In zijn vorige blog gaf Jeroen Kloet aan dat hij ervaringswerkers, ervaringsdeskundigen en multideskundigen ziet als vertalers binnen de psychiatrie. In deze blog stelt hij vragen, om de dialoog over dit thema voort te zetten. Echt contact maken in de GGZ, hoe doe jij dat?
Ieder heeft een eigen manier anderen bij te staan
Ieder tracht op zijn of haar eigen manier anderen bij te staan bij het herstel van diens psychische kwetsbaarheid. Nu heb ik in de loop van mijn loopbaan als psychiater in opleiding en later als psychiater gemerkt dat de nodige cliënten en familieleden aanlopen tegen de wijze waarop er binnen de psychiatrie met hen wordt gecommuniceerd.
De dokter die vervalt in jargon en verzuimt menselijk contact te maken; de psycholoog die te veel ruimte inneemt in het gesprek met goed bedoelde duidingen of adviezen; de verpleegkundige die geneigd is je te veel als een ‘klein kind’ toe te spreken. Het zijn voorbeelden naast de talloze voorbeelden waarin de hulpverlening het in de ogen van de cliënt en direct betrokkenen wél goed aanpakte.
Dit blog is dus ook niet bedoeld als schandpaal voor alle keren dat het niet goed ging. Ik blijf ervan overtuigd dat veelal de intenties echt zeer goed van aard zijn.
Elkaar vinden binnen de taal die we spreken, lukt ons simpelweg niet altijd even goed
Op mijn manier probeer ik binnen mijn dubbelfunctie als cliënt én als psychiater hier iets in te doen. Maar bovenal hoop ik dat we als mensen met elkaar in gesprek blijven en dat de intentie altijd zou moeten zijn om elkaar te vinden in de dialoog.
Ik wil jou als lezer van mijn blog dan ook vragen of je onderaan dit blog wil reageren met jouw visie op de vraag:
Hoe kunnen multideskundigen, ervaringswerkers of ervaringsdeskundigen binnen de GGZ bijdragen aan een betere ‘vertaling’?
- Hoe ziet zo’n vertaling er dan uit?
- Wat kunnen hulpverleners van hen leren?
- Wat is dat eigenlijk, de taal van de psychische kwetsbaarheid?
- Kunnen hulpverleners dat überhaupt wel leren?
- Hoe behoren de verhoudingen tussen hulpverleners en cliënten te liggen als het aankomt op eigen verantwoordelijkheid nemen binnen het eigen herstel?
- En wat is de rol van hulpverleners binnen dat herstelproces van de cliënt?
Een aantal vragen zo die mogelijk als leidraad kunnen dienen voor een reactie. Maar voel u vooral vrij om op uw eigen wijze te reageren op dit blog. Ik ben zeer benieuw naar uw mening.
Meer lezen van Jeroen Kloet?
Meer lezen over
- Van patiënt naar ervaringswerker
- Publieke GGZ en de opkomst van e-community’s: een casestudy van PsychoseNet.nl
- Zinvolle zingeving – over lotgenotencontact en herstel
- De Nieuwe GGZ – bezig om een ‘Goede GGZ’ te realiseren
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Verder lezen over goede zorg en GGZ?
Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.
Geef een reactie