Wat als je ondernemer bent en je krijgt een psychose? Het overkwam Roel. “Omdat je vanuit een inrichting niet kunt ondernemen vielen mijn inkomsten weg, maar je uitgaven lopen door. Tijdens mijn opname is er niemand geweest die hier überhaupt bij stil heeft gestaan.” Lees verder over de gevolgen van GGZ-opname voor ondernemers.
De trigger voor mijn psychose
Het was denk ik de grootste trigger om in mijn psychose terecht te komen: Ik had jarenlang geïnvesteerd in mijn droom, het opzetten van mijn eigen bedrijf. Toen ik hier te lang mee door was gegaan en ik mij te laat realiseerde dat de inkomsten te veel tegenvielen, besloot ik op een gegeven moment om een andere nieuwe weg in te slaan.
Ik wilde eerst gaan afstuderen om niet aan een nog hogere studieschuld vast te zitten
Om vervolgens een baan te zoeken en na mijn afstuderen toch maar weer een ander bedrijf op gaan zetten. Ik zat echter al in een benarde financiële positie waarin ik de dingen niet meer helemaal helder zag. Ik verkocht mijn bedrijf voor een bedrag -dat zoals later zou blijken veel te laag lag- om überhaupt mijn resterende collegegeld en de kosten tot mijn afstuderen nog te kunnen betalen.
Ondernemen is risico nemen
En dat is wat ik als ondernemer in het verleden heb gedaan. Hierbij weet je vooraf dat je kan vallen en, moet ik achteraf ook toegeven, dat ik dingen anders had moeten aanpakken.
Ik was een idealist die dingen deed die ik geweldig vond om te doen, maar tegelijkertijd in een pakket zat waarin ik niet voldoende kon verdienen
Ik schaamde mij misschien ook wel een beetje dat ik mijn geld niet kon verdienen met wat ik echt leuk vond. Maar ik was wel bereid om werkzaamheden op te pakken die ik minder leuk vond om daarnaast dat andere maar te kunnen blijven doen. Eenvoudig productiewerk bijvoorbeeld.
Toen ik uiteindelijk gedwongen werd opgenomen werden mij veel rechten ontnomen en kreeg ik gedwongen medicatie toegediend. Zo dwingend dat ze met acht man op mij moesten gaan liggen om mijn medicatie toe te kunnen dienen. Voor mijn gevoel had ik op dat moment helemaal geen rechten meer.
De afgelopen periode heb ik veel mensen gesproken die in een psychose terecht zijn gekomen
Verschillende mensen zijn door schulden in een psychose terecht gekomen of zijn door die psychose juist in de schulden geraakt. Wat mij achteraf heeft verbaasd is dat ik en die andere mensen hier niet beter tegen worden beschermd.
Ik was als jonge ondernemer natuurlijk niet verzekerd
Ook was ik tijdens mijn opname niet van plan om mij uit te schrijven als ondernemer, waardoor ik geen aanspraak had op de bijstand. Omdat je vanuit een inrichting niet kunt ondernemen of werken vallen je inkomsten in mijn geval dan weg, maar je uitgaven lopen door. Tijdens mijn opname is er niemand geweest die hier überhaupt bij stil heeft gestaan. Gelukkig kwam ik na twee maanden opname uit mijn psychose, maar wat als dat langer had geduurd? Ik had waarschijnlijk mijn krediet verhoogd of was een andere lening aangegaan waarmee de financiële problemen alleen maar groter waren geworden en ik misschien wel in de schuldsanering terecht was gekomen.
Moet je iemand niet financieel bewaken?
Ik vraag mij daarom ook oprecht af of je, wanneer je iemand gedwongen opneemt, je die persoon -voor dat het te laat is- ook niet financieel moet bewaken, en daar waar nodig voor de veiligheid van die persoon moet kunnen ingrijpen. Want wanneer je vanuit een psychose ook nog eens in de schuldsanering terecht gaat komen dan is de weg naar herstel wel heel ver te zoeken.
Meer lezen over psychose en werk?
- Als je gedachten niet helpend zijn
- Ansgar John over Bipolar Advantage en Bipolar in Order
- Dankbaar voor mijn uitkering
- Net uit de kliniek – NOS
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Verder lezen over goede zorg en GGZ?
Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.
Geef een reactie