Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Daan van den Wijngaard

Daan van den Wijngaard is Ervaringsdeskundige op het gebied van herstel van psychose. Daan gelooft dat praten, veel bewegen en gezonde voeding essentiële middelen zijn om geestesvariatie zoals psychose tot een meerwaarde te maken. En dat dit kan leiden tot de ultieme vorm van betekenis in het leven.

Innovatie en ervaringsdeskundigheid – tijd voor verandering

Innovatie en ervaringsdeskundigheid, binnen de GGZ zijn er veelbelovende kansen. De vraag is: wanneer wordt deze discipline erkend?

Ervaringsdeskundigheid binnen de GGZ biedt veelbelovende kansen, volgens Daan. Toch blijkt het een uitdagend vak, waarin kwetsbaarheid en persoonlijke ervaring vaak gemengd worden met de complexiteit van het werk. Terwijl de roep om een structurele verandering steeds luider wordt, rijst dan ook de vraag: wanneer wordt deze discipline erkend? Lees meer over Innovatie en ervaringsdeskundigheid.

Wanneer komt die stap?

Wanneer innoveert ervaringsdeskundigheid naar een niveau dat het dìe mensen gaat bereiken? Dat er stappen gezet gaan worden? Ik heb het altijd fascinerend gevonden aan de blogs van van Jim van Os dat hij groot aanhanger is van ervaringsdeskundigheid. Zeker in zijn woorden is het hoopvol, vernieuwend en (in Nederland niet geheel onbelangrijk) ook op het gebied van kosten een uitkomst voor dat knellende systeem van de Hollandse GGZ.

Ervaringsdeskundige studie

Toen ik zijn uitspraken las met een, destijds, intrinsieke roeping om hier actief mee aan de slag te gaan. Heb ik mij ingeschreven voor een algemene éénjarige opleiding tot ervaringsdeskundige voor mensen die persoonlijke ervaring hebben met ontwrichting en herstel.

Ik schreef me ook in bij een Hogeschool in Amsterdam voor een opleiding ervaringsdeskundigheid, welke ik recent in heb getrokken maar daarover later meer. Een belrondje langs de locale grote GGZ-instellingen leert dat het HBO min of meer de standaard is, ook vanuit verzekeringsoogpunt. En dat is vaak doorslaggevend. Inhoudelijk weet ik niet veel van de opleiding maar wat ik van de buitenkant zag, zag het er goed uit.

Dan de algemene opleiding tot ervaringsdeskundige. Erg prijzig, rond de vijfduizend euro voor een lesjaar, en meer vergelijkbaar met andere GGZ-opleidingen. Alhoewel, dat moet gezegd worden, zij qua inhoud wel het hoogst haalbare zouden zijn van wat er voor handen ligt voor mensen die zich niet gelijk in complexe theorie willen storten. Leerlingen krijgen hun traject vaak gesubsidieerd.

Waarom wil je werken in de GGZ?

Het was van korte duur. Na drie maanden ben ik gefrustreerd weggegaan. Vanaf dag èèn vielen mij direct een aantal zaken op. Er wordt ontzettend negatief gesproken over (de ervaringen uit) de GGZ. Geheel menseigen schept klagen natuurlijk een band, maar dit hield aan en niet zelden lieten de docenten het achterwege enige nuance eraan toe te voegen.

Als ex-cliënt, die mede door het Espreekuur en de literatuur uit de webshop, enorm veel inzichten heeft opgedaan en vragen aan zichzelf heeft gesteld, duikt nu de vraag op: hoe wenselijk is het dat deze groep aankomende hulpverleners de GGZ ziet als iets wat niet functioneert?

Het inhoudelijke antwoord op die vraag wil ik niet bespreken, maar dan wel; waarom zou je daar in hemelsnaam willen gaan werken als je eigen ervaringen bestonden uit een ware strafexpeditie? Niet zelden vielen er verhalen over mislukte behandelingen, botte therapeuten, minimaal toekomstperspectief. En nu wil je hen als collega’s, of erger, je leidinggevende?

Het voelde allemaal erg negatief

Ik bezocht herstelavonden, lotgenotengroepen, bijeenkomsten en het bleek een terugkerende tendens. Per toeval kwam ik in contact met mijn oude kliniek in het Amsterdamse AMC. Mijn gesprekspartner, al 18 jaar werkzaam als verpleegkundige, omschreef het treffend: ‘voor sommige voelt hun werk als ervaringsdeskundige als een aanklacht tegen de GGZ.’

Overigens had zij mij uitgenodigd om op gesprek te komen om ervaringsdeskundigheid een forse impuls te gaan geven op de afdeling. Iemand die zeer lovend was over de discipline ervaringsdeskundigheid. Tot zover mijn ervaringen en opvatting.

Neem het werk niet te licht!

Jules Tielens maakt een fantastische podcast over psychiatrie en ik ging aan op zijn woorden: ‘een dagbestedingsindicatie kent vaak een hoog jostigehalte.’ Hij had advocaten en register accountants Mandela’s zien kleuren. Ik denk dat we op dit moment honderd goede ervaringsdeskundigen in ons land hebben (kennis van de koude grond!) terwijl duizenden mensen dit werk doen.

Ervaringsdeskundigheid is echt werk

Ik hoorde verhalen van mijn docenten waarbij haar collega’s niet op kwamen dagen ‘omdat het weer zo’n dag was’. Daar kun je natuurlijk geen organisatie op bouwen. Laat staan je committeren aan cliënten met complexe vraagstukken.

