Medicatie wordt regelmatig ingezet bij de behandeling van een bipolaire stoornis. Als je te maken hebt met bipolariteit heb je te vaak te maken met extreme stemmingswisselingen. Soms wordt er medicatie ingezet om meer stabiliteit te krijgen.
Deze medicijnen kunnen een rol spelen bij het stabiliseren van manische en depressieve episodes, waardoor mensen in het dagelijks leven in balans kunnen blijven. Stemmingsstabilisatoren zijn gericht op het stabiliseren van de stemming, het voorkomen van terugval en het verminderen van symptomen.
De medicatie vereist voor bipolaire stoornis vaak nauwlettend toezicht door een psychiater om de beste resultaten te behalen en om bijwerkingen te minimaliseren.
Remmen van euforie
Mensen met psychosegevoeligheid in combinatie met stemmingsproblemen (bijvoorbeeld een diagnose bipolaire stemmingsstoornis of bipolariteit), kunnen baat hebben bij dergelijke medicatie. De euforie die kan ontstaan tijdens een (hypo)manie wordt geremd, waardoor een psychose wordt voorkomen. Stemmingsstabilisatoren werken als een soort ‘veiligheidsgordel’, zodat iemand in een manische fase niet doorschiet in een psychose.
Typen stemmingsstabilisatoren: [merknaam] (en de werkzame stof)
- Lithium [Priadel, Camcolit, Litarex] (lithiumcarbonaat)
- Carbamazepine [Tegretol, Carbymal]
- Valproaat [Depakine, Convulex, Propymal] (Valproïnezuur)
- Lamictal [Lamictal] (Lamotrigine)
Farmacotherapeutisch Kompas
Wil je meer weten over de inhoudelijke werking van de verschillende soorten medicatie voor de bipolaire stoornis? Op de website van het Farmacotherapeutisch Kompas kun je meer informatie vinden over deze verschillende medicaties.
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?
Bekijk PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.