Verschillende antidepressiva hebben verschillende bijwerkingen. Over het algemeen veroorzaken SSRI’s en SNRI’s (de nieuwere antidepressiva) minder bijwerkingen dan TCA’s en MAO-remmers, maar het is nooit van te voren in te schatten hoe iemand op welk middel reageert en hoe bijwerkingen antidepressiva uitpakken.
Bijwerkingen antidepressiva verschillen
Zowel de werking als bijwerkingen verschillen per medicijn én per persoon. Het is goed om te weten dat bijwerkingen in het begin vaak heftiger zijn, en de werking van de medicatie nog niet optimaal. Soms verslechteren je klachten zelfs in de eerste weken na je gestart bent met de medicatie. Het duurt bij antidepressiva meestal twee tot zes weken voor de medicatie het gewenste effect heeft.
De bijsluiter geeft duidelijkheid
In de bijsluiter van de medicatie die je krijgt voorgeschreven staan alle mogelijke bijwerkingen beschreven en wordt uitgelegd wat je moet doen als je één van deze bijwerkingen ervaart. Op apotheek.nl kun je ook terecht voor meer informatie.
Last van afvlakking?
Antidepressiva kunnen ervoor zorgen dat je negatieve gevoelens en gedachtes minder heftig zijn. Gevolg is vaak dat ook je positieve gevoelens wat minder worden. Het haalt als het ware de scherpe kantjes van je stemming af. Als je veel last hebt van ‘afvlakking’, kan het soms helpen om je dosering iets te verlagen. Het is de kunst om de dosering te vinden waar jíj je het prettigst bij voelt.
Meest voorkomende bijwerkingen van verschillende antidepressiva:
- SSRI: misselijkheid en braken, slapeloosheid, trillerigheid (tremor) en seksuele problemen
- SNRI: hetzelfde als SSRI’s, kunnen daarnaast hoge bloeddruk veroorzaken
- TCA: droge mond, wazig zicht, duizeligheid, gewichtstoename en constipatie
- MAO-remmer: duizeligheid, droge mond, constipatie, slapeloosheid, gewichtstoename
Akathisie
Akathisie is eigenlijk een bewegingsstoornis, maar dan eentje die zich meer binnenin afspeelt. Het kan als bijwerking optreden bij het starten, stoppen of aanpassen van bepaalde medicijnen. Mensen voelen zich rusteloos, ervaren een intense spanning, en in ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot wanhoop en gevoelens van hopeloosheid. Wat de verwarring nog groter maakt, is dat akathisie niet altijd zichtbaar is voor de buitenwereld. Je ziet niet meteen een fysieke verandering zoals bij een trillend been of schokkende bewegingen. Het speelt zich vaak binnenin af, en de omgeving heeft er niet altijd zicht op.
Heb je veel last van bijwerkingen? Neem altijd contact op met je arts of behandelaar.
Antidepressiva Keuzetool
Wist je dat je diverse antidepressiva en hun bijwerkingen met elkaar kunt vergelijken met onze handige antidepressiva Keuzetool?
Vergelijk de bijwerkingen van verschillende soorten medicijnen
Antidepressiva kunnen forse bijwerkingen geven. Dit verschilt per medicijn. Je kunt niet van tevoren voorspellen welk middel bij jou het beste zal werken, het is een kwestie van proberen.
Gelukkig zijn de bijwerkingen van de verschillende medicijnen wat beter te voorspellen. Je kunt het beste kiezen op de bijwerkingen. Met onze antidepressiva Keuzetool kun je de bijwerkingen met elkaar vergelijken.
Evalueer medicatiegebruik regelmatig
Houd de werking en bijwerkingen van je medicatie goed in de gaten en evalueer regelmatig met je arts of behandelaar. De checklist medicatiegebruik kan een handig hulpmiddel zijn.
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Ken je de PsychoseNet Shop al?
Goede boeken over de Nieuwe GGZ, Psychosegevoeligheid, Trauma en nog veel meer!