Taperingstrips zijn een vorm van afbouwmedicatie. Ze bieden een oplossing voor problemen die zich kunnen voordoen bij het afbouwen van medicatie.
Bijvoorbeeld met antidepressiva, antipsychotica, slaap en kalmeringsmiddelen en andere medicijnen.
Wat is een taperingstrip?
Veel mensen hebben last van onttrekkingsklachten, merken dat stoppen niet lukt of dat medicatie afbouwen alleen lukt met heel veel moeite en klachten. In het kort is dit de definitie van de taperingstrip:
“Een taperingstrip is ‘medicatie op rol’ voor een periode van 28 dagen waarmee de dagelijkse dosis van een medicijn in 28 dagen geleidelijk een stuk wordt verlaagd”.
Afbouwmedicatie
Bij het afbouwen van antidepressiva, antipsychotica, slaap- en kalmeringsmiddelen en andere medicijnen kunnen zich allerlei problemen voordoen.
Problemen waar patiënten zoveel last van kunnen hebben dat stoppen met de medicatie niet lukt, of alleen met heel veel moeite en klachten. In 2010 werd het Project Tapering opgezet om een oplossing te bieden voor problemen die zich kunnen voordoen bij het afbouwen.
De taperingstrip is een medicatierol die bestaat uit af te scheuren zakjes met medicatie.
Wanneer je een taperingstrip bestelt wordt er een handig opbergdoosje meegeleverd,
Hoe werkt de taperingstrip?
Door gebruik te maken van één of meer taperingstrips kan iemand de dagelijkse dosis van een medicijn geleidelijk een stuk verlagen (dosisoptimalisatie), of helemaal naar nul afbouwen.
Voorbeeld
Paul Harder, apotheker bij de Regenboogapotheek, vertelt:
Meer dan 80% van de patiënten, die in het verleden een mislukte afbouwpoging hebben ondergaan, hebben succesvol en verantwoord af kunnen bouwen met de Taperingstrips met een dagelijkse dosisverlaging.
De reden voor het verantwoord afbouwen met Taperingstrips zit in de receptorbezetting. Door ervoor te zorgen dat de receptorbezetting niet te snel afneemt (door kleine afbouwstapjes te nemen), en een voldoende receptorbezetting te houden, kan de patiënt afbouwen met een minimum aan onttrekkingsverschijnselen.
Afbouwmedicatie in Taperingstrips is beschikbaar voor vele medicijnsoorten:
Antidepressiva
Antipsychotica
Sedativa
Analgetica
Anti-epileptica:
Venlafaxine, paroxetine, sertraline, citalopram, etc.
Quetiapine, olanzapine, aripiprazole, risperidone, etc.
Diazepam, temazepam, lorazepam, zopiclon, etc.
Oxycodon, oxycodon retard, methadon, morphine, etc.
Gabapentine, pregabaline, clonazepam, fenytoine, etc.
Jim van Os over taperingstrips
Jim van Os sprak op de World Tapering Day 2022 over taperingstrips. Zijn presentatie is hieronder te bekijken:
Voor wie zijn taperingstrips?
Taperingstrips worden ontwikkeld voor medicijnen die bij te snelle dosisverlaging onttrekkingsverschijnselen kunnen veroorzaken. Wil je je medicatie afbouwen? Dan kunnen taperingstrips je ondersteunen om verantwoord af te bouwen.
Zoek je aanvullende informatie of wil je bestellen? Ga naar de website taperingstrip.nl om meer te lezen over dit onderwerp. Hier kun je ook taperingstrips bestellen.
Ken je deze partijen al?
Deze partijen houden zich ook bezig met het afbouwen van medicatie. Neem ook daar eens een kijkje.
Vereniging afbouwmedicatie
De vereniging afbouwmedicatie helpt bij het afbouwen van uw medicatie. De strijd voor de vergoeding voert de vereniging afbouwmedicatie door het voeren van juridische procedures en door overleg met de zorgverzekeraars.
Stichting Pill
Stichting Pill ziet graag dat medicatie alleen worden voorgeschreven als onomstotelijk vaststaat dat ze nodig zijn. Deze stichting vertegenwoordigt de vereniging de patiënten die worstelen met de afbouw van medicatie
Meer lezen over taperingstrips en verantwoord afbouwen?
Hoe ziet een taperingstrip er eigenlijk uit? Hoe werkt het? Hoe bouw je verstandig af? Je kunt er op deze pagina’s meer over lezen.
Verder lezen over medicatie afbouwen op PsychoseNet?
- Samen beslissen bij medicatie afbouwen
- Medicatie afbouwen met taperingstrips
- Medicijnen en bijwerkingen
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag over afbouwen in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Verder lezen over goede zorg en GGZ?
Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.