François schrijft wekelijks over zijn leven met depressie. François schrijft in deze blog over wat bewustwording en spiritualiteit zijn en hoe je ermee aan de slag kan gaan. “Word bewust van jezelf, van al je gedachten. Er is een enorme kracht in jou die heel diep van binnen weet hoe het zover is gekomen en hoe de dingen kunnen verbeteren.”
Zo ongeveer de gekste persoon op aarde, Yoko Ono, zei zo ongeveer het meest wijze: dingen zijn vaak het tegendeel van wat ze lijken.
Als je origineel wil zijn moet je niet originaliteit najagen. Neem bijvoorbeeld schrijven, Je moet precies opschrijven wat je wil opschrijven (inhoud) en precies op de manier die jij wilt (vorm). Dan zeggen mensen tot je verbazing dat je origineel bent. Als je je masker afdoet, dus jezelf bent en niemand nadoet, dan heb je een eigen stem, ben je uniek, en dus origineel. (Anders gevaar op writer’s block.)
Als je gezond wil zijn moet je niet gezondheid najagen
Natuurlijk gezond eten en bewegen, maar vooral lekker eten en leuk bewegen. En je wordt en blijft gezond door een goed humeur, humor, plezier hebben, contact met mensen die je mag, werk dat je (min of meer) boeit, hobby’s die je (min of meer) blij maken en gezond verstand.
Als je aardig gevonden wil worden, als je bewonderd wilt worden, als je aanzien wilt hebben, als je respect zoekt, dan moet je die dingen niet najagen. Je moet eerlijk zijn (wel beleefd blijven), je beloftes nakomen, steeds bekwamer worden in wat je doet, je geweten volgen, bescheiden zijn en lief durven te zijn (tegen anderen én jezelf) als de gelegenheid daarom vraagt.
Als je dankbaar wil zijn moet je geen dankbaarheid najagen, zie mijn blog ‘Dankbaarheid is een schuw vogeltje‘.
Als je liefde wil hebben in je leven moet je geen liefde najagen, geen partner zoeken
Je moet integer zijn, verstandig zijn, vriendelijk zijn, positief zijn, wijs zijn en je dagelijks douchen, dan staan ze in de rij.
Als je liefde wil ‘doen’, dan moet je niet lieve gedachten hebben, niet lieve gevoelens hebben en niet verliefd of schattig gaan doen. Je moet je lief(devol) gedragen. Lief(devol) gedrag is consistent en constructief, dus ook vaak nee zeggen tegen anderen, en daarna je poot stijf houden. Lief zijn tegen jezelf én vaak nee zeggen tegen jezelf, dat is zelfliefde = zelfcompassie. (Nee zeggen in dit verband noemen de Amerikanen tough love.)
In dit filmpje praat ik over liefde.
Als je goed wil slapen moet je geen goeie slaap najagen
Natuurlijk ’s avonds niet al te veel koffie/alcohol drinken en geen laptop/mobiel/tv in de slaapkamer, enzovoort. Maar vooral: de baas worden van je waanzinnige geest, niet je waanzinnige geest de baas laten zijn over jou. Wees bewust van je krankzinnige, giftige, destructieve, piekerende geest, da’s het begin. En het eind, je hoeft verder niks te doen. Dat is mindfulness. (Als je op straat loopt met je hond en jij bent je hond niet de baas, dan is je hond jou de baas.)
Als je lang wil leven dan moet je dat niet najagen. Je moet een vol leven najagen en dan … leef je het langst.
Als je jezelf wil zijn moet je niet proberen jezelf te zijn: “Hee, kijk eens wat een spontane meid/kerel ik ben!” Als je jezelf wil zijn, dan moet je al je stoere, hypocriete, zoetsappige, behaagzieke maskers afdoen en stoppen met rollen spelen.
Als je een voorzichtig en veilig leven wil leiden dan moet je dat niet najagen. Als je voorzichtig leeft, dus nooit risico’s neemt, dan is dat het meest risicovolle wat je kan doen. Dan denk je als je oud bent: ooh, ik had dit en dat zo graag willen doen! Te laat. Als je iets doet kan dat inderdaad mislukken, maar als je iets niet doet ben je nu al bij voorbaat mislukt.
