Geeske schrijft: “Altijd ben ik alert om mijn medicijnen op tijd te bestellen bij de apotheek. Toch is het geen garantie dat ik de medicatie (op tijd) kan krijgen. Soms komt het voor dat bepaalde soorten medicatie een periode niet meer leverbaar zijn. En dan?”
Ik ben aan het afbouwen
Ik slik quetiapine in een relatief lage hoeveelheid. Die ben ik aan het afbouwen. Ik zit momenteel weer in de dubieuze fase van pillen breken om langzaam te minderen. Gelukkig kan ik het bij deze pillen af zonder pillenknipper en andere onpraktische gereedschappen. Ik kan deze met mijn handen heerlijk onnauwkeurig doormidden breken in kleinere, brokkelende porties.
Ik vraag me ondertussen af hoeveel er over blijft van de XR (langdurige) werking als zo’n pil doormidden is gebroken. Die vertragende werking zal toch in het buitenste laagje van de pil zitten zou je denken. Doormidden gebroken lijkt me niet dat dat intact kan blijven. Maar goed, dit is de geadviseerde manier, dus dat doen we dan maar.
Taperingstrips
Taperingstrips zijn natuurlijk een veel betere methode om af te bouwen. Maar er hangt een niet vergoed kostenplaatje aan. Ik probeer het vooralsnog nog even zonder, ook aangezien ik relatief lage hoeveelheid slik. Het is afbouwpoging 3. Afbouwen is niet mijn hobby, ook al is het best wel beperkt qua hoeveelheid. Ik denk er niemand is die afbouwen leuk vindt.
Heb je moeite met afbouwen?
Of heb je vragen over verantwoord afbouwen van medicatie? Neem dan eens een kijkje op taperingstrip.nl. Of stel je vraag aan Peter Groot via het eSpreekuur. Dat kan met deze knop:
Tijd om nieuwe medicijnen te bestellen
Vanaf ben ik er voorlopig nog niet vanaf, dus het is verstandig om weer voor een aantal maanden nieuwe voorraad te bestellen.
De regels voor herhaalrecepten van medicatie zijn niet altijd duidelijk
Enkele jaren geleden heb ik van een apotheekmedewerker op mijn kop gekregen omdat ik mijn herhaalrecept 1,5 week voordat de medicatie op was inleverde. Dat mocht ik pas op zijn vroegst een week van tevoren doen. Ik hoor het haar nog belerend zeggen; “Pas drie dagen voordat alles op mag je deze medicatie opnieuw bestellen.”
Toen ik mijn volgende recept, enkele maanden later, 5 dagen voordat het op was, met angst en beven en met flink knikkende knieën, inleverde kreeg ik te horen dat mijn medicatie niet meer leverbaar was. Ik was volgens deze veel aardigere medewerker op dat moment veel te laat met bestellen. Ik moest gedwongen over naar een ander merk.
Het bestelproces als trauma
Het bestellen van medicatie is kwetsbaar punt, ik voel me er onveilig bij omdat de regels steeds wisselen. Mijn man doet de herhaalmedicatie hier. Gelukkig maar. Vaak gaat het gelukkig goed en we hebben ook een prettig contact met onze apotheek. Er werken tegenwoordig allemaal fijne mensen.
Wat als je medicatie niet leverbaar is?
Onlangs mocht mijn partner mijn medicatie 3 weken van tevoren mee bestellen. Fijn dat dat mocht! We kregen een deel mee omdat er geen voorraad was. Dat komt wel vaker voor en is heel normaal. Dat is prima.
We zijn inmiddels drie weken verder
De herhaalmedicatie is nog steeds niet leverbaar. Dat is lastig. Ik kan wel overstappen naar een ander merk, dat is een merk dat ik eerder had en waar ik vervelende bijwerkingen van kreeg. En ik ben natuurlijk ook aan het afbouwen. De pillen van dat andere merk zijn niet te breken in kleinere delen, ook niet met pillenknipper.
Inmiddels heeft mijn man 4 apotheken afgebeld
Het zoeken naar een speld in een hooiberg. Dat er in Nederland veel medicijntekorten zijn is bekend. Tot op heden merkte ik er weinig van. Nu komt het dichterbij. Het is niet comfortabel en veroorzaakt ongemak en onnodige bijwerkingen. Maar het is relatief, ik ga er natuurlijk niet dood aan. Zorgelijk en kinderlijk mag het volgens mij wel zijn.
Ben ik de enige die met medicijntekorten te kampen heeft? Heb jij ook last (gehad) van medicatie tekorten binnen de GGZ?
Meer weten over medicatie?
- Wat heeft het medicatie afbouwen mij gebracht? – de voor en nadelen
- Vragenlijst Medicatiegebruik
- Medicatie voorgeschreven krijgen, waar moet je op letten?
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Verder lezen over goede zorg en GGZ?
Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.
Geef een reactie