José pleit voor onafhankelijke cliëntenorganisaties buiten de GGZ. Een herstelgemeenschap buiten de GGZ. Waarom ze daar zo’n groot voorstander van is, vertelt ze in deze blog.
Steeds weer hoor ik het mensen zeggen. “O wat is het hier anders, dit voelt echt therapeutisch, niet zoals in de GGZ.” Of: “Het voelt als een warm bad.” Zelf heb ik het precies zo ervaren, toen ik er voor het eerst kwam. Ik werk voor een onafhankelijke cliëntenorganisatie. Wij verzorgen een opleidingstraject voor ervaringsdeskundigen, cliëntondersteuning en crisiskaarten.
Het uitgangspunt bij ons is dat we allemaal mens zijn, met onze kwetsbaarheid
Zowel de betaalde krachten, overwegend ook ervaringsdeskundigen, als de vele vrijwilligers. En dat, júíst dat, is zo therapeutisch. We hebben weliswaar verschillende taken, maar we zijn voor alles, boven alles, in de eerste plaats mens. Wanneer je binnen de GGZ probeert te herstellen heb je onherroepelijk te maken met maatschappelijke rollen. Je hebt een behandelaar, medebehandelaren en therapeuten. Je hebt cliënten en er zijn ervaringsdeskundigen. Een GGZ-instelling is en blijft daarmee een ‘schoolplein’ waar status belangrijk is. Waar competitie onderhuids speelt.
Natuurlijk is dit een karikatuur – de ene plek is de andere niet. En overal werken bijzondere mensen die zich niets aantrekken van dit soort rollen en hun cliënten als mens benaderen. Dat wil ik niet ontkennen. De meeste mensen hebben hart voor hun werk in de GGZ.
Toch blijft het van groot belang dat we herstelgemeenschappen en herstelacademies creëren buiten de GGZ
Waarom? Nou: daarom. Precies vanwege deze dynamiek. Omdat iemand pas wezenlijk kan herstellen wanneer rollen, status, inkomen, leeftijd, betaald – of onbetaald werk er niet meer toe doen. Het alleen nog maar draait om jou als mens in je proces.
Dat is erg helend op zichzelf, een beetje tribaal zelfs. Tribaal in de zin van gemeenschapszin. Een gemeenschap waarin je gezien wordt als mens, hoe het met jou gaat, waar je mee bezig bent in jouw persoonlijke proces. Hoe je bent als mens in de groep, als mens met jezelf en met anderen. Voor iedereen is er dan een plek en voor elk proces is ruimte. Ben je nu niet toe aan een vervolgmodule – dan stap je gewoon in wanneer je er wel klaar voor bent. Je blijft welkom. Heb je behoefte aan een tijdelijke plek in deze gemeenschap – dan kan dat. Velen vinden bij ons een plekje als vrijwilliger, maar velen vinden ook weer betaald werk van ons uit.
Het is precies die gelijkwaardigheid die zo bovenaan staat in onze organisatie die helend werkt
Het is een gelijkwaardigheid die je niet kunt bereiken binnen een GGZ-instelling, omdat je nooit helemaal kunt ontsnappen aan de rollen die er heersen. Een gelijkwaardigheid die je wel kunt waarborgen in een onafhankelijke herstelgemeenschap.
Geef een reactie