan vroeger. Ik had angstaanvallen. Actiefilms kon ik niet meer bekijken, te veel geschreeuw en geweld van slechte mensen. Zelfs de natuur werd bedreigend, grote bomen zag ik ineens als overdonderend groot, als reuzen die me kwaad wilden doen.

Dit doet me denken aan toen ik verliefd was

Dat was het tegenovergestelde maar tegelijk ook hetzelfde. Ook toen keek ik door een bril die alles vervormde, alleen waren de brillenglazen toen niet donker, maar roze. Die persoon was prachtig, of liever het vertekende beeld wat ik van die ander had gemaakt was prachtig en eigenlijk was alles mooier dan ooit: mu¬ziek, de natuur, de hele wereld. Slecht weer kon me niks schelen, tegenslagen bestonden niet, alles legde ik positief uit.

Zoals je verliefd bent op die ander en de wereld, zo haat je alles en iedereen in een depressie. De hel.

De wereld is veranderd. Of jij?

Een persoon met anorexia ziet onrealistische lichaamsafmetingen in de spiegel. Misschien is deze perceptie, deze vervorming van de werkelijkheid, ook een aspect van paranoia, angststoornis, psychose en andere emotionele problemen.

Dé werkelijkheid was de hel

Bij mij leverde die perceptie zulke sterke, heftige gedachten, gevoelens en beelden op dat ik er geen seconde aan twijfelde. Dit was dé werkelijkheid, zwaar, serieus, permanent, de realiteit, de waarheid. Ik leefde in de hel. Dat wist ik zeker.

Later besef je met je gezond verstand dat het een leugen was. Wat je zag was niet de realiteit, maar een sterke vervorming ervan. Als je dat aan iemand vertelt die verliefd of depressief is, verklaart die je voor gek en wordt misschien wel boos.

Achteraf wordt je beeld weer helder

Achteraf kijk je naar die grote bomen en denk je: kijk eens wat een mooie grote bomen! Achteraf kijk je naar de persoon waar je verliefd op was en denk je: waarom vond ik dat toen in hemelsnaam de aantrekkelijkste persoon op aarde?

Tijdens verliefdheid schijnen er tussen drie maanden en drie jaar bepaalde stoffen in je hersenen te zitten die bijvoorbeeld ook je eten en je slaap sterk beïnvloeden.

Ziet iedereen de overeenkomsten met depressie?

Iedereen heeft dit, en depressievelingen extreem. Weer wat geleerd. Als ik dingen begrijp, zoals perceptie of depressie, dan worden ze minder erg.

Meer lezen over depressie en perceptie:

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’  te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen.  Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Reacties

2 reacties op “Depressie en perceptie”

  1. Rogier

    “Als ik dingen begrijp…”

    Prachtig François! Het begint bij verwondering en nieuwsgierigheid en met enige afstand naar jezelf en je gedachten kunnen kijken. Hoe moeilijk is dat alleen al….Een switch van negativiteit of waanbeelden naar dankbaarheid en realiteit. Een andere energie. Ik gun ook iedereen het begrip van eigen gedachten. Vrede van interne gevecht. Hopelijk lukt het iedereen die lijdt om te verzachten naar zichzelf. Liefde voor jezelf en je omgeving is alles. Wat een gevech en een lijden is het toch. Wat ongelooflijk veel energie kost het toch!

    1. Hoi Rogier, dank je wel.

      Wat jij hier zegt, is, ja, kuch, traantje, echt DE essentie. Het kostte mij duizend keer lezen, en toen begreep ik het nog steeds niet. Tot ik het, God weet waarom, het een keer DEED, pas toen “begreep” ik het. En wat is dat dan? Wat bedoelt Rogier dan? Beseffen dat er zonder oponthoud automatische, veelal negatieve gedachten in je kop knallen. Dat is mijn omschrijving. Rogier zegt hetzelfde zó: met enige afstand naar jezelf en je gedachten kunnen kijken. Rogier zegt: iedereen die lijdt. Volgens mij lijdt iedereen, psychiaters en therapeuten ook, alleen sommigen zoals wij misschien iets meer, en meer openlijk. En ja, mee eens, wij zijn zo vreselijk streng voor onszelf, en ook dat, zelfliefde, “begrijp” je pas als je het DOET. En tenslotte: inderdaad, wat een gevecht, wat een energie, wat een lijden. En steeds op en neer, op en neer. Vreemd genoeg ook dat vriendelijke, liefdevolle aandacht geven, dus accepteren (dus niet ertegen vechten), geeft ruimte om er misschien iets aan te doen.

      Mocht je dit lezen en het (nog) niet DOEN, dan blijft het abracadabra.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *