Jort heeft een droom. Hij wil zich graag voorstellen aan de lezers van PsychoseNet: “Mijn naam is Jort, ben kunstenaar en heb een aantal jaren als ervaringswerker in de GGZ gewerkt. En ik heb een droom”.
Tot voor een paar jaar geleden had ik een ernstige diagnose totdat een nieuwe psychiater deze in twijfel trok en een heel ander licht wierp op wat er bij mij aan schortte.
Dat zette alles op z’n kop
Mijn kijk op diagnoses, medicatie, de hulpverlening die ik heb genoten, alles zag er anders uit. In die tijd werkte ik inmiddels zelf als ervaringswerker in een ggz-instelling en natuurlijk veranderde langzaamaan ook mijn kijk op de patiënten waarmee ik werkte en de situatie waar zij in verkeerden.
Dit werk heeft me ontelbaar veel mooie ervaringen opgeleverd. Zo was ik onder andere één van de gespreksleiders van lotgenotengesprekken. Met dit project waren we zo succesvol dat ik dacht: dit moet je eigenlijk niet alleen hier organiseren, maar vooral ook buiten ín de maatschappij. Een plaats en tijd waar eenieder welkom is, we hebben tenslotte allemáál wel wat!
Helaas kostte het me toch ook jaren om een en ander op zn plek te laten vallen. Ik ben gestopt met het ervaringswerk en heb een paar jaren met vallen en opstaan andere dingen uitgeprobeerd. En zo komen we bij de reden dat ik me hier voorstel.
Mijn droom
Mijn droom is om als ‘kwetsbare’ mensen, met eenieder die ‘anders’ is of een moeilijker levensverhaal heeft en samen met iedereen die dat ook steunt of geïnteresseerd is, bij elkaar te komen.
Om de onderwerpen te kunnen bespreken die anderen minder makkelijk begrijpen, maar vooral ook om elkaars interesses, gezelligheid en praktische levenstips met elkaar te delen. Om door elkaar te steunen steviger onderdeel van de maatschappij te zijn.
Persoonlijk ben ik van mening dat je zoiets niet vanuit de hulpverlening moet organiseren, maar gewoon samen kan doen, om onafhankelijk te zijn.
Daarom zoek ik in eerste instantie mensen uit Enschede en omstreken die hier ook behoefte aan hebben. Met een klein groepje vinden we gemakkelijk een plek om bij elkaar te komen.
Maar ik kom ook graag in contact met anderen die elders initiatief zouden willen nemen. Ik vertel graag wat meer over onze ervaringen en achtergronden. Er is nog veel meer over te zeggen natuurlijk.
Maar eerst eens horen of er reacties komen. Ik hoor graag ik van jullie via mijn mailadres: contact@wij-in-de-wijk.nl.
J, (Pseudoniem) is ervaringswerker en kunstenaar tegelijk. Dat levert heel wat moois op.
Fotocredits: Zelf gemaakt met AI image generator
Meer lezen over lotgenotencontact?
- Cocreatie in de praktijk – het Iepenloftspul
- In verbinding zijn is de sleutel, ook in behandelcontact
- De kracht van samen schrijven – samenkomen in het schrijfcafé
Neem eens een kijkje in onze webshop!
We verkopen in onze shop eerlijke producten die gaan over goede zorg en GGZ.
Geef een reactie