Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Daan van den Wijngaard

Daan van den Wijngaard is Ervaringsdeskundige op het gebied van herstel van psychose. Hij maakte er drie mee. Zijn expertise is herstel van contact met de omgeving na ontregeling.

Daan post op TikTok en is te benaderen via zijn site: daanvandenwijngaard.nl

Lichaamsbeweging, de sleutel tot verbetering

Casper: "Lichaamsbeweging. Als inbreng van blogs zie je meer bewegen zelden terug. De winst die ik uit beweging haal motiveert me."

Daan: “In de kennisbank van het Espreekuur op PsychoseNet staan een paar duizend vragen. Ik ga daar graag doorheen, bijvoorbeeld zoek ik naar vragen over lichaamsbeweging”.

Ik kom veel verschillende vragen tegen. Sommige vragen zijn erg heftig van aard en dan lees ik aandachtig het antwoord door. Onbewust knijp ik mij doorgaans dan in mijn vingers dat ik zelf niet met die heftigheid van doen heb. Vaak zijn ze van de categorie verscheurde families of decennia uitzichtloos lijden. Heftig en onplezierig. Maar sommige vragen staan dichter bij mijn herstel.

Eén samenhangend geheel tussen lichaam en geest

Zo kreeg Jim van Os onderstaande vraag hoe hij aankeek tegen bepaalde alternatieve behandelwijze. Zijn antwoord sloot hij af met een vernieuwend inzicht: de behandelwijze die hij aanhaalde gaat uit van één samenhangend geheel tussen lichaam en geest. Dat vond van Os zelf mooi aan die kijk op herstel.

Met die gedachte ben ik zelf aan de slag gegaan

Ik ben al enige tijd geleden ontslagen bij mijn FACT-team en daar was de ervaring dat medicatie hoofdzakelijk invloed had op mijn geest. Van Os bood, naar aanleiding van de alternatieve behandelwijze, een nieuw inzicht: alles wat je doet voor je lichaam werkt dòòr op je geest. Mijn vorige werkgever benoemde bij het sollicitatiegesprek mijn impulsiviteit. Dat geldt blijkbaar nog steeds want ik sloot een nieuw personal trainingspakket af en bestelde supplementen (hoofdzakelijk visolie, Vitamine D, eiwit en creatine).

Op het dieptepunt van mijn herstel woog ik 115.8 kilo

Voor een man van 1,89 meter kun je daaruit opmaken dat mijn gewicht (en voorkomen) weinig gemonitord is tijdens de behandelingen. Na een relatief korte periode van bewegen en een goed sport dieet zit ik nu op 109. Ook worden mijn spieren veel sneller zichtbaar dan in andere fasen van mijn leven. In mijn tienertijd trainde ik me suf voor meer spiermassa. Maar ik was een soort spaghetti sliert waar geen gram aan bleef hangen. Veel mannen die trainen voor meer spieren zullen zich in het volgende herkennen. Als je echt met overgewicht kampt zet je die vetten snel om in spiermassa. Wenselijk dus!

Op zowel een niche platform als Psychosenet, als bij GGZ behandelingen, als bij andere gerenommeerde informatiebronnen, vind ik dat lichaamsbeweging onderbelicht blijft. In talloze hoofdstukken staat één, misschien twee keer; blijf bewegen want dat is ook goed voor je geest. Met name toen ik Clozapine slikte (een paardenmiddel wat men inzet als niks lijkt te werken) las ik die teksten ook. Ik had toen echt geen idee waar te beginnen.

Blijf bewegen want dat is ook goed voor je geest

Voor de gemiddelde kantoortijger is de sportschool soms al een drempel van hier tot Tokio. Laat staan als je je als GGZ-cliënt makkelijk bekeken voelt. Of moet dealen met een voorkomen waaruit elke buitenstaander ziet dat je min of meer drie jaar in bed hebt gelegen, niet wetende wat de oorzaak daarvan is.

Veel deskundigen hebben in het Espreekuur een gezonde levensstijl benadrukt, maar in inbreng van blogs zie je het zelden terug. Mensen die antipsychotica slikken leven doorgaans (een stuk!) korter. Ironisch genoeg komt dat niet door die pillen maar door de lifestyle die ermee gepaard gaat. Er wordt meer gerookt, gedronken, weinig bewogen en ongezonder gegeten.

Daag jezelf fysiek uit met lichaamsbeweging

Inmiddels combineer ik mijn voedings- en trainingsschema met een baan. Maar zeker toen ik thuis zat te herstellen had ik veel meer handvatten om een nieuwe levensstijl op te pakken. Beeld je simpelweg eens in hoe het is om na al je geestelijke uitdagingen en kwalen een halve marathon te rennen.

Wat voor overwinning geeft dat?

Ik ben nu een aantal weken onderweg en proef het zelf ook. De winst die ik eruit haal zet aan tot meer motivatie. Daarom zou ik het mooi vinden als meer cliënten met een soms complexe geest zichzelf fysiek zouden uitdagen.

Meer lezen over lichaamsbeweging:

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

Reacties

5 reacties op “Lichaamsbeweging, de sleutel tot verbetering”

  1. Mabel

    Door langdurige somberheid bij cptss, gepaard met chronische vermoeidheid, lukte het mij niet meer om iets dergelijks vol te houden op beweging en voedingsgebied.

    Ik had geen enkel houvast, support , structuur , dat moest ik allemaal uit mijn getroubleerde zelf trekken, en dat ging niet. Ik probeerde het allemaal wel.

    Ik zocht naar een geschikt revalidatieprogramma, die zijn er bijvoorbeeld voor chronische vermoeidheid. Maar ik werd overal afgewezen, want GGZpatient , en ‘je moet het wel zelf doen’.

    Terwijl mijn lichamelijke klachten grotendeels het zelfde zijn als bij mensen zonder GGZ problematiek. Onlangs werd ik nog afgewezen bij een fysiotherapeut. Benoem je problematiek, die toch een grote rol speelt, en de deuren sluiten zich alsof je het niet waard bent om in te investeren.

    Ik voorzie een grote markt voor inderdaad trauma geïnformeerde bewegingsmogelijkheden, veilige plekken voor mensen met angsten/ depressie en overige.

    Niet de gangbare sportscholen, maar revalidatie. Met kennis van zaken en bijwerkingen van middelen; hormoonverstoringen die erbij optreden, eetlustontregelingen, en voeding. Met groepslessen en ander aanbod .

    Mensen met GGZ problematiek hebben ook nog een lichaam. Net als ‘gewone’ mensen.

  2. Erik

    Zo waar dit! Ik zit nu in een depressie en doordat die diep ging ben ik op crisisdienst beland en daar volgepropt met pillen (benzo’s, AD, antipsychoticum). Nu de grootste moeite om er weer vanaf te komen. Maar dat ga ik proberen met tapering.

    Door wachtlijsten in de zorg duurde het een eeuwigheid voordat ik bij de gewone poli terecht kwam ondanks een spoeddoorverwijzing.

    Ondertussen zelf ook maar gaan zoeken. Op een onderzoek gestuit dat aantoont dat op de juiste manier hardlopen 1,5x zo effectief is tegen depressie als AD! En geen mens die je erover hoort in de GGZ. En als je dan gaat zoeken op running therapie dan vind je heel weinig en het meeste wordt niet vergoed. Maar goed, maakt mij niet uit, het lukt mij om het op eigen kracht te doen. Heb een schema van internet gehaald en ben nu zelf aan het hardlopen. Ik voel me fitter en mentaal stabieler worden. De onbalans komt nu steeds door afbouw van de benzo’s. Maar goed dat hoop ik nu met tapering ook rustiger te gaan doen. Maar ja, ook die wordt niet vergoed….

  3. Hazel

    Beste Daan,

    Wat een goed onderwerp om aan de orde te brengen! Het zou toch ondersteunend zijn als de GGZ standaard ook aandacht had voor het (weer) leren bewegen op een prettige manier. Bijvoorbeeld een indoor sportschool (ook voor mensen op de wachtlijst 😉 met laagdrempelige yogalessen, PMT, een (traumasensitieve) fysiotherapeut die je helpt om weer te sporten.

    Ik kwam afgelopen week toevallig terecht op de website van iemand die krachttraining inzet, specifiek als behandeling voor bijvoorbeeld depressie, angst, eetproblemen en ook fysieke aandoeningen die gemedieerd worden door een ontregeld stresssysteem. Ze geeft een fijne uitleg over hoe krachttraining helpt om je zelfregulerend vermogen te versterken. Ze geeft ook veel (gratis) tips en trainingsprogramma`s.
    Zie ook: https://www.drsharongam.com/articles
    Op darebee.com staan allerlei trainingsprogramma`s (gratis en zonder reclame – allemaal door idealistische sportinstructeurs die vinden dat iedereen hierover moet kunnen beschikken)

  4. Roelof

    Hoi Daan,
    Lichaamsbeweging is inderdaad belangrijk als je wilt herstellen. Net als een goede dagbesteding, bijv. werk of vrijwilligerswerk en hobbies en sporten. Daar moet je inderdaad zelf op komen. Dat was 30 jaar geleden zo en blijkbaar nog steeds. Succes,

  5. Alonie

    Hoi Daan,

    Wat fijn en krachtig dat je je zelf zo uitgedaagd hebt door je lichamelijke gezondheid te verbeteren. Zou je dat eerder opgepakt hebben als je daarop gewezen was?
    Nu vooral ook mooi dat je het zelf hebt gedaan en niet in afhankelijkheid.

    Maar ook jammer dat leefstijl nog zo onderbelicht is. Evenals ook lichaamsgerichte therapieen. Niet iedereen heeft gelijk het inzicht en de mogelijkheden om gezonder te gaan leven. Dan is het ook echt zonde als eerst alleen medicatie voorgeschreven wordt alsof dat de oplossing gaat zijn.

    Ik zou er wel voor zijn als ook in de GGZ meer uitleg zou geven over wat een goed dagritme, vitamines/goede voeding, bewegen etc. En van het geheel een gezamenlijke beslissing en behandelplan maken waarbij je zelf de regie hebt. Dit dan ook ondersteunen en stimuleren waar nodig.

    Ik was met Olanzapine 22 kg aabgekomen, had al jaren veel stress en slaaptekort, het leek me logisch dat mijn lichaam hier ook last van had. Mijn zorgverleners wezen daar niet op, ik had het geluk dat wel zelf te kunnen terugdraaien. En ik geloof dat dat voor velen met psychisch lijden mogelijk zou zijn.

    Groetjes Alonie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *