Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Geeske Roorda

Geeske Roorda is hoofdredacteur van PsychoseNet.nl en PsychosisNet.com. Ze schrijft regelmatig over goede hulpverlening, zelfzorg en herstel.

Meer blogs lezen van Geeske?

Hier vind je een overzicht van haar blogs

Ga toch Fietsen! – doe je mee?

Wil je erg graag eens op uit? Houd je van fietsen? Wij ook! Via de fiets-app Toertje starten we een club PsychoseNet. Doe je mee?

Heb je ook wel eens het gevoel dat het lastig is om erop uit te trekken? Dat er op zich ook wel mogelijkheden voor zijn, maar dat die gewoon niet bij jouw behoeften aansluiten? Geeske schrijft er deze blog over. Ze start vanuit PsychoseNet een fietsclub binnen de Toertje fiets-app. Doe je mee?

Vier jaar gelden verhuisde ik vanuit een stad naar het platteland

Dat was een gouden zet. Ik verruilde een stenen tuin, asfalt en weinig groen in voor een plattelandsdorp. Ik kreeg daardoor volop groen om me heen, frisse lucht en ruimte in en om huis om in te kunnen ontdooien en om rust te kunnen vinden. Ik heb er geen minuut spijt van gehad.

Wel waren er zaken die ik mis…. Even wandelen naar de supermarkt. Op de fiets het centrum even ingaan. De huisarts en het ziekenhuis op loopafstand. Faciliteiten die nu verder weg zijn, en die om een auto vragen om ze te kunnen bereiken omdat het plaatselijke OV niet een realistische optie is. Ik ontdekte dat het hebben van (passend) vervoer een vorm van vrijheid is.

En de auto dan? Is dat geen vrijheid?

Ja, dat klopt. Ik heb een auto. Dat is ook vrijheid, die maakt dat ik kan werken, dat ik mijn hulpverlening kan bereiken en familieleden kan bezoeken. Het is een zekere luxe. Het probleem is dat ik niet alles met de auto wil doen. Ik wil eigenlijk gewoon op de fiets naar de supermarkt, naar de stad, naar de huisarts, naar de boerderijwinkel. Alles met de auto staat me tegen: Milieu, kosten, het krappe parkeren in de stad. Maar vooral mis is de wind in mijn haar, de beweging, het genieten van de natuur, het groeten naar de andere mensen. De kleine, natuurlijke praatjes onderweg. Gewoon gezellig. Dat is wat ik leuk vind. Dat ervaar ik niet in de auto.

Wandelen als tijdelijke oplossing

Ik heb veel gewandeld in de eerste jaren in mijn nieuwe huis op het platteland. 5 à 6 keer in de week een mooie ronde door de natuur wandelen. Meegedaan aan de avondvierdaagse(s) met mijn zoon, aan wandeltochten in de buurt. Dat is ook genieten. En dat doe ik trouwens nog steeds. Weer die maar.. Hoe mooi het ook is, het bereik en de tijdsinvestering om te voet ergens te komen is toch wel een dingetje… Het kost me drie uur tijd om even naar de supermarkt te wandelen (en dat is excl. de tijd die het kost om te winkelen). Dat is toch een reden om dat niet te doen.

Ga toch fietsen!

Ik hoor je al denken: “Dan pak je toch gewoon je fiets?”

Ja. Je hebt gelijk. Want ik had ook altijd al een fiets. Een oude Gazelle. Mijn eerste nieuwe fiets die ik in een ver verleden kocht van mijn eerste salaris. Altijd goed op gepast. Inmiddels 22 jaar oud, zwaar fietsend, bezweet aankomen op mijn bestemming, altijd met gebreken. Het was niet een aantrekkelijk alternatief om mijn weg weer op te gaan vinden.

“En nu?” Ik heb een nieuwe fiets gekocht. Een elektrische fiets. Toch weer een Gazelle, een felrode deze keer. Ik wilde al enkele jaren graag een elektrische fiets. Maar ja, best duur hè. Dat kon gewoon niet direct. Ik moest een paar jaar wachten. Ik voel me best wel bevoorrecht dat ik er nu één heb. Het is alsof er een wereld voor me opengaat.

