Acceptatie en je leven opnieuw opbouwen spelen een belangrijke rol bij depressie
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Goede informatie over depressie
De informatie in onderstaande hoofdstukken is met zorg geschreven door de professionals van PsychoseNet.
page
4 november 2019 –
Ralph Kupka
page
4 november 2019 –
Ralph Kupka
page
4 november 2019 –
Ralph Kupka
page
4 november 2019 –
Ralph Kupka
Depressie, de dwangmatige denkziekte
François de Waal deelt de inleiding van zijn nieuwe boek Depressie, de dwangmatige denkziekte met jou. “Alleen voor jou”.
Steun ons
Wil je Stichting PsychoseNet financieel steunen? Dankzij donaties kunnen we onder andere meer informatie, filmpjes en tools toevoegen aan deze site. We hebben ambities genoeg. Wij zijn heel blij met iedere bijdrage!Doe een donatie
Crisiskaart
Met een crisiskaart heb je de mogelijkheid zaken rond een (psychische) crisis vooraf te regelen. Samen met een crisiskaartconsulent maak je een crisisplan waarin wordt beschreven wat voor jouw belangrijk is in geval van een (psychische) crisis.Bekijk de crisiskaart
Waarom moeten we af van DSM diagnoses?
In de GGZ wordt met hokjes gewerkt. Je kunt ‘depressief’ zijn, ‘borderline’ of een ‘angststoornis’ hebben. Kunnen we diagnoses afschaffen?
Mogen we je helpen?
Heb je een vraag voor een psychiater of ervaringsdeskundige? Wil je chatten met een chatprofessional met eigen ervaring? Of zoek je contact met lotgenoten?
De hulplijnen van PsychoseNet
Klik op een button voor meer informatie.
Word donateur van PsychoseNet!
PsychoseNet is het eerste online zelfregiecentrum. Dankzij jouw donatie kunnen we ons blijven ontwikkelen.
blog
29 juli 2024 –
Gastblogger
blog
15 juli 2024 –
François de Waal
blog
21 juni 2024 –
François de Waal
blog
29 mei 2024 –
Lotuslicht
blog
17 mei 2024 –
François de Waal
blog
26 april 2024 –
Myrrhe van Spronsen
Blijf op de hoogte
De nieuwsbrief van PsychoseNet wordt veel gelezen. Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwe artikelen die we plaatsen?
Jim van Os
Psychiater – Familielid van mensen met psychosegevoeligheid
Ralph Kupka
Psychiater – Gespecialiseerd in manie en depressie
Ralph Kupka
Psychiater – Gespecialiseerd in manie en depressie
Heb je een vraag?
Stel je vraag gratis en anoniem aan onze experts via het eSpreekuur.
Zoeken in de kennisbank
Heb je een vraag over depressie waar je inzit? Of over de depressie van je naaste? Vind het antwoord op je vraag in onze kennisbank.
Waar ben je naar op zoek?
Er zijn in totaal 3904 vragen gesteld aan 14 experts
De boeken van PsychoseNet
In onze digitale bibliotheek vind je een gevarieerde verzameling boeken voor jong en oud over zorg, herstel en GGZ.
Een vader en zijn twee jonge zoontjes worden geconfronteerd met de plotselinge dood van hun echtgenote en moeder.
Een cabaretier met een depressie: je zou bijna denken dat het een grap is. Maar de depressie van Mike Boddé was beslist niet om te lachen.
Jeffrey Wijnberg weet als geen ander dat er meer bij komt kijken om als gezond mens uit de diepe depressieve put te klimmen.
Het leven van redacteur en schrijver Inger Boxsem wordt hardhandig onderuit geschoffeld door een burn-out en een langdurige depressie.
De biografie Rode komeet van Sylvia Plath door Heather Clark. Door de New York Times uitgeroepen tot het beste boek van het jaar 2021.
Marijke Groot schrijft met de nodige zelfspot gedichten, berichten en anekdotes over haar ervaring met depressie en de GGZ.
De zoektocht van Merlijn Kamerling naar zijn vader, geliefd acteur en idool Antonie Kamerling, die toen Merlijn 11 was koos voor dood.
Naasten van mensen met depressiegevoeligheid missen vaak begrip, steun en informatie. Het boek Je partners depressie samen verwerken helpt.
