Veel gezochte termen

Still Life – Film Review: indringend verhaal over eenzaamheid en naasten

Auteur

Geeske Roorda

Geeske Roorda is hoofdredacteur van PsychoseNet.nl en PsychosisNet.com. Ze schrijft regelmatig over goede hulpverlening, zelfzorg en herstel.

Meer blogs lezen van Geeske?

Hier vind je een overzicht van haar blogs

Still Life – Film Review: indringend verhaal over eenzaamheid en naasten

De film Still Life is een aangrijpend verhaal over leven en over eenzaamheid, over het vinden van alleenstaanden van overleden mensen.

De film Still Life is een aangrijpend verhaal over leven, liefde en eenzaamheid. John May (Eddie Marsan) is een nauwgezette en georganiseerde gemeentewerker die belast is met het vinden van de nabestaanden van alleenstaanden.

Hoewel ik meestal schrijf ik over redelijke recente films, schrijf ik deze keer een review over een al wat oudere film; de film Still Life stamt uit het jaar 2013. In 2014 werd Still Life in Nederland uitgebracht. Goede films raken niet zo snel gedateerd, die worden rustiek. En films die me raken of waarbij ik het gevoel heb dat anderen er ook iets goeds uit kunnen halen, die mogen er ook nog steeds zijn.

De trailer van Still Live

Ik werd me tijdens het zien van deze film bewust van hoeveel mensen in eenzaamheid overlijden. Natuurlijk ben ik me bewust dat het vaak voorkomt. Maar dit op zo’n indringende manier in een verhaal uitgewerkt zien. Nee, dat is toch niet hetzelfde.

YouTube player

Eenzaamheid heeft een gezicht

Eenzaamheid heeft ook een voor- en achternaam. Vergeten worden als mens, het gebeurt je zo. Je nabestaanden kunnen om 1001 redenen uit beeld raken. Eenzaam overlijden, het komt voor bij mensen van alle leeftijden, bij alle groepen en kan iedereen ongeacht je omstandigheden of je afkomst treffen.

Waar de film Still Life over gaat

Het belang van naasten en persoonlijke afsluiting

Wanneer zijn afdeling wordt ingekrompen, moet John zijn inspanningen opvoeren voor zijn laatste zaak, wat hem meeneemt op een bevrijdende reis die hem in staat stelt om eindelijk te beginnen met leven.

De film Still Life is een aangrijpend verhaal over leven en over eenzaamheid, over het vinden van alleenstaanden van overleden mensen.

Film: Still Life

Jaar: 2013

Regisseur: Uberto Pasolini

IMDB score: 7,4

Taal: Engels

Duur: 1 uur 32 minuten

John May is een man die worstelt met eenzaamheid

Hij werkt op het Bona Vacantia kantoor in het Kennington stadhuis in Londen, waar zijn hoofdverantwoordelijkheid ligt bij het opsporen van de nabestaanden van mensen die dood worden aangetroffen in het district zonder testament. De meeste zaken worden gesloten bij gebrek aan aanknopingspunten, maar als er erfgenamen worden gevonden, vindt hij ze vaak huiverig om een begrafenis voor de overledene te organiseren.

John is begonnen met het organiseren van de begrafenissen, het schrijven van grafredes voor elke overledene en het zelf bijwonen van de begrafenissen, meestal als enige rouwende.

Zijn baas vindt deze praktijk tijdrovend en duur

En heeft daarom besloten zijn kantoor te sluiten zodra hij een laatste zaak heeft afgerond: de dood van William “Billy” Stoke. Wanneer Mr. May, zoals hij in het hele verhaal genoemd wordt, naar het adres van de man vraagt, ontdekt hij dat de overledene een buurman was die hij nooit gekend heeft en die recht tegenover hem woonde, in het zicht van zijn raam.

Wat een indringende film…

Je kunt ook in het hiernamaals zijn voordat je het goed en wel weet. Eenzaam en wel. En mocht je dat gebeuren? Dan is het hebben van een man als Mr. May in de buurt, om met zorg de laatste eer te bewijzen, van grote waarde. Wetende dat nabestaanden in goede handen zijn, gevonden worden. Dat ze weet zullen hebben van het overlijden van hun naaste. Dat niemand in anonimiteit zal vertrekken. Hoe fijn is dat? Ik hoop dat onbetaalbare personen, zoals Mr. May, ook in de toekomst bestaan.

Waar kun je Still Life bekijken?

Op dit moment is deze mooie film niet op heel veel plekken te bekijken. Ik vond -anno 2024- twee opties om deze film te bekijken:

Amazon September Film

Ik bekeek deze film via mijn Amazon prime abonnement via een (proef) abonnement op September Film.

Nu wil ik eigenlijk geen reclame maken voor een hier en daar toch wel dubieus bedrijf als Amazon… Maar ik moet wel kwijt dat de menselijkheid en de interculturele, maatschappelijke rijkdom van minder bekende films uit alle windstreken van de wereld in het September abonnement van Amazon Prime warm en menselijk afsteekt tegen de doorsnee Hollywood producties zoals je die bijvoorbeeld veel op Netflix en in het basis Amazon Prime abonnement vindt.

DVD / Blue-ray

Andere manieren om deze film te bekijken. Dat is wel een beetje lastig… Still Life is uitgebracht in 2014, dus is al wat ouder. De film is op dit moment niet te streamen, huren, kopen of te downloaden via andere streamingdiensten in Nederland.

Je kunt de film wel kopen op dvd of blu-ray. Beetje ouderwets, maar het kan… Klik hier om de dvd van deze film te bekijken / kopen.

Meer reviews van films lezen?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ontvang jij de PsychoseNet nieuwsbrief al?

Meld je aan en ontvang iedere week de nieuwe blogs en interessante items in je inbox.

Reacties

2 reacties op “Still Life – Film Review: indringend verhaal over eenzaamheid en naasten”

  1. Roos

    Dat lijkt me een bijzondere film. Bedankt voor de tip.

    Het lijkt me zwaar wat deze man in zijn eentje deed. De liefde is dan zo mooi belangeloos.
    Zelf vind ik die eenzaamheid het pijnlijkste. Mijn broertje was heel erg eenzaam in de periode voor hij zijn leven beëindigde. Mijn vader ook. Ik vond dat het ergste voor hen.

    Ook ik was heel eenzaam toen ik bijna niet verder kon. Maar het is ook moeilijk en zwaar een eenzaam mens te helpen. En ook om toe te geven dat je eenzaam bent.

    Dat lukt alleen met echte liefde en acceptatie, denk ik.

    1. Geeske Roorda

      Hoi Roos,

      Ja, wat een mooie, treffende woorden. Liefde en acceptatie zijn onmisbaar denk ik. Plus misschien een flinke portie geduld erbij, niet snel opgeven.

      Thanks! 🙂

      Groet,
      Geeske