Wandelen is buiten ontspannen. Geeske: “En het is leuk als je die hobby deelt met je zoon. Echter, nu hij 12 jaar is geworden is het enthousiasme om samen te lopen ver te zoeken. Tijd voor verandering. Tijd voor gezamenlijk experiment met geocaching”.
De grote vraag: Ga ik mijn zoon weer enthousiast krijgen voor een flinke wandeling?
Wat is geocaching?
Geocaching is een wandeling die je combineert met een zoektocht naar een cache in de buurt. Een cache bevindt zich buiten in een verstopplaats. Meestal is het een kleine waterdichte doos, voorzien van een logboek en de “schat”.
Met dank aan creatieve mensen
Geocaching is mogelijk dankzij creatieve mensen die een cache maken voor anderen om te vinden. Soms maken mensen zelfs een hele serie van verstopte caches die andere mensen kunnen zoeken, schatten die vaak op een mooie wandelroute verstopt zijn. Na het verstoppen van de schat(ten) maakt de persoon die de cache plaatste via geocaching apps de locatie op het internet bekend aan andere geocachers.
Loggen en ruilen horen erbij
Geocachers kunnen bij het vinden van de schat vaak voorwerpen ruilen en/of toevoegen aan de gevonden cache. In de schat is een logboek aanwezig, waarin de vinder zijn naam achter kan laten. Het is ook de bedoeling dat de vinder op de geocaching-website een log achterlaat, ook als het niet is gelukt de schat te vinden.
Wat heb je nodig om je eerste cache te vinden?
Via een Geocache app kun je een kaart zien met alle caches in de omgeving. Ook is er de mogelijkheid om bij het vinden van een cache meteen een log op de website te plaatsen. Dit hoeft je dan niet thuis te doen.
Ik moest er even mee aan slag om mijn eerste route voor te bereiden op mijn telefoon. Dit is wat ik voor mijn eerste geocaching tocht gebruikte:
Wat heb je nodig?
De basisapp
Het begint allemaal met de app Geocaching. Dit is de officiële app voor geocaching. Sommige routes kun je alleen zien als je een betaald account neemt.
Een app die geocachers gebruiken is c:geo. Deze app is gemaakt voor Android gebruikers en is volledig gratis.
Ik heb beide apps op mijn telefoon gezet. Om een beetje vlot en redelijk irritatie-arm met dit experiment te beginnen ben ik verder gegaan met het gebruik van de officiële app Geocaching. Ik heb een betaalde versie genomen om routes in mijn omgeving te kunnen zien. De kosten hiervan zijn rond de 6,99 euro per maand of 39,99 euro voor een jaar.
Ondersteuning voor onderweg
De app GeoCaching Buddy is handig om te hebben. Het is een betaalde app die éénmalig 4,99 euro kost. In de app kun je antwoorden van opgeloste puzzels invullen, nieuwe coördinaten toevoegen en er is een notitieblokje.
Organic Maps is een gratis Android & iOS offline kaartenapp gebaseerd op gecrowdsourcete OpenStreetMap gegevens.
Van de app GeoCaching Buddy ben ik fan, voor mij als beginnende geocacher is er geen route zonder deze off-road hulp.
De app Organic Maps werd bij mij gedownload vanuit de Geocaching Buddy app. Met deze kaart kunt je ook op wandelpaden en buiten de gebaande paden routes uitzetten. Ook een aanwinst.
Hoe nauwkeurig is jouw GPS?
Onze eerste route
Mijn zoon was direct enthousiast om caches te vinden. Een kwartier na het installeren van de apps liepen wij de deur uit om onze eerste route te volgen. Na het vinden van diverse aanwijzingen kregen we de coördinaten van de cache. Die voerden we in en en we vonden… Niets!
Zoon en ik hebben beide oudere telefoons van een goedkoop B merk. De telefoon van mijn zoon bleek geen elektronisch kompas te hebben. Mijn telefoon gaf een afwijking op bij het gps coördinaat van 10 – 15 meter alle kanten op. Het zoekgebied waar onze cache kon liggen was te groot.
Met beleid beginnen
Ik wil zoon niet te veel ontmoedigen of prikkelen met onvindbare caches, dus ik ga twee dingen doen:
1. Ik ga een gps kopen die ons een stuk betere nauwkeurigheid kan bieden. Op het moment van schrijven ben ik dat aan het uitzoeken. Het kan natuurlijk zijn dat jij helemaal geen GPS nodig hebt.
2. Ik oefen zelf even om de volgende cache wel te gaan halen.
Oefening baart kunst
Ik kies daarna een geocache met een lage moeilijkheidsgraad. Je kunt caches op moeilijkheidsgraad selecteren. Om te beginnen is het handig om het jezelf niet te moeilijk te maken. Zo vind ik een bijzondere cache ergens in the middle of nowhere.
Tools om caches zonder capriolen te kunnen pakken
Verder doe ik enkele tools in mijn wandeltas. Te beginnen stop ik er een pincet in, een kleine rolmaat, pen en papier. Een ook een uitschuifbaar stokje met een magneet eraan om metalen kokers uit een buis te kunnen trekken (ja, je kunt de gekste dingen tegenkomen :)). Plus een stokje met een haakje om iets uit een buis te pakken of om iets van een hoogte te kunnen pakken. En zo knutselen we vrolijk verder.
Op deze pagina vind je meer informatie over handige tools.
We stappen vrolijk verder
Ik ga nu eerst een best prijzige GPS aanschaffen voor ik weer met zoon ga geocachen. Ik hoor je al bijna denken… En wat als het ‘m niet mocht worden terwijl een GPS een best wel dure aanschaf is? Nou… Dan gaat de GPS gewoon weer op marktplaats. Maar ik vermoed dat we met een GPS een veel leukere zomer tegemoet gaan dan zonder een GPS. Dat is me wat waard. Hopelijk kan ik samen met mijn zoon veel kilometers lopen, zullen we veel nieuwe wandellocaties bezoeken inclusief veel zoek- en speurwerk naar caches.
Meer lezen over wanden?
- Wandelcommunities – de kracht van (samen) wandelen
- Oefening: Mindful wandelen
- Wandelen met je kind – ontprikkel, leeg je hoofd, maak verbinding
Behoefte aan een luisterend oor?
Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.
Wil je PsychoseNet steunen?
Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.
Geef een reactie