In Wordt het ooit weer licht? beschrijft An Peeters de onbeschrijflijke leegte die haar tijdens haar depressie overviel.
In het boek Alles Goed? van Marianne Lamers delen naasten hun verhaal en inzichten over depressie. Veertien koppels vertellen wat werkt.
In Denk je dat je mij kunt helpen? ervaar je het proces van therapie vanuit zowel zorgvrager Loes als vanuit hulpverlener Adriaan.
Ik kan weer lachen is een praktisch en prikkelend boek van Jeffrey Wijnberg die ervaringsdeskundige is qua het doormaken van een depressie.
‘Ga gewoon wat leuks doen’ is voor iedereen die kampt met depressies en op zoek is naar herkenning. Een boek van Aafke Romeijn.
Jesse Laport zet in In het ergste geval komt alles goed rijke inzichten om in bemoedigende quotes, rijm aforismen en epigrammen.
Als je alles waar je spijt van hebt ongedaan kunt maken, zou je dat dan ook doen? Middernachtbibliotheek, een boek van Matt Haig.
Dit boek stelt alle belangrijke kwesties voor partners aan de orde over depressie op een begrijpelijke manier.
Depressie is menselijk. Vanuit zijn ervaring als psychiater is het voor Marc Calmeyn duidelijk dat antropopsychiatrie de sleutel is.
Een zware depressie bracht PerSphere aan het dichten over hoe het leven hem raakt. De Jachtvelden, Pioneer Skies is zijn vierde bundel.
In dit persoonlijke verhaal voert Vroon je volledig oprecht, open en doodeerlijk mee in haar sombere gedachten, maar biedt ze ook hoop.
Rood is ja is Sara Kroos’ eerlijke en confronterende verhaal over herhalend misbruik, leven met psychische klachten en de weg naar herstel.
François de Waal laat zien hoe je met succes de confrontatie met jezelf kunt aangaan en een gelukkiger leven kunt leiden.
Trudy Dehue bespreekt de geschiedenis van neerslachtigheid. Ze bestudeert de claims van de biologische psychiatrie en analyseert.
Hersenorkaan is een ervaringsverhaal van Ann de Craemer over depressie. Met ook het humoristische herstelverhaal. Non-fictie.
De zwarte hond in dit verhaal van Tijn Sillevis is de metafoor voor depressie. Thijs, de zoon van Noor en Tom aan depressie.
Een inspirerend boek dat hoop geeft en laat zien dat je een depressie kunt overwinnen, zonder terugval erna en zonder antidepressiva.
De gedachten van Lester Half tijdens zijn zoektocht naar herstel tijdens opname in een psychiatrische instelling.
May-May Meijer beschrijft hoe ze lijdt onder haar depressie na haar eerste dwangopname. Het is het vervolg op het boek ‘Missie Wereldvrede’.
Het leven lijkt Abbie chalgoum in Ik blijf bij je toe te lachen. Toch onderneemt hij vanwege zijn stemmen een zelfmoordpoging.
In De leefstijlgids tegen somberheid toont Bjarne Timonen aan hoe je met leefstijlveranderingen je gemoedstoestand kan veranderen.
Na vier jaar schrijven, tekenen en verbeteren is het boek ‘Rupsje Heeftgenoeg’ af! Een boek over burn-out en/of depressie.
Het troostboek van Matt Haig staat vol met opbeurende gedachten die de schrijver door zijn depressie heen hebben geholpen.
Johann Hari lijdt al sinds zijn puberteit aan depressies. Verbinding verbroken gaat o.a. in op de vraag wat ons echt ziek maakt.
In dit boek vind je gedrag wat bij somberheid kan horen, oorzaken èn lichtpuntjes die je kunnen helpen. Een boek van Mariet van de Merwe.
De glazen stolp van Sylvia Plath is het pijnlijke verslag van een ambitieuze jonge vrouw die niet serieus genomen wordt door de maatschappij.
‘Demonen van de middag’ is een ontroerend, persoonlijk, openhartig maar ook zeer informatief boek over depressie.
Laura leidt een ogenschijnlijk fijn leven met haar man en twee kinderen. Ze glijdt weg in een diepe depressie en raakt de grip op de werkelijkheid kwijt…