Victor Frankl zegt: Als je gelukkig wil zijn of succes wil hebben dan moet je die twee niet najagen
Je moet zinvolle doelen najagen. Alleen dan, op den duur, komen geluk en succes. Als je jezelf wil bevoordelen, dan moet je dat niet doen.
Je moet het goede doen, dan krijg je het goede, én al het andere dat je voor jezelf wilde er automatisch bij. Als je jezelf bevoordeelt, krijg je geen van beide.
Dit vetgedrukte is de essentie van wat hierboven en hieronder staat.
Als je van je depressie af wil dan moet je dat niet najagen. Niet vechten tegen je depressie. Ook niet ontkennen (= een soort vechten tegen je depressie). Dan ben je bezig met, en denk je na over je depressie, stop je al je tijd en energie in je problemen (ontkennen). Je moet iets anders doen.
Sta open voor de oplossing
De oplossing nu op dit moment in je leven is rustig worden. Kalmte, stilte, goed naar jezelf luisteren. Ontspan. Je verstand gebruiken. Wat zijn de waanzinnige, negatieve, dreigende, lawaaiige, pesterige stemmen in je hoofd? En wat zijn de wijze, positieve, intuïtieve stemmen? Ken jezelf. Word bewust van jezelf, van al je gedachten.
Er is een enorme kracht in jou die heel diep van binnen weet hoe het zover is gekomen en hoe de dingen kunnen verbeteren … die te verbeteren zijn. Als je pijn hebt, en die heb je, net als iedereen, maar als depressieveling extreem, dan kan je niet om de pijn heen. Je moet dóór de pijn heen. Hoe doe je dat? Hoe doe ik dat? Ik voel de pijn, ik zet mijn stoere masker af en huil, ik troost mezelf, ik ben lief voor mezelf. Ik huil om muziek en films. Dat is verwerken. Dit kan jaren duren. Op en neer, dus met terugvallen. Geduld. Zo laat je los. Snik.
Kruip niet weg van de pijn, kruip erin
De oplossingen liggen in wijsheid, goedheid, waarheid, altruïsme (niet egoïsme), rust, naar je intuïtie luisteren en jezelf niet afkatten maar steunen. Geen geluk zoeken, maar vrede. Ik ga nu iets heel sufs zeggen. De oplossing is liefde. In de ruimste zin van het woord. Naastenliefde, oftewel compassie. In mijn boek Spiritualiteit is een cadeau omschrijf ik liefde zo: “de constructieve kracht van ons mensen, de natuur, zo je wilt God, ja, van álle krachten in deze wereld die het goede willen en doen voor ons allemaal. Zo worden kreten als God is liefde, Liefde is waarheid en Alles is liefde begrijpelijk”. All you need is love. Doodvermoeiende clichés zijn vaak diepzinnig.
Als je nu zegt: “Liefde? Man, kom terug op aarde, ik ben depressief!”, dan begrijp ik dat. Ik was lange tijd op die plek. Ik accepteer dat jij daar zit. Hopelijk accepteer jij dat ook. Alsjeblieft. Verzet je niet meer tegen de pijn. Die acceptatie is een klein eilandje van vrede midden in een oceaan van onvrede. Da’s het begin. Pas in die kalmte kan je gaan kijken naar je waanzinnige geest. Misschien kijken naar een probleem. Een zinvol doel vinden.
Word je bewust van je krankzinnige geest, word je bewust van je onbewuste, automatische, dwangmatige, negatieve gedachten, dus van je ego. Als je nu zegt: “Sorry, maar ik heb geen krankzinnige geest”, dan is het je krankzinnige geest die dat zegt. Jij praat niet, je depressie praat. Hij heeft je hoofd gekaapt. Hij houdt je voor de gek. Hij behekst je. Midden in een depressie wint hij altijd. Dan bén je de depressie.
Als je midden in een depressie zit, kan je niet kalm worden. En vaak ook niet huilen. Zie blog ‘De Catch-22 van depressie‘.
Probeer te accepteren dat je niet kalm kan worden. Zoals altijd: makkelijker gezegd dan gedaan.
De titel van deze tekst zou ook kunnen zijn: De paradox van depressie.
Geef een reactie