Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Rianne Levi

Rianne Levi werkt als ervaringsdeskundige, 3 principe facilitator en IZR practitioner. Voor meer informatie kun je de website van Rianne raadplegen.

Rianne heeft ook een boek geschreven: Gestreept door het leven. Dit is gratis te downloaden van de website denkpunt.nl.

Eigenwaarde van binnenuit – connectie met je essentie, je ziel

Eigenwaarde van binnenuit - Rianne Levi

Eigenwaarde, zelfliefde en zelfvertrouwen, woorden die gaan over je waardevol voelen. Maar hoe definiëren we eigenwaarde? Hoe meten we of iemand eigenwaarde heeft of niet? En wie bepaalt eigenlijk of je eigenwaarde bezit?

In onze maatschappij waar we haast worden doodgegooid met reclame, krijg je constant te zien, dat als je dit of dat product zou hebben, jij je echt beter zou voelen. Als je er zus of zo uit ziet dan ben je pas echt mooi en waardevol. Als je een bepaalde auto zou hebben dan heb je status. Als je dat horloge hebt, als je rookt, als je in die mooie wijk woont, dan, ja dan ben je wel echt waardevol.

Welke standaard creëer jij voor jezelf om je waardevol te voelen?

Misschien ervaar je eigenwaarde door je prestaties, je harde werken. Maar al deze zaken kunnen veranderen en zijn vergankelijk. Zelfs je mooie of lelijke figuur, je lengte of rimpeligheid, zal veranderen in de loop van de jaren. Misschien geeft het je een waardeloos gevoel. Misschien kom je er achter dat je jouw eigenwaarde hangt aan de mening van anderen over jou, dat je je best doet om geaccepteerd te worden. Al deze zaken zijn van buitenaf, waarop je eigenwaarde kunt plakken.

Reclames geven mensen een gevoel van gebrek, het idee dat ze tekort hebben, niet voldoen. Je wilt misschien voldoen aan de normen en waarden van de omgeving, of socialmedia. En natuurlijk worden we als mens gevormd door onze omgeving.

Werkelijke eigenwaarde komt van binnenuit, als je connectie maakt met jouw essentie, je ziel

Hopelijk ben je in een gezin gekomen waar je geaccepteerd werd, waar je liefdevol werd ontvangen, om wie je bent, en niet om wat je presteerde of hoe je eruit zag. Maar misschien kwam je in een gezin waar er mishandeling was, of misschien werd je uitgescholden of misbruikt of gepest. Of was jouw ouder wel depressief of in de war.

Misschien kreeg je hierdoor het idee, dat je niet geliefd was en vond je geen eigenwaarde

Maar dit betekent absoluut niet dat het voor jou een verloren zaak is. Want eigenwaarde komt namelijk van binnenuit, het is je geboorte recht. Als een omgeving ondersteunend is aan jou dan zou dat heel fijn zijn, maar ze is ondersteuning. Ze vervangt jou niet. In jou is eigenwaarde.

Ervaar je op dit moment geen prettige omgeving die je ondersteunt?

Vind een andere omgeving, zoek mensen om je heen die jou wel steunen.

In Utero

Negen maanden zat je in de buik van je moeder, ondersteunt en gedragen, in een perfecte omgeving, waar je omhuld werd. Beschermd tegen bacteriën en van nature werd je gevoed, en gedragen. Je werd vanzelf verzorgd zonder dat je moeder daar veel voor hoefde te doen. Dit is je eerste ervaring in het leven. Een ervaring waar je gedragen wordt door Leven.

In de film In Utero laten ze zien hoe allerlei invloeden van buitenaf ook invloed hebben op de vorming van een kindje.

Wat stress hormonen van de moeder doen met een kindje en hoe bijvoorbeeld de hongerwinter invloed had op het verdere verloop van de mensen die toen in de buik zaten van moeders die weinig voeding kregen. En ja, negatieve invloeden van buitenaf kunnen invloed hebben op je verdere leven, maar tegelijk ben je gedragen door het leven zelf, de natuur. Tegelijk ben je vanzelf verzorgd en gevoed, en omhuld.

“Geboorte is: G’d (het Leven) die zegt dat jij er toe doet.” (Simon Jacobson)

Wat is je waarde?

Je waarde is niet gebaseerd op wat je ouders of wie dan ook over je zeiden of zeggen. Noch je uiterlijk, je kleding, hoe oud of jong je bent, noch je prestaties, je verleden of toekomst. Je waarde is maar op één ding gebaseerd namelijk dat je geboren bent en aan jouw Leven is gegeven. Het Leven heeft je gewenst, anders was je er niet. Het feit dat jij er bent, betekent dat je waardevol bent. Denk jij dat jij ertoe doet? 

Jouw unieke ZIJN is in deze wereld, je hebt een uniek licht, en uniek karakter en talenten. Je hebt iets te geven in deze wereld enkel door er te zijn met jouw aanwezigheid. Het leven is je gegeven. Je hoeft niet te zoeken naar eigenwaarde, al die tijd is het vanaf het begin al in je geweest. Misschien was het bedekt door negatieve ervaringen en gedachten die je bent gaan geloven. Als je wilt kun je er terug connectie mee maken. Weet dat je waardevol bent, dat jij er toe doet.

Liefs, Rianne

Inspiratie van Rabbi Simon Jacobson

Meer lezen over er mogen zijn?

Ken je de mini-college’s van PsychoseNet al?

Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie? door Jim van Os
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat betekenen de DSM-diagnoses die bij psychose gesteld worden?
Mini-college: Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?
Mini-college: Wat is psychisch lijden – en wat doe je er aan?
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat is psychisch lijden en wat doe je er aan?
previous arrow
next arrow

Reacties

5 reacties op “Eigenwaarde van binnenuit – connectie met je essentie, je ziel”

  1. Mooi geschreven , en waar. Ik mis wel concretie en vertaling naar de praktijk van het leven .

    Groet

    1. Hoi Mabel,
      Dat snap ik heel goed, maar het concretiseren kan alleen jij doen voor jouw leven, en ik voor mijn leven.
      Mocht je daar eens over willen sparren, welkom

  2. Kyon

    Wat een waardevol geschenk. 😊
    Fijn inderdaad om in de spiegel van de ziel te kijken en te kunnen voelen hoe mooi onze ziel is.

  3. Jacqueline

    Heel mooi

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *