Rianne schrijft over heling die vanzelf gaat. “De mens is een wonderlijk wezen met veerkracht, en een creatieve geest om te geloven wat je wil geloven”.
Een poos geleden schreef ik een blog op PsychoseNet over liefde tot ‘een ding’ maken. Wat een nogal vreemd fenomeen is maar regelmatig gebeurt. Mensen gaan op zoek naar liefde in plaats van te beseffen dat liefde een natuurlijke staat in jezelf is, namelijk je hart te openen voor iemand anders, een gevoel van verbinding.
Alsof ‘liefde’ buiten onszelf te krijgen of vinden is
En veel mensen zullen misschien toch denken dat liefde ergens te vinden is, iets dat ze krijgen van een ander. Maar niets in de buitenwereld kan bepalen of jij liefde voelt of niet, liefde is wanneer je je hart opent voor een ander. Zoals liefde in jou zit, zo zit ook heling daar.
Afgelopen periode keek ik regelmatig naar ‘the collective healing conference’. En ik hoorde regelmatig de vraag ‘Hoe kunnen we helen?’ ‘Wat moeten we doen om te helen?’ ‘Waar kunnen we heling vinden?’ En op die manier wordt heling ook een ding. Want ergens is ‘heling’ te vinden. Wat overigens leidt of misschien wel lijdt tot een eindeloos zoeken naar iets dat ‘heling’ heet.
De vraag van mij aan deze mensen zou dan ook zijn ‘wat is je definitie van ‘heling’ of ‘geheeld’? En zoals ik zo vaak schrijf zijn er van allerlei kanten en perspectieven, betekenissen. Wat niet betekent dat ik alleen dit zie wat ik vandaag schrijf.
Heling als ding, de ene kant
Vandaag wil ik schrijven over ‘heling als ding’. Stel dat je je been breekt, dan ga je denk ik niet opzoek naar herstel of heling. Je zult waarschijnlijk naar de dokter gaan en dan zal het bot rechtgezet worden en zul je gips krijgen. Het advies voor herstel zal ‘Rust’ zijn. In dit geval zouden we het belachelijk vinden om op zoek naar heling te gaan, want heling gaat namelijk helemaal vanzelf. Het is een natuurlijk proces wat ontstaat als er ondersteuning/bedding of gips is, en rust, de tijd die het been nodig heeft om vanzelf te herstellen.
Als we psychische schade lijden, als we ervaringen meemaken die ons pijn doen, of ons breken, dan hoeven we niet opzoek naar heling. Waar je naar opzoek mag is ‘bedding/gips’ voor de pijn een plek waar deze er gewoon mag zijn, en rust of tijd om het proces van zelf te laten plaats vinden. In plaats van te focussen op alles wat je niet meer kunt met je ‘gebroken been’, aandacht hebben voor alle dingen die je nog wel kan, die je vreugde geven. In plaats van opzoek gaan naar herstel, beseffen dat dit proces vanzelf zal gaan.
En zoals Sulaiman Khatib het prachtig verwoordde:
‘Sta met één been in de realiteit en met één been in de droom.’
De realiteit van wat pijn doet, de andere kant
Aan de ene kant is er de realiteit van dat wat is geweest of is, of dat wat pijn doet. Maar aan de andere kant is er de wetenschap dat het brein plastisch is, dat we kunnen leren en groeien, en helen.
We denken vaak als mens in polariteiten, het één of het ander, het is punt A of punt B. Maar wat als het A en B tegelijk is. Eén been in de realiteit waar we erkennen en voelen dat het pijn doet, waar gips nodig is, en één been in de droom, in geloof en hoop voor een andere toekomst. Een been waar we erkennen dat mensen zich gebroken voelen, en een been waar we erkennen dat je heel bent ondanks je gebroken been. Je bent namelijk niet enkel je gebroken been, je bent veel meer dan dat.
Zo ben je niet enkel een psychische kwetsbaarheid, je hebt ervaringen en daardoor bepaalde gevoelens en gedragingen, maar je bent veel meer dan dat. De mens is een wonderlijk wezen met onwijze veerkracht, en een creatieve geest om te geloven wat men wil geloven.
En zoals Einstein prachtig verwoordde:
‘Het is beter te geloven dan niet te geloven, want door te geloven is alles mogelijk.’
Meer lezen over heling?
- De moederwond: een reis naar zelfheling
- Leven vanuit verbinding – mijn pad van heling
- Heling door lichaamsbewustwording: schrijven en yin yoga
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?
De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.
Geef een reactie