Ik denk dat, als wie die discussie van het nut en de essentie van ervaringsdeskundigheid achter ons willen laten, álle ervaringsdeskundigen hard aan de slag moeten. En een oprechte verdieping bij zichzelf gaan vinden waar hun vak nu werkelijk over gaat. Niemand zit naar mijn idee te wachten op een man of vrouw die de woede van de cliënt aanmoedigt over een falend systeem.

Wat mij het meest stoort – schiet vooral niet in de lach – bij een grote groep ervaringsdeskundigen van vandaag de dag: hun kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid, in ieder geval van wat ik in omgeving heb gezien, legitimeert om slecht met pittige kritiek om te gaan; het om kunnen gaan met een arbeidsritme, waarbij bij vlagen slecht aan voldaan wordt. ‘Ik ben tenslotte kwetsbaar.’ Mijn nekharen gaan er van overeind staan.

Hij zei dat hij na zijn eerste en enige depressie ongekend hard aan het werk is gegaan. Dat geeft hij zijn cliënten ook mee. Een depressie is niet A) antidepressiva en B) wachten tot het beter gaat. Zijn letterlijke woorden waren: je zult flink aan de bak moeten. Dat geldt voor iedereen met een psychose, stoornis of wat dan ook. Mits je geestelijke toestand dit uiteraard toe laat want iemand in een blijvende psychose hoef je daar niet op aan te spreken.

Het lijkt mij hoog tijd dat ervaringsdeskundigheid als een complex, maar mooi vak benaderd gaat worden. En om dat te bewerkstelligen zullen de huidige – en aankomende – ervaringsdeskundigen in hun organisaties daar de eerste stap in moeten gaan zetten.

Ps: Het doel van dit betoog is om een inhoudelijke discussie te laten ontstaan, met name onder cliënten en ervaringsdeskundigen. Het doel is niet om te melden dat tachtig procent van de ervaringsdeskundigen slecht zijn of hun vak niet begrijpen.

Meer lezen over Innovatie binnen ervaringsdeskundigheid?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’  te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen.  Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Reacties

4 reacties op “Innovatie en ervaringsdeskundigheid – tijd voor verandering”

  1. Jan

    Dag Daan,

    Wat mooi om jouw artikel te lezen. Het klinkt alsof je echt hart voor de zaak van ervaringsdeskundigheid hebt, misschien wel juist omdat je zo’n kritische noot durft te kraken. Ik vind het verfrissend dat iemand ook de hand in eigen boezem steekt over de ‘beroepsgroep’ zelf. We mogen best op onszelf reflecteren.

    Wat ik lees in jouw artikel en reacties ben je vooral je eigen weg aan het vinden. Tof!

    Het is me nog niet helemaal duidelijk waar de innovatie in dit verhaal de hoek om komt kijken? Dat associeer ik over het algemeen met digitale oplossingen.

    Hoe zie jij dit?

    Hartelijke groet

  2. Alonie

    Hallo Daan,

    Bedoel je dus dat het vak van ervaringsdeskundige meer gespecialiseerd moet worden?
    Misschien dat de mensen/ervaringsdeskundigen die zo over de GGZ klagen denken dat ze afhankelijk van de GGZ zijn. Ik heb het idee dat je vanuit die positie makkelijker als Calimero gaat denken en dus klagen.
    Die afhankelijkheid komt van twee kanten en het zou mooi zijn als ervaringsdeskundigen in hun opleiding juist leren dat je het vooral zelf moet doen wat de meesten goed gelukt is en dat is zo belangrijk om uit te dragen. Empowerment ipv slagtofferschap.

  3. Mabel

    Vanuit ggz werd geprobeerd mij richting ervaringsdeskundigheidtraject te bewegen. Ik heb HBO opleidingen en n arbeidsverleden als hulpverlener in het sociaal domein en maatschappelijke opvang. Dus dat lag ook nogal voor de hand.

    Ik zag er helemaal niets in. Het is vooral goedkoop qua salaris en het is een groep die binnen n GGZ organisatie niets in te brengen heeft.

    Mijn laatste ervaringsdeskundige, noemde ik de niet mijn ervaringsdeskundige. Iemand met n burn-out en een slecht huwelijk die met een acht gesprekken met een coach er weer boven op was en daar maar aan refereerde, wo achtergrond. En die op de stoel van de hulpverlener ging zitten qua en maar doorvragen – technieken. Tenenkrommend en irritant.

    Terwijl, mn vorige ervaringsdeskundige was vooral n gelijkwaardig persoon, waarmee ik een prima contact had. Ingestroomd met een howie de harp.

    Ook het herstel en kwetsbaarheidsgezemel hing me vreselijk de keel uit. Laat staan dat ik daar cursussen/ groepen in zou willen geven. Ik kan me niet voorstellen hoe dat bekrachtigend moet werken.

    Ik heb geen hoge pet op van de GGZ, en ik zou er inderdaad ook niet willen werken.

    Ik heb de ggz en de arbeidsmarkt overigens achter me gelaten, het enige antwoord op mijn problematiek is niet flink aan de bak maar in overeenstemming met mezelf leren leven, al strookt dat zelf niet met de maatschappij .

    Veel succes met je loopbaan!

    1. Daan

      Hi Mabel,

      Leuk dat je je inzichten ook deelt! Dat de kwaliteit zo enorm kan variëren, wat jij ook schrijft, valt mij ook op. Overigens denk ik zelf dat het heel mooi kan zijn om iets met ervaringsdeskundigheid te doen. Ik heb nu drie politieke partijen gemaild om onderdeel te worden van hun denktank omtrent GGZ. Helemaal met je eens: ik denk dat zoiets inspirerender werkt dan een groep leiden omtrent kwetsbaarheid. In mijn ervaring zijn dat dingen die je echt zelf moet oplossen maar dat zal denk ik niet iedereen met me eens zijn.

      Groeten!
      Daan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *