Marijn kampt met een bipolaire stoornis. Hij schrijft eerlijk en openhartig over zijn seksuele ongedwongenheid. “Ik hoop dat seksuele ontremming iets meer bespreekbaar kan worden.”
Het is tijd voor mij dat ik uit de kast kom!
Ik ben in de afgelopen jaren, tijdens mijn manische/psychoses iets teveel seksueel ontremd. Ik denk dat ook veel andere mensen met een bipolaire stoornis daarmee kampen, maar dat seks een onderbelicht taboe binnen de psychiatrie is.
Hoe werkt dat nu in het lichaam? Dat heb ik beschreven in een artikel, waarin ik inga op vijftien mogelijke oorzaken voor de bipolaire stoornis en de hormonale (dis)balans in het lichaam.
Histamine komt in redelijk grote hoeveelheden in de hersens voor, waar het als neurotransmitter fungeert.
Histamine reguleert onder andere de slaapprocessen en zorgt ervoor dat men zeer waakzaam, alert en wakker is.
Pfeiffer geeft in zijn boek ‘Nutrition and mental illness’ aan dat bij een te hoog histamine-gehalte adrenaline vrijkomt. De stof cortisol, die in de bijnieren voorkomt, reguleert de afgifte van adrenaline. Adrenaline, een stresshormoon, is tevens een neurotransmitter en wordt geproduceerd in het bijniermerg.
Adrenaline komt in grote hoeveelheden vrij bij angst en stress, maar ook bij woede, kou, hitte, pijn en fysieke arbeid.
Het verhoogt de alertheid en geeft energie, maar is schadelijk als het in te grote hoeveelheden, of te langdurig, vrijkomt.
Door een te hoog histamine-gehalte neemt ook het serotonine-gehalte af.
Serotonine heeft invloed op stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust, en heeft een kalmerende en rustgevende werking.
Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. De stof wordt afgegeven door neuronen in de hersenen die naar verschillende onderdelen lopen, waaronder de prefrontale cortex. Dit gebied speelt een belangrijke rol bij onder andere verslaving en agressie. Serotonine werkt als regulator van het dopamine-systeem.
Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn.
Een overschot aan dopamine kan echter psychoses veroorzaken. Een tekort aan serotonine kan leiden tot hallucinaties, maar ook tot depressieve en angstige gevoelens.
Je zou dus zeggen dat door het serotonine-tekort juist geen sprake is van seksuele ontremming
Maar uit onderzoek blijkt dat een disbalans tussen dopamine/ noradrenaline en serotonine kan leiden tot zelfmoord(gedachten) en impulsief en dwangmatig gedrag. Bij stress zet het centrale zenuwstelsel de hypothalamus, de hypofyse en de bijnieren aan tot verhoogde activiteit. Verschillende hormonen komen hierdoor vrij, waaronder de stresshormonen cortisol, adrenaline, noradrenaline en de hormonen endorfine en ACTH.
ACTH (Corticotropine of adrenocorticotroop hormoon) werkt in op de bijnierschors en stimuleert de aanmaak van corticosteroïden die diverse lichamelijke reacties bij ontstekingen en infecties onderdrukken.
ACTH speelt ook het een rol bij de biologische klok en prikkelt de bijnieren om extra cortisol aan te maken in het bloed.
Het bekendste androgeen is het hormoon testosteron, dat bij zowel mannen als vrouwen het libido verhoogt. Zover het lichamelijke plaatje!
Wat hebben de seksuele ontremming mij, letterlijk, gekost?
Ik heb ongeveer 60.000 euro aan de dames van plezier en in de lapdance-bar uitgegeven. Ik schaam me er niet voor. Sterker nog, het zijn fantastische ervaringen geweest. Tijdens depressieve fases word ik niet opgewonden, dus ook in dat opzicht ben ik bipolair. Dames van plezier, en de meiden in de lapdance-bar, hebben ook heftige dingen meegemaakt, wat ze kwetsbaar, maar ook heel sterk maakt.
Ik heb naast veel genoten ook veel mooie gesprekken met de meiden gehad
Ik zie het als sekstherapie.
Mijn seksuele avonturen heb ik opgeschreven in het gratis te downloaden korte boek ‘Alleen met hoeren’. Met als hoop dat de seksuele ontremming iets meer bespreekbaar kunnen worden.
Liefs, Marijn
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Ken je de PsychoseNet Shop al?
Goede boeken over de Nieuwe GGZ, Psychosegevoeligheid, Trauma en nog veel meer!
Geef een reactie