Mijn mogelijkheden zijn opeens enorm toegenomen om naar buiten te gaan, om ergens naartoe te gaan. Eergisteren besloot ik mijn fiets te pakken en naar een stad in de buurt te fietsen. Het was lekker weer. Ik reed een rit van 40 kilometer in – inclusief stops, in 2 uren zonder een centje zadelpijn. Heerlijk, het voelt goed!

De app Toertje

Om te gaan fietsen heb ik een beetje in kaart gebracht welke apps voor mij en mijn fietstochten prettig werken. Ik vind het fijn als een app makkelijk werkt, betrouwbaar is, zoveel mogelijk voor mij denkt en mogelijkheden biedt om mooie tochten te maken.

Ik merk na 11 fietstochten dat ik het meest blij word van de app Toertje:

Met de Toertje app ontdek je de fietspaden die passen bij jouw wensen.

Honderden vrijwilligers van de Fietsersbond, die elk fietspad en elke weg nauwkeurig in kaart brengen, zorgen ervoor dat je de snelste, groenste of meest autoluwe routes kunt kiezen“.

En het is waar wat de makers over de app Toertje zeggen. Inmiddels log ik bijna ieder fietstochtje dat ik maak via Toertje omdat ik er gewoon leuke tips en digitale medailles van krijg. Ook gebruik ik Toertje om mijn routes en mijn rondje(s) om te plannen. Het is een fijne en betrouwbare app om op de fiets op te navigeren.

Bij het navigeren van de fietsroute kan je ook kiezen uit verschillende opties:

  • Makkelijk doorfietsen
  • Kortste Route
  • Natuurroute
  • Autoluwe route
  • Racefiets Route
  • Recreatieve Route
  • Strooiroute
  • Nachtroute

Ik fiets zelf recreatief en vind het heerlijk om de optie ‘natuurroute’ te kiezen. Ik kom op bijzondere plekken en prachtige fietspaden die ik zelf nooit zou hebben gevonden.

PsychoseNet en Toertje

Toertje biedt ook de optie om binnen Toertje een club met gelijkgestemden te starten. Dat is leuk, want ik zie mezelf nu steeds tussen vreemde mensen staan in de algemene ‘community’ van Toertje. Samen fietsen met mensen van PsychoseNet is veel leuker binnen de Toertje app.

Ik heb daarom een club voor PsychoseNet aangemaakt in Toertje.

Fiets je met PsychoseNet mee via Toertje?

  • Sluit je binnen de Toertje app aan bij de club genaamd PsychoseNet.
  • Dit is de link: app.toertje.nl/club/9GDRT
  • Je hebt de code 9GDRT nodig om lid te worden.

Om lid van een Toertje club te kunnen worden is het nodig dat je de Toertje app vooraf op je telefoon of tablet installeert. Na de installatie kan je lid worden. Je kunt Toertje niet op een pc gebruiken of installeren.

Installeren van de app:

Dit zijn de links om de Toertje app te installeren:

PsychoseNet

We kunnen in Toertje wel wat gezellige recreatieve fietsliefhebbers gebruiken. Klik op deze link om lid te worden van de PsychoseNet Club binnen de Toertje app.

Want wat zou het leuk en fijn zijn al we een bonte verzameling recreatieve fietsers kunnen vormen met leden die zo nu en dan, gewoon voor de lol, een stukje fietsen. Het is puur voor het plezier, er valt niets mee te behalen of te verdienen, behalve dat je er wellicht een goed gevoel aan overhoudt. Even op de fiets het hoofd leegmaken. Hoe fijn is dat?

Doe je mee?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

Reacties

Eén reactie op “Ga toch Fietsen! – doe je mee?”

  1. Ha Geeske,
    Wat een leuk idee!
    Haha, ik heb nog wel wat koud watervrees, maar misschien dat ik het een keer ga doen.
    Hartelijke groeten,
    May-May

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *