May-May deelt in deze blog enkele persoonlijke inzichten rondom herstel van psychose, depressie en manie. Ze zegt: “jij bent uniek, elk herstelproces is uniek.” Waardevolle woorden!
Zorg toelaten:
Zorgverleners proberen je te helpen. Het is goed om je dat te realiseren. Soms lijkt het niet zo… Toch willen zij je echt op weg helpen.
Houd hoop:
Er is licht aan het einde van de tunnel. Lees boeken (bijvoorbeeld van Arnhild Lauveng, ‘Morgen ben ik een leeuw’) waar je hoop van krijgt. Of praat met ervaringsdeskundigen die er weer bovenop zijn gekomen. Of kijk video’s van mensen die ook een psychose hebben meegemaakt en die er weer bovenop zijn gekomen.
Probeer te bedenken waar je dankbaar voor bent: dit draagt er ook toe bij dat je je beter voelt.
Medicatie:
Antipsychotica kunnen tijdelijk nodig zijn om je te stabiliseren. Overleg met je psychiater over welk antipsychoticum je het beste kunt nemen. Bij mij duurde het best wel een tijdje voor we het juiste middel hadden gevonden.
Zyprexa droeg bij aan mijn depressiviteit en ik werd er suf van, het was lastig de psychiater hiervan te overtuigen. Uiteindelijk had orap bij mij de minste erge bijwerkingen. Maar goed, ik begrijp dat antipsychotica voor iedereen weer anders kunnen werken. Wellicht lukt het je na een tijdje om stabiel te blijven en weer te kunnen luisteren naar je lichaam/geest en te voelen wanneer het niet goed met je dreigt te gaan.
Er zijn taperingstrips waardoor je langzaam weer kunt afbouwen.
Als je depressief bent: wees lief voor jezelf. Doe iets waardoor je het lijden wat kuntverdragen. Na een tijd gaat het weg.
Vraag hulp
Bel de crisisdienst of de luisterlijn als je het niet meer trekt.
Vind je meaning in life:
Soms kan een psychische crisis leiden tot een andere opvatting in het leven. Wat wil jij nou echt in het leven? Zo ben ik mezelf gaan inzetten voor vrede door middel van vreedzame methoden en het helpen van mensen die (psychisch) lijden. En voor mij zijn alle mensen dierbaar.
Praten met familie/naasten:
Vooral tijdens mijn psychosen en depressie werd de cirkel van mensen om me heen erg klein. Mijn familie heeft mij destijds erg gesteund.
Wandelen:
Lekker in de natuur kan helpen om je beter te voelen.
Naar de kerk
Dat hielp voor mij. Tijdens mijn psychosen adviseerde Christus mij om open te zijn over mijn psychische kwetsbaarheid en om naar zijn huis te komen. Volg je hart, doe wat bij jou past. Elk herstelproces is uniek.
Edelstenen in huis:
Ik had het gevoel dat er een zware stemming in mijn huis hing en had het gevoel dat er geesten in mijn lichaam zaten. Ik kwam in een winkel waar de energie goed voelde. Ik kocht er de driehoek: bergkristal, rozenkwarts en aquamarijn. Dat hielp om bij mij de ‘geesten’ weg te halen. Ook helpt rust.
Maak een signaleringsplan:
Dit helpt je om tijdig een psychose te herkennen en maatregelen te nemen. Beschrijf wanneer het goed gaat (Fase 0) en de signalen wanneer het mis dreigt te gaan en welke acties er ondernomen moeten worden. Het gaat om verschillende fasen: Fase 1, het gaat minder lekker, Fase 2, toenemende spanning, Fase 3 crisis dreigt en Fase 4, psychose*.
Houd er rekening mee dat je een psychische kwetsbaarheid hebt:
Neem genoeg rust, zeg afspraken af. Na verloop van tijd leerde ik weer naar mijn lichaam te luisteren. Als ik voel dat ik naar buiten wil, ga ik naar buiten zonder eerst nog uren door te werken. Als ik voel dat ik te lang achter de computer zit, dan neem ik even pauze. Als mensen ’s avonds twee uur lang online willen vergaderen (zoomen) zeg ik dat ik maar een uur mee doe omdat ik anders niet kan slapen. Leer grenzen te stellen (lukt mij ook niet altijd even goed hoor…)
Iets anders doen
Fotograferen, tijdelijk vrijwilligerswerk, schrijven, werken bij Seats2Meet. Probeer te doen wat je leuk vindt en wat je nog wel kunt.
Als je je niet meer kunt concentreren: lezen gaat na verloop van tijd beter.
Sporten:
Ook al ging het niet goed, ik ben het op een gegeven moment toch weer gaan doen. Daardoor voelde ik me beter en leerde ik een vriendin kennen.
Ik zeg dat ik een kwetsbaarheid heb voor psychosen en manieën (i.p.v. het invaliderende schizo-affectieve stoornis).
Gezond eten:
Veel groente, fruit, vis, heel weinig frisdrank.
Slaap
Tijdens mijn ziekenhuisopname sliep ik met knuffel.
Zoek informatie:
Bijvoorbeeld op www.psychosenet.nl
Veel liefs en sterkte!
Geef een reactie