Een psychose meemaken is een ingrijpende ervaring. Hoe leg je een psychose uit aan anderen? Kunnen woorden de lading dekken, een gevoel opwekken, raken, tot de verbeelding spreken? Pien schrijft erover.
Tijdens mijn vrijwilligerswerk kwamen psychoses ter sprake. Niet zomaar natuurlijk. Mijn vader was ziek geworden en in het ziekenhuis opgenomen met een vermeende delier. Hij hallucineerde en had het over religieuze samenzweringen, en zag beestjes (onder andere). Een delier is een staat van verwarring veroorzaakt door een ontsteking of iets lichamelijks.
Delier komt vaak bij ouderen voor
Ik vertelde mijn leidinggevende welke symptomen mijn vader had. Hij zei gelijk: “Maar dat is een psychose, ik heb er een cursus over gehad, dus ik weet het er het een en ander van!”Waarop ik er gelijk uitfloepte: “Ja ik weet er ook het een en ander van!”
Mijn leidinggevende was ad-rem en vroeg mij direct of ik er ervaring mee had, en ik floepte er uit:“Ja!” En zo kwam ik uit de psychose-kast.
Maar morgen – want dit is actueel – zie ik mijn leidinggevende weer. Wat ga ik zeggen? Ik heb besloten om hem in de gelegenheid te stellen om aan mij vragen te stellen over de psychoses.
Hoe leg je psychose uit?
Ik heb vaker proberen over te brengen hoe mijn psychoses heb ervaren: ik vergelijk het met een droom die werkelijkheid lijkt of zoals het nemen van bepaalde drugs: droomwerelden, fantastische bedenksels, hallucinaties en spiritualiteit.
Ideeën die in een psychose heel logisch lijken, zijn voor de rest van de wereld niet te volgen. Mijn psychoses heb ik veelal niet als onplezierig ervaren. Pas na de psychoses, het herstel van de psychoses ervaar ik als zeer zwaar.
Hoe leg je herstel uit?
Mijn herstel zou ik omschrijven als bouwblokken die om zijn gevallen en weer stuk voor stuk opgebouwd moeten worden. Blokken zouden kunnen zijn: zelfvertrouwen, acceptatie, concentratie, zingeving en lef.
Mijn vader ligt nog steeds in het ziekenhuis en het gaat gelukkig iets beter. Zijn huisarts zei: een delier is vergelijkbaar met een psychose maar dan met een lichamelijke oorzaak. Morgen weer op bezoek, maar eerst de leidinggevende van mijn vrijwilligerswerk spreken. Daarvoor heb ik de bouwblok: ‘lef’ weer nodig.
Geef